Suomen nuorille riemukas voitto Ruotsista - ensimmäinen sitten viime MM-kisojen

Eilen Ruotsille selvin lukemin taipunut Suomen U19-maajoukkue otti tänään maukkaan revanssin maalein 5-4.

Espoon Suuri Derbyviikonloppu jatkui tänään iloisissa merkeissä, kun Suomen U19-maajoukkue kaatoi päivän avausottelussa Ruotsin maalein 5-4. Kaksissa edellisissä ikäluokan MM-kisoissa Suomi on juhlinut kultaa, mutta tälle joukkueelle voitto oli ensimmäinen Ruotsista sitten viime MM-finaalin. Alla oli yksi tasapeli ja kolme tappiota.

Suomen pelin eilen korkealla prässillään tappanut Ruotsi tuli tänään kiinni maltillisemmin, ja Suomi pääsi alusta asti rakentamaan omia hyökkäyksiään. Avausmaalin iski tänäänkin Ruotsi, mutta jo avauserässä Sami Savolainen sivalsi tasoituksen Elias Siiran syötöstä. Kaapo Siekkinen laukoi toisen erän ainoalla osumalla Suomen johtoon, ja kolmannessa erässä espoolaisyleisö sai huutaa lisää. Joakim Lund yllätti Ruotsin maalivahdin ensin pienestä kulmasta laidasta lähteneellä laukauksella ja vain 22 sekuntia myöhemmin uudelleen Tuukka Haudanlammen poikkisyötöstä etualakulmaan kierineellä pallolla.

Kun Elias Siira vielä uitti takakulmaan lukemiksi jo 5-1, otti Ruotsi aikalisän ja vaihtoi samalla maalivahtia. Ottelun viimeisestä kymmenminuuttisesta tuli vielä jännittävä, kun Ruotsi ensin kavensi kahdesti ja vedettyään kolme minuuttia ennen loppua maalivahtinsa penkille jauhoi eron enää yhteen. Viimeiset sekunnit piti Suomen parhaana palkittu maalivahti Oskar Sillanpää kuitenkin verkkonsa puhtaana.

– Töitä piti kieltämättä eilisen 2–11-tappion jälkeen tehdä, että saatiin joukkueen usko omaan tekemiseen taas palautettua, Suomen valmentaja Janne Krankka kertoi.
– Pystyttiin kuitenkin osoittamaan tilastoilla pallonhallinnasta, ylivoimamääristä ja muusta, ettei totuus loppunumeroiden takana ollut niin synkkä. Tänään tuli sitten palkinto siitä. Urheilussa on se hyvä, että voi saada toisen mahdollisuuden, ja tänään oltiin siihen valmiita. Lähdettiin parantamaan eilisestä, otettiin sieltä hyvät jutut mukaan ja korjattiin joitain asioita. Haluttiin kuitenkin uskoa, että juttu, jota on treenattu, toimii, kun se tehdään vielä vähän paremmin, Krankka sanoi.
– Saatiin peliin hyvä lähtö, lumipallo alkoi vieriä oikeaan suuntaan ja siihen päälle oli helppo rakentaa. Vaikka Ruotsi lopussa pääsikin lähelle ja oli vähällä tasoittaakin, oli tämä pelisuunnitelman toteuttamisena hyvä juttu ja totta kai Oskar Sillanpää maalissa otti tänään todella monta isoa torjuntaa.
Janne Krankka ei nähnyt, että Ruotsi olisi tullut päivän otteluun mitenkään vähemmän tosissaan kuin eilen.
– Ei lajin ykkösmaa koskaan lähde puolivaloilla pelaamaan, ja varmasti he halusivat tosissaan voittaa tänään. Tulevia MM-kisoja ajatellen olisi niukka tappiokin tänään ollut tavallaan hyvä pohjustus, mutta kyllä tämä näytti meidän joukkueellemme, että nyt ollaan voitettu Ruotsi kerran ja voidaan tehdä se uudelleenkin. On Ruotsi silti MM-kisojen selvä ennakkosuosikki, siitä ei pääse mihinkään, Krankka muistutti.

U19-ikäluokan MM-turnaus pelataan toukokuussa Kanadan Halifaxissa.

Juhani Järvenpään ottelukuviin

Salibandya, Espoo

U19-poikien maaottelu

Suomi–Ruotsi 5-4 (1-1, 1-0, 3-3)

1. erä: 8.01 Gustav Wadell (Malte Lundmark) 0-1, 15.34 Sami Savolainen (Elias Siira) 1-1.
2. erä: 25.26 Kaapo Siekkinen (Tuukka Haudanlampi) 2-1.
3. erä: 42.41 Joakim Lund (Savolainen) 3-1, 43.03 Lund (Haudanlampi) 4-1, 45.17 Siira (Savolainen) 5-1, 51.57 Lundmark (Isak Bengtsson) 5-2, 56.21 Fabian Lindbäck (Bengtsson) 5-3, 59.27 Victor Wettergren (Bengtsson) 5-4 im.

Torjunnat:
Oskar Sillanpää Suomi 8+6+13=27,
Thomas Crona 7+3+1=11 ja Kalle Lundgren (0)+(0)+2=2, Ruotsi.

Jäähyt: Suomi 2 min, Ruotsi 2×2 min.

Erotuomarit: Janne Sjögren ja Thomas Ellis, Suomi

Suomen parhaana palkittiin Oskar Sillanpää.

Yleisöä: 887.

Ottelun maalikooste:

Jasper Juutin haastattelu:

Joakim Lundin haastattelu:

Valokuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli