Suomen ykkösketju jauhoi MM-avausvoiton Latviasta

Suomi aloitti salibandyn naisten MM-turnauksen Singaporessa odotetun varmalla voitolla, kun Latvia kaatui maalein 14-1. Sunnuntaina Suomi saa vastaansa Sveitsin klo 11 Suomen aikaa.

Avausottelu oli alusta asti Suomen kontrollissa ja Latvia pääsi vain satunnaisesti paineen alta yrittämään vastaiskuja. Suomi pyöritti palloa pitkään maalintekosektorin ulkopuolella ja debytantti Ulla Valtolan komealla diagonaalisyötöllä pohjustama avausmaali oli pitkään ainoa. Erän toisella puolikkaalla alkoi aueta, kun ensin osui Jenna Saario ja sitten Oona Kauppi pohjusti ensin Miisa Turusen ja sitten Veera Kaupin osumat. Syksyn sensaatiopelaaja Miisa Turusen ensimmäinen naisten MM-maali syntyi terävällä laukauksella etualakulmaan pitkästä poikkipassista.

Veera Kauppi sai heti toisen erän avausvaihdossa paikan nostaa Suomen 5—0-johtoon, ja Latvian kiivaimman puolustusinnon laimetessa Suomi sai koko ajan enemmän tilaa. Toisen erän kohokohtia olivat Veera Kaupin puolittaisella ilmaveivillä etutolpalta sisään livauttama maali sekä Miisa Turusen ylivoimalla oivaltama vanhanaikainen. Kolmannessa erässä hiipui jo Suomenkin terävyys, ja osansa oli myös Latvian hyvin onnistuneilla maalivahdeilla. Niin maalissa aloittanut Jana Filipsone kuin pelin puolivälissä tilalle tullut Allana Kolosavakin esittivät tänään isoja torjuntoja. Latvialla oli paikka toiseen maaliin kovin kevyesti tuomitusta rangaistuslaukauksesta, mutta Noora Vuorela venytti jalkansa Suomenkin liigassa pelanneen Anna Ankudinovan harhautukseen. Päivää dominoinut Suomen ykkösketju Miisa Turunen – Veera Kauppi – Oona Kauppi taituroi pelin loppuhetkille vielä kolme komeaa maalia. Oona Kaupin tehot ottelussa olivat 3+5, Veera Kaupin 4+2 ja Miisa Turusen 3+3.

– Olihan se huikeaa pelata tuossa ketjussa, he näkevät hyvin syöttöjä ja osaavat sijoittua sellaiselle paikalle että on helppo syöttää ja yleensä osuvat maaliinkin, Miisa Turunen kehui ketjukavereitaan Yle Urheilun haastattelussa.
– Alussa joutui miettimään, ettei hätäillä, mutta ihan hyvinhän se meni, kun pääsi vauhtiin.

Huolenaihetta Suomelle toi Alma Laitilan loukkaantuminen toisen erän alussa. Ensimmäistä naisten MM-turnaustaan pelaava puolustaja talutettiin kentältä nilkkaansa aristaen, ja keskushyökkääjänä aloittanut Jenna Saario pudottautui puolustajaksi.

IFF:n ottelukuviin

Salibandya, Singapore

Naisten MM-turnaus, alkusarjaa

Latvia–Suomi 1-14 (0-4, 1-7, 0-3)

1. erä: 4.32 Hanna Niemelä (Ulla Valtola) 0-1, 12.24 Jenna Saario (Sara Piispa) 0-2, 17.35 Miisa Turunen (Oona Kauppi) 0-3, 19.41 Veera Kauppi (Oona Kauppi) 0-4.
2. erä: 20.23 Veera Kauppi (Miisa Turunen) 0-5, 23.30 Veera Kauppi (Oona Kauppi) 0-6, 24.28 Johanna Homi (Niemelä) 0-7, 29.45 Oona Kauppi (Turunen) 0-8, 34.28 Veera Kauppi (Oona Kauppi) 0-9, 37.19 Paula Egle (Eliza Elizabete Berzina) 1-9 yv, 38.52 Turunen (Oora Kauppi) yv 1-10, 39.42 Laura Rantanen (Milla Nordlund) 1-11.
3. erä: 54.35 Turunen (Veera Kauppi) 1-12, 56.07 Oona Kauppi (Veera Kauppi) 1-13, 58.45 Oona Kauppi (Turunen) 1-14 yv.

Jana Filipsone Latvia 19+7+(0)=26 ja Allana Kolosova Latvia (0)+7+16=23 (vaihto 29.45),