Suomen U19 peittosi Sveitsin EFT-turnauksen avauksessa

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selvitti EFT-turnauksen avausottelussaan Prahassa Sveitsin luvuin 5-2.

Suomi hallitsi peliä, mutta Sveitsi sinnitteli maalin päässä aina kolmannen erän viimeiselle puolikkaalle saakka. Pinja Myllymäen 4-2-osumassa ajassa 53.49 alkoi olla jo voitonmakua ja lopullisen sinetin iski Olivia Pietilä minuutti ennen loppusummeria Sveitsin tyhjään maaliin.

Aki Vilanderia päävalmentajana EFT-turnauksessa tuuraava Hannu Santanen ei vielä suuriin riemunkiljahduksiin ryhtynyt, vaikka voitto tulikin.

– Tuloksellisesti ihan ok, mutta pelillisesti ei olla vielä siellä, missä voisimme olla. Vastustaja oli toki parempi kuin viime keväänä kohdatessamme, mutta tehtiin peli itsellemme vaikeaksi, Santanen kertaa kentän tapahtumia.

– Meidän vahvuutemme on liikkeessä ja aktiivisuudessa niin pallolla kuin ilman, mutta tänään alku meni seisoskeluksi. Viimeisessä erässä peli alkoi sitten näyttää siltä kuin pitäisi ja silloin saatiin muutama sellainen maali, jollaisia toivotaan. Saatiin hyökkäyspäähän pelaajia ottamaan palloa vastaan ja sitä kautta luotua maalipaikkoja.

Yksi Suomen onnistujia oli parhaana palkittu maalivahti Emma Mannila, jolle kertyi Sveitsiä vastaan 19 torjuntaa. Kahdessa ensimmäisessä erässä hän selvitti muutaman läpiajon ja torjui varmasti läpi ottelun.

– Sain niistä parista läpiajosta hyvin tsemppiä itselleni ja takaiskumaalit nollattua. Paljon mukavampi se on pelata, kun on hommia, kuin että vetoja tulisi silloin tällöin. Puolustuspeli on täällä meidän teemana ja mielestäni vikassa erässä onnistuttiin siinä parhaiten, hän summaa pelin.

Ottelun ensimmäisessä erässä maalit antoivat vielä odottaa. Suomen paras paikka avautui erän lopulla, kun Olivia Pietilää rikottiin rangaistuslaukauksen arvoisesti. Sini Niinikosken yritys ei kuitenkaan tuottanut maalia. Sveitsi osui kerran tolppaan ja sai myös yhden läpiajon, jonka maalivahti Emma Mannila hoiti varmasti.

Toisen erän toisella minuutilla Suomi siirtyi johtoon, kun Tuulia Lahti laukoi Jemina Ruostilan syötöstä avausmaalin. Lahti sai onnistumisen heti ensimmäisessä maaottelussaan. Kauan aikaa ei Suomi saanut edustaan nauttia. Keskialueen syötönkatkon jälkeen Seraina Fitzi laukoi takatolpan juureen tasoituksen vain vajaan minuutin myöhemmin.

Suomi pääsi kuitenkin toiselle erätauolle 2-1-johdossa Milla Ylikojolan onnistuneella laukauksella. Myös hänelle maali oli ensimmäinen U19-maajoukkueessa. Hyvän poikittaissyötön hänelle tarjoili pitkän loukkaantumisen jälkeen paluun pelikentille tehnyt Nea Keihäs.

Kolmannen erän aluksi Suomi selvitti kahden minuutin alivoiman. Suomen kolmas maali oli erityisen näyttävä. Siinä kahdella pitkällä syötöllä pallo pelattiin Sini Niinikoskelle maalin eteen, josta hänellä oli helppo työ niitata 3-1-luvut verkkoon. Sveitsi tuli vielä kerran maalin päähän, mutta Pinja Myllymäen ja Olivia Pietilän osumilla Suomi otti EFT-turnauksen avausvoiton.

Huomenna Suomi kohtaa Tshekin klo 14.

Salibandyn EFT-turnaus, Praha
18.10.2019 Suomi – Sveitsi 5-2 (0-0, 2-1, 3-1)

1. erä: maaliton.
2. erä: 21.11 Tuulia Lahti (Jemina Ruostila) 1-0, 22.02 1-1 Seraina Fitzi (Nina Gerber) 1-1, 35.26 Milla Ylikojola (Nea Keihäs) 2-1.
3. erä: 50.50 Sini Niinikoski (Olivia Pietilä) 3-1, 51.09 Rahel Wyss (Linn Larsson) 3-2, 53.49 Pinja Myllymäki (Inka Lippojoki) 4-2, 58.58 O. Pietilä 5-2 tm.

Jäähyt: Suomi 2×2 min, Sveitsi 2 min.

Torjunnat: Emma Mannila, Suomi 7+7+5=19, Anja Von Allmen, Sveitsi: 9+4+8=21

Suomen parhaana palkittiin Emma Mannila.

Erotuomarit: Martin Reichelt ja Tomas Kostinek, Tshekki