Suomen vanhin salibandyseura Ylhäs 40 vuoden ikään!

Suomen vanhin salibandyseura juhli taannoin 40-vuotista taivaltaan.

Helsinkiläisen Ylhäs ry:n sopimusasiakirja neljän henkilön ja kahden todistajan allekirjoituksin vahvistettiin 7.5.1984. Merkkipaalua juhlistettiin toukokuun alkupäivinä Helsingissä. Paikalla oli yli 40 entistä ja nykyistä Ylhäslegendaa ja -originaalia.

Ylhäs on vanhempi kuin Salibandyliitto, joka perustettiin reilu vuosi myöhemmin eli 23.9.1985. Ylhäs on myös yksi kolmesta Salibandyliittoa perustamassa olleista seuroista Helsingin yliopiston urheiluseuran ja Savannan Pallon kanssa. Tästä kolmikosta Ylhäs on ainoa vain salibandyyn erikoistunut seura.

Liiton sarjatoiminnassa Ylhäs on ollut mukana alusta asti. Alku tapahtui, kuinkas muuten, suoraan SM-sarjassa. Sittemmin Ylhäksen sarjatasoksi vakiintui vuosikausiksi miesten 1. divisioona, jossa se on pelannut kaikkiaan 12 kautta. Ylhäs löytyy 1. divisioonan eli nykyisen Inssi-Divarin maratontaulukosta sijalta 20.

– Miesjoukkueet pelasivat liiton kilpasarjoissa SM-sarjasta vitosdivariin yhtämittaisesti vuosina 1986–2021, kunnes muun muassa koronan myötä miesten puolella kilpailutoiminta seniorisarjoja lukuun ottamatta päättyi, ainakin toistaiseksi, kertoo seuran puheenjohtaja Juha ”Jupu” Ollikainen.

Seniorisarjoissakin Ylhäs on tullut tutuksi jo parinkymmenen vuoden ajalta. Ylhäs Haudat -seniorisarjajoukkueet ovat olleet mukana liiton sarjoissa joka kaudella vuodesta 2003 alkaen.

Juuri päättyneellä kaudella Ylhäksellä oli joukkueet M50-sarjassa sekä naisten 3. divisioonassa. Ensi kaudelle tarkoitus on saada jalkeille joukkue M55-sarjaan.

Ylhäksen riveistä löytyy kunnioitettavan pitkiä pelaajauria tehneitä ja yhä pelaavia.

Peter Buchert (s.1970) on pelannut Salibandyliiton sarjoissa vuodesta 1987 lähtien eli 37 kautta peräjälkeen – ja kaikki Ylhäksessä.

– Hän on kantanut Ylhäs-paitaa kaikilla sarjatasoilla SM-sarjasta 5. divariin joukkueinaan Ylhäs, Ylhäs II, Ylhäs Chiefs ja tietty edelleen Ylhäs Haudat, Ollikainen hehkuttaa ja jatkaa:

– Toisena yhä pelaavista voisi mainita Jarkko Mannisen (s.1970), jolle tuli 35 perättäistä kautta täyteen. Jakkikin on urallaan edustanut ainoastaan Ylhästä.

Pitkän linjan ylhäsläisiin lukeutuu Ollikainen itsekin 32:lla kaudellaan sitten vuoden 1992.

– Lisäksi löytyy useampia yhä pelaavia, joilla on ainakin 25–30 Ylhäs-kautta vyöllään.

Salibandyliitto onnittelee lämpimästi 40 vuoden ikään ehtinyttä Ylhäs ry:tä!

Ylhäksen ensimmäinen joukkue yhteiskuvassa. Ylärivi (vas.) Martti Kiveläinen, Harri Rantala, Heikki Savolainen, Jari Haapala, Jarmo Nieminen. Alarivissä Pertti Tossavainen, Markku Korhonen, Tony Fremling ja Jussi Korhonen.
Ylhäksen perustajajäsen Pertti Tossavainen esitteli 40-vuotisjuhlassa kuvakollaasia menneiltä vuosilta.

Jaa artikkeli