Suomen U19-tytöille harvinainen tappio Tshekkiä vastaan

Tshekin 5–4-voitto Suomen U19-tytöistä Neuchatelissa oli kaikkien aikojen ensimmäinen varsinaisella peliajalla.

Suomen U19-tyttöjen toinen ottelu Neuchatelin EFT-turnauksessa toi tappion, kun Tshekki oli parempi maalein 5-4. Kerta oli ensimmäinen 26 kohtaamisessa, kun Suomi taipuu Tshekille varsinaisella peliajalla.

Tshekki kykeni kääntämään Aada Heikkisen Suomelle laukoman johdon avauserässä omaksi etumatkakseen. Sanni Uimarihuhta tasoitti toisen alussa, mutta Michaela Kubeckova nosti rangaistuslaukauksesta Tshekin jälleen edelleen. Anni Räisäsen laidasta takakulmaan uponnut kaukolaukaus päästi Suomen toiselle tauolle tasalukemissa, mutta päätösjakso käänsi ottelun vastustajalle. Ukrainalainen erotuomaripari vihelsi Tshekille jo toisen rangaistuslaukauksen, ja Michaela Kubeckova upotti pallon jälleen samalla reseptillä: pitkä vienti kämmenelle ja nosto verkkoon maalivahdin ehdittyä pitkälleen. Heti seuraavassa vaihdossa Elli Kylmäluoma kuittasi osuman komealla kauko-ohjuksella oikeaan yläkulmaan, mutta siihen Suomen ilonaiheet loppuivat. Eliska Chuda ja Katerina Kovarikova tekivät voittomaalin jo Tshekin 70-luvun jääkiekkomaajoukkueelta tutulla kuviolla: maalin takaa kiertämään lähtevä pelaaja pudottaakin pallon etutolpalle, josta sen saa nostaa tyhjiin. Kun Suomen lopun myllytys sai pallon parhaimmillaan vain vastustajan maaliviivalle, jäi aamupäivän neljäs tasoitusmaali haaveeksi.

– Pienet marginaalit ratkaisivat mutta oikea joukkue voitti, Suomen päävalmentaja Aki Vilander tiivisti klo 10 aamupäivällä alkaneen ottelun.
– Me olimme menneet pallollisessa pelissä eteenpäin eikä peli nyt virtaillut niin paljon kuin eilen Sveitsiä vastaan. Samalla kuitenkin tuli pallon kanssa jonkin verran näppäilyvirheitä, ja Tshekki käänsi peliä toiseen päähän todella tehokkaasti ja oli vahva erikoistilanteissa.
Sunnuntaina Suomi saa turnauksen päätteeksi vastaansa salibandyn suuren ja mahtavan eli Ruotsin.
– Näissä peleissä on kierrätetty kokoonpanoa aika paljon mutta huomenna isketään meidän tämän hetken näkemyksemme mukaisilla ykköshevosilla. Jatketaan siitä flowsta ja tunteesta, joka meillä nyt Tshekki-pelin lopussa oli päällä. Punaista lankaa siinä ei nyt ollut vielä tarpeeksi, mutta oltiin hyvin pelin sisällä.

Ennen tätä Suomen ja Tshekin U19-tytöt olivat kohdanneet vuodesta 2004 alkaen 25 kertaa. Suomella oli 23 voittoa, kerran oli pelattu tasan ja marraskuussa 2015 Tshekki oli voittanut rangaistuslaukauksilla Tampereella.

Salibandya, Neuchatel, Sveitsi

U19-tyttöjen EFT-turnaus

Suomi–Tshekki 4-5 (1-2, 2-1, 1-2)

1. erä: 7.36 Aada Heikkinen (Julia Kaan) 1-0, 8.27 Katerina Kovarikova (Eliska Chuda) 1-1, 10.01 Katerina Seemannova (Vendula Maroszova) 1-2 yv.
2. erä: 24.11 Sanni Uimarihuhta (Sofia Mittentag) 2-2, 31.59 Michaela Kubeckova 2-3 rl, 38.37 Anni Räisänen 3-3.
3. erä: 41.59 Kubeckova 3-4 rl, 42.34 Elli Kylmäluoma (Kaan) 4-4, 46.45 Chuda (Kovarikova) 4-5.