Salibandynaisten päävalmentaja Andreas Harnesk odottaa innolla haastettaan - Meidän on aika voittaa nyt!

Suomen salibandymaajoukkue sai ensimmäisen kerran ulkomaalaisen päävalmentajan, kun ruotsalainen Andreas Harnesk aloitti naisten maajoukkueen peräsimessä 1.4.2024.

Suomi ja Ruotsi ovat ainoat maat, jotka ovat olleet mitaleilla kaikissa naisten MM-tapahtumissa, joita on käyty 14, sitten vuoden 1997. Kultaan Suomen naiset ovat yltäneet vain kahdesti, ja viimeisimmästäkin on aikaa 23 vuotta. Lähellä täysosumaa Suomi on ollut useasti, mutta lopulta Ruotsi on vienyt pidemmän korren.

Nyt paluuta kultakantaan yritetään ruotsalaisopein. Uusi päävalmentaja on nuorehkosta iästään (38 vuotta) huolimatta jo kokenut ja meritoitunut työssään.

Näytöt länsinaapurissa ainakin ovat kovat. Hän on voittanut Ruotsin mestaruuden niin naisten kuin miesten joukkueen päävalmentajana. Naisten mestaruus heltisi vuonna 2017 IKSUssa ja miesten kulta 2019 Storvretan mukana. Harnesk on valittu Ruotsissa kolme kertaa naisjoukkueiden vuoden valmentajaksi.

Ei siis ihme, että Harneskista toivotaan sateentekijää ja Suomen pitkän kultamitalittoman jakson päättäjää. Pätevälle valmentajalle olisi ollut ottajia. Monien vaiheiden jälkeen uudeksi osoitteeksi valikoitui Suomen naisten maajoukkue.

Lue myös: Suomen salibandynaisille ruotsalainen päävalmentaja – Andreas Harnesk ottaa ohjat

– Olen hyvin innoissani. Tämä oli itse asiassa suosikkityöni. Olin jo harkinnut maajoukkueen valmentajaksi ryhtymistä ja sain joitain tarjouksia. Toivoin saavani sellaisen myös Suomesta ja nyt olen hyvin iloinen tästä (mahdollisuudesta). Ruotsi on saavuttanut paljon naisten salibandyssa. Meidän on aika voittaa nyt, ja kun voitamme, siitä tulee paljon hauskempaa, hän uskoo.

Harneskin sopimus on mallia 2+2-vuotta. Ensimmäisen periodin kohokohtana on joulukuussa 2025 Tshekissä pelattavat MM-kisat. Mikäli sopimus jatkuu toiselle kaksivuotiskaudelle, hän johdattaa Suomen salibandynaiset vuoden 2027 MM-kisoihin, jotka järjestetään Suomen Turussa.

Ensimmäisen kerran uusi päävalmentaja ottaa tuntumaa maajoukkueeseen Eerikkilän kesäleirillä 17.-21.7. Viimeistään marraskuussa Harnesk saa kasteensa salibandynaisten valmentajana Tshekin EFT-tapahtumassa. Vuoden 2025 MM-kisojen karsinnat pelataan tammi-helmikuun vaihteessa.

Tarkemmin Harneskin ajatuksia uudesta pestistä videolla alla.

Artikkelikuva ja video: Ainesmedia/Anssi Koskinen

Jaa artikkeli