Suomen naiset Ruotsia vastaan valittu – mukana kuusi ensikertalaista

Suomen naisten maajoukkue pelaa ensimmäiset viralliset ottelunsa uuden päävalmentajan Andreas Harneskin johdolla, kun vastaan asettuu maailmanmestari Ruotsi. Maat kohtaavat kaksoismaaottelussa Luulajassa 6. – 7.9. Suomen joukkueessa on kuusi ensikertalaista, jotka ovat Noora Isomäki, Yamou Njai, Laura Pakarinen, Olivia Pietilä, Natalia Pitkäkangas ja maalivahti Miia Maaranen. 

Maajoukkueen projekti starttasi heinäkuussa Eerikkilässä leirillä, jolle uusi valmennusjohto kutsui neljä maalivahtia ja 30 kenttäpelaajaa. Nyt ensimmäiseen pelikokoonpanoon on valittu terveinä ja käytettävissä olleista ehdokkaista kaksi maalivahtia ja 18 kenttäpelaajaa, ja työ Suomen naisten nostamiseksi uudelle tasolle jatkuu.

– Tuntui mahtavalta saada leirille noin iso rinki, koossa oli mahtava porukka, josta kaikki kuuluvat jatkossakin kehitysryhmäämme, päävalmentaja Andreas Harnesk ylistää.
– Valinnoissa syyskuun otteluihin painotimme vahvasti tiettyjä ominaisuuksia eli haimme voittajatyyppejä, joilla on kunnianhimoa, taitoa pallon kanssa ja kärkiominaisuuksia. Myös kuntopuoli on aktiivisessa pelitavassamme tärkeä. Haluamme pelaajia, jotka ovat ennen kaikkea taitavia salibandyssa mutta samalla pärjäävät myös kuntotesteissä.

Suomi lähtee Luulajaan tietenkin haastamaan ja voittamaan Ruotsia, mutta mukana on myös muita jopa tulostaululla näkyviä numeroita tärkeämpiä tavoitteita.
– Kaikkein tärkeintä meille on luoda identiteetti, mitä haluamme olla kentällä ja sen ulkopuolella. Kun opimme hakemaan kehittymistä, tuloksena on aikanaan myös voittoja. Haluamme olla rohkea maajoukkue, joka hyökkää ja ottaa aloitteen sen sijaan, että välttelisi varovaisena virheitä, päävalmentaja linjaa.
– Tulemme pelaamaan sellaista salibandya, joka tekee meistä parhaita, emme sellaista, jonka tällä hetkellä jo parhaiten osaamme.

Myös Ruotsi pelaa ensimmäiset ottelunsa uuden valmennustiimin komennossa, mutta Andreas Harnesk ei ole lähtenyt isommin pohtimaan vastustajan tekemisiä.
Linn Lundström on fiksu valmentaja, ja uutta nähdään varmasti Ruotsinkin joukkueessa. Itse haluan kuitenkin keskittyä täysin meidän joukkueeseemme, sen mahdollisuuksiin ja matkaan huipulle. Töitä on tehtävänä vielä paljon, ja olen siitä mahdollisuudesta innoissani. Haluan, että kaivamme esiin kaikki kehitysmahdollisuudet tuloksista riippumatta, sen jälkeen on sitten vastustajien osa sopeutua meidän tekemiseemme.

Suomen kokoonpanossa on kuusi pelaajaa, jotka esiintyvät ensi kertaa naisten maaotteluissa.
– Ensikertalaiset ovat jännittäviä pelaajia, joille me valmennustiimissä haluamme antaa tilaisuuden testata kykynsä maajoukkueessa. On sekä heidän että koko suomalaisen naissalibandyn kehitykselle tärkeää, että uudet pelaajat saavat mitata osaamisensa korkeimmalla mahdollisella tasolla, Andreas Harnesk muistuttaa ja käy lyhyesti läpi uusien valintojensa vahvuuksia:

– Miia Maaranen on hyvin sijoittuva maalivahti, joka on voittajatyyppi, henkisesti vahva ja peliälykäs.

– Noora Isomäki on fyysisesti vahva ja jaksaa loputtomiin, mikä on tärkeä osa maajoukkueen peliä. Haluamme joukkueeseen hyväkuntoisia pelaajia, jotka ovat myös lajitaitavia ja kunnianhimoisia, ja Nooralla on kaikki nuo ominaisuudet. Hän on vahva puolustamaan, fiksu ja nopea oppimaan. Hän on myös valmis tekemään paljon töitä tavoitteidensa eteen, mitä arvostan paljon.

– Yamou Njai on joukkueessa keskeinen yhdistävä hahmo, hengen ja kulttuurinluoja. Vahva persoona, joka tuo voittajamentaliteettia ja on kentällä myös oikealla tavalla ilkeä, mitä tarvitaan lisää. Hän on omimmillaan fyysisessä pelissä ja ikävä kohdattava kaukalossa.

– Laura Pakarisen otteista vakuutuin isosti jo viime kaudella. Hänen luonteessaan on perfektionistinen puoli, joka tekee hänet valtavan hyväksi oppimaan asioita nopeasti. Hänellä on kaikkea, mitä kehittymiseen huippuhyökkääjäksi tarvitaan. Pystyy karvaamaan ja voittamaan palloja ja myös olemaan luovana hyökkääjänä parhaimmillaan kentän viimeisellä kolmanneksella.

– Olivia Pietilä on nopea hyökkääjä, joka on taitava yksi vastaan yksi -tilanteissa ja vahva pallon kanssa. Pystyy tekemään pisteitä, prässäämään vastustajan puolustajat hallista ulos ja on vahva suunnanmuutospelissä. Päälle vielä erittäin kunnianhimoinen ja nälkäinen kehittämään itseään.

– Natalia Pitkäkangas puolestaan on hyvä kaikilla pelipaikoilla, osaa niin laukoa ja syöttää kuin haastaakin. Hänen aseitaan ovat ennen kaikkea hyökkääminen ja pelikäsitys. Myös hän on kunnianhimoinen isosti voittajatyyppi.

Naisten seuraavat tapahtumat maajoukkuekalenterissa:

7. – 10.11.2024 EFT-turnaus, Tshekki
28.1. – 1.2.2025 MM-karsinta, Latvia
6. – 8.6. 2025 EFT-turnaus, Suomi
7. – 17.8. 2025 The World Games, Kiina
16. – 19.10. 2025 EFT-turnaus, Sveitsi
30. 11. – 5.12. 2025 MM-viimeistelyleiri
6. – 14.12.2025 MM-kisat, Tshekki

Lue myös nämä naisten maajoukkuetta koskevat uutiset:

Andreas Harneskin ensimmäinen lista valmis – tässä naisten maajoukkueleirille kutsutut
Naisten maajoukkueen toimihenkilöitä nimetty – he aloittavat päävalmentaja Andreas Harneskin tukena
Salibandynaisten päävalmentaja Andreas Harnesk odottaa innolla haastettaan – Meidän on aika voittaa nyt!
Suomen salibandynaisille ruotsalainen päävalmentaja – Andreas Harnesk ottaa ohjat

Suomen joukkue Luulajan Ruotsi-otteluihin:

#Maalivahditikäseurakasvattajaseuraomsyht.
24Juulia Kataja23ClassicRSS Panthers4000
97Miia Maaranen24SaiPa SalibandyHatsina0000
Kenttäpelaajat
10Suvi Hämäläinen21ClassicIlves11347
13Meri-Helmi Höynälä23TPSLoSB42131124
19Noora Isomäki22FBC LoistoIBF Blue Fox0000
4Jasmiina Järvinen23EräViikingitCrackers1000
27Oona Kauppi27Team Thorengruppen (SWE)Koovee678961150
28Veera Kauppi27Team Thorengruppen (SWE)Koovee8513489223
8Alma Laitila20ClassicVesilahden Visa16358
17Sofia Mittentag22Team Thorengruppen (SWE)Lahti Royals6549
82Hanna Niemelä29SSRARSB-Team3612719
7Yamou Njai30Malmö FBC (SWE)Balrog Oilers (SWE)0000
88Laura Pakarinen24FBC LoistoKuljunmaan Palloseura0000
61Emilia Pietilä20TPSSBS Wirmo14538
66Olivia Pietilä20TPSSBS Wirmo0000
64Natalia Pitkäkangas21ClassicIlves0000
89Jenna Saario26TPSFBC Turku74323567
16Ulla Valtola22Karlstad (SWE)FBC Loisto2171320
79Cira Virta21TPSLoSB2011
9Daniela Westerlund26KAIS Mora (SWE)SB Heinola49101929
Andreas Harneskpäävalmentaja
Jukka Ruotsalainenvalmentaja
Alexander Brinkmannvalmentaja
Liisa Kokkonenmaalivahtivalmentaja
Anne Rapolafysioterapeutti
Minna Tuominenhieroja/huoltaja
Hanna Palomäkijoukkueenjohtaja

Alakuva: Jesse Peltola

Jaa artikkeli