Suomi piti Latvian takanaan MM-karsinnan päätösottelussa

Suomi ja Latvia ottivat yhteen MM-karsintatapahtuman viimeisessä ottelussa. Suomi ratkoi pelin toisen erän rynnistyksellä. Loppuluvut Suomelle 11-3.

Päätösottelussa ei ollut kilpailullista panosta, sillä A-lohkon voittanut Suomi ja B-lohkon paras Latvia olivat varmistaneet pääsynsä joulukuun MM-kisoihin jo ennen päivän kohtaamista.

Tunnelmaa kuitenkin Liepajan Olympic Centre -hallissa riitti, kun yli 2000-päinen kotiyleisö kannusti omiaan. Ensimmäinen erä näyttikin vielä Latvian kannalta lupaavalta. Tarkkailun ja tiiviin puolustamisen merkeissä edennyt peli piti maalipaikat vähissä. Erän ainoa maali merkittiin Suomelle. Kulmapisteen sisäänlyönnistä pallo pelattiin MM-karsintaturnauksessa puolustajana pelanneelle Joona Rantalalle, joka kihautti takalinjoilta ranteella Pontus Zarinsin taakse.

Toisessa erässä intensiteetti nousi ja auenneiden tilanteiden hyödyntämisessä Suomi onnistui paremmin iskemällä kuusi maalia. Ensin Oskari Heikkilä hienon syöttösommitelman jälkeen nopeasta tilanteenkäännöstä. Rasmus Kainulainen laukoi riman alle Suomen neljännen, joka hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen. Latvia kavensi kahdesti, mutta Suomi kuittasi ne nopeasti korkojen kera, joten viimeiseen erään lähdettiin Suomen viiden maalin johdossa.

Kolmannen erän alkusekunneilla Suomella oli onneakin, kun Oskari Heikkilän syöttö kimposi latvialaispelaajan jalasta omaan maaliin. Markus Salmi ja Heikkilä lisäsivät tilanteeksi jo 10-2, kunnes TPS:n latvialaisvahvistus Peteris Trekse onnistui. Loppuluvut Justus Kainulainen kiskaisi ylivoimalla.

Kolmen pisteen suomalaispelaajat olivat Markus Salmi 3+0 ja Juuso Ahola 0+3.

Suomen ja Latvian ohella EUR1-turnauksesta MM-kisoihin selviytyivät Viro ja Saksa.

MM-karsinta, miehet
EUR1, Liepaja, Latvia
3.2.2024 Suomi-Latvia 11-3 (1-0, 6-2, 4-1)
1. erä: 5.16 Joona Rantala (Eemeli Akola) 1-0.

2 erä: 23.21 Oskari Heikkilä (Rasmus Kainulainen) 2-0, 28.10 oma maali 3-0, 30.19 R. Kainulainen (Justus Kainulainen) 4-0, 30.57 Janis Ragovskis (Gustavs Griezitis) 4-1, 31.02 Markus Salmi (Rantala) 5-1, 35.43 Ralfs Matiss Balodis (Rolands Kovalevskis) 5-2, 36.22 Markus Salmi (Juuso Ahola) 6-2, 36.48 Heikkilä (Joonatan Lindholm) 7-2.

3. erä: 40.24 oma maali 8-2, 45.55 Salmi (Juuso Ahola) 9-2, 49.00 Akola (Ahola) 10-2, 52.13 Peteris Trekse (Toms Akmenlauks) 10-3, 55.46 J. Kainulainen (Rantala) 11-3 yv.

Suomen parhaana palkittiin Eemeli Akola.

Torjunnat: Oskari Fälden, Suomi 6+10+7=23 ja Pontus Zarins, Latvia 9+7+17=33

Jäähyt: Suomi 0 min, Latvia 4 min.

Erotuomarit: Steffen Leholk ja Tobias Pauli Schmidt, Tanska

Yleisöä: 2011.