Suomen miehille voitto Tshekistä Brnon EFT-turnauksen päätöspelissä

Suomi sijoittui Brnon EFT:ssä kolmanneksi kaadettuaan Tshekin 6-2.

Suomen miehet kukistivat Tshekin maalein 6-2 (2-1,2-0,2-1) Brnon EFT-turnauksen päätösottelussa sunnuntaina. Voitto oli viikonlopun ensimmäinen, ja sen myötä turnauksen loppusijoitus oli kolmas.

Tasaisessa avauserässä isännät karkasivat johtoon, mutta Joonas Pylsy kävi tökkäämässä tasoitusmaalin alivoimalla hölmistyneen tshekkipuolustajan lavasta. Erän päätöslukemat syntyivät, kun Suomen parhaana palkittu ja 1+3 kerännyt Nico Salo ohjasi Jonne Junkkarisen laukauksen sisään.

Salon johtama Suomen tehokkain viisikko repi lisää eroa kakkoserässä, kun Salon laiturit Sami Johansson ja Eemeli Salin osuivat molemmat sentterin syötöistä.

Päätöserän alkuun Salin osui toistamiseen Salon syötöstä, ja Tshekin kavennusyritykset jäivät Patrik Suchanekin onnistuneeseen rangaistuslaukaukseen. Loppulukemat viimeisteli tyhjään maaliin Valtteri Kainulainen Jami Mannisen syötöstä.

Sveitsi- ja Ruotsi-tappioiden jälkeen päävalmentaja Petteri Nykky oli tyytyväinen esitykseen, ja viikonlopun aikana pelisuoritteet paranivat peli peliltä. Pelikuntoisia löytyi kokoonpanoon juuri kolmen viisikollisen verran, kun Mikko Leikkanen, Janne Lamminen ja Krister Savonen olivat sivussa.

– Pelasimme levollisesti ja maltillisesti, ja olimme oikeissa paikoissa terävänä. Se kertoo pelin luonteesta ja arkuudesta, että veimme ensimmäistä kymppiä selkeästi, mutta silti olimme maalin takissa. Jouduimme kaivamaan erilaisuutta, kun ukkoja putosi ja kokoonpanot elivät, mutta ihan kelvollinen esitys se oli tuohon lopuksi.

Poissaolojen vuoksi Salon viisikon alla Jonne Junkkarisen parina pelasi normaalisti hyökkääjän paikalta tuttu Lauri Kapanen. Kokeilu onnistui erinomaisesti.

– Hän toi siihen paljon hyökkääjäliikkeitä, eikä hän hukkaillut kuulaa. Hän oli tosi hyvä siinä paikalla.

Suomen matka kohti joulukuussa pelattavia Prahan MM-kisoja jatkuu kesällä kolmella Eerikkilän kesäleirillä, ja Brnon turnaus antoi valmennusjohdolle paljon ajateltavaa niitä kohti mentäessä.

– Saimme täältä paljon juttuja, joissa pitää olla paljon parempi. Joissain jutuissa olemme jo ihan hyvällä tasolla. Katsotaan nämä pelit, istutaan alas ja ryhdytään miettimään kesää. Tulevalla viikolla katsotaan U23-joukkueen päävalmentajan Lasse Erikssonin kanssa, mihin suuntaan kokonaisuutta viedään.

Opiskelijoiden MM-kisat pelataan Puolassa juhannuksen jälkeen, ja ensimmäisellä miesten kesäleirillä touko-kesäkuun vaihteessa on mukana myös U23-joukkue. Ryhmä pienenee sen jälkeen, ja lopullinen kesäleirien pelaajamäärä pyörii noin kahdessakymmenessä kenttäpelaajassa.

– Testeillä lähdetään liikkeelle, ja katsotaan, minkälainen fyysisen vasteen täytyy olla. Täälläkin nähtiin taas, että fysiikan pitää olla kunnossa ja esimerkiksi taitoa, kärsivällisyyttä, syöttötaitoa ja pallonhallintaa vaaditaan. Budjettiluvut kesäleiriryhmän koosta on olemassa, mutta lopullisia päätöksiä ei ole tehty. Noin parikymmentä ja maalivahdit se on, ja tarvittaessa on myös U23-pelaajia käytettävissä.

Brnon reissu ei päättynyt vielä viimeisen summerin törähdykseen, vaan pelaajat työstävät vielä omia henkilökohtaisia suunnitelmiaan sunnuntai-illan aikana.

– Illalla tehdään vielä töitä, ja mietitään, miten tämä vähän reilu 200 päivää ennen kisoja käytetään. Jutellaan poikien kanssa ja pojat tekee omia suunnitelmiaan. Siinä reilussa 200 päivässä on vähän yhteisiä tapahtumia, mutta toiminnallinen malli arkeen ja juhlaan täytyy olla tiedossa ja pitää selvittää, mitä halutaan, mistä on valmis luopumaan ja onko sellainen tarvittava kiima siihen itsensä mittaamiseen.

Brnon turnauksen voitti kaikki kolme otteluaan hoidellut Ruotsi. Sveitsi oli kakkonen, Suomi kolmas ja Tshekki jäi neljänneksi.

Tshekki – Suomi 2-6 (1-2,0-2,1-2)

1.erä: 9.52 Jakub Hubalek (Adam Delong) 1-0, 13.31 Joonas Pylsy 1-1 av., 16.18 Nico Salo (Jonne Junkkarinen) 1-2.
2.erä: 26.20 Sami Johansson (Salo) 1-3, 36.27 Eemeli Salin (Salo) 1-4.
3.erä: 40.51 Salin (Salo) 1-5, 49.50 Patrik Suchanek 2-5 rl., 58.20 Valtteri Kainulainen (Jami Manninen) 2-6 tm.

Torjunnat:
Jan Binder Tshekki 2+4+5=11,
Pyry Luukkonen Suomi 3+4+6=13.

Jäähyt: Tshekki 0 min, Suomi 1×2 min.

Erotuomarit: Maris Kumerdanks ja Kaspars Kristapsons, Latvia.

Yleisöä 873.

Suomen parhaana palkittiin Nico Salo.

41062198084_f891901f94_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: Martin Flousek

 

Jaa artikkeli