Suomen miehille historiallinen tappio Sveitsiä vastaan Brnossa

Sveitsin 10–6-voitto Suomen salibandymiehistä oli keskinäisen historian suurin.

Suomen miesten ensimmäinen ottelu Tshekin Brnossa pelattavassa EFT-turnauksessa päättyi tappioon. Sveitsi kukisti Petteri Nykyn suojatit runsasmaalisessa ottelussa lukemin 10-6 (2-4, 4-1, 4-1). Kyseessä oli Sveitsin kaikkien aikojen suurinumeroisin voitto Suomesta.

Avauserä sujui suomalaissuunnitelmien mukaan, kun Krister Savosen, hattutempun taiteilleen Sami Johanssonin, Ville Lastikan ja Juha Kivilehdon maaleilla Suomi johti ensimmäisellä tauolla 2-4.

Johansson laukoi Suomelle Nico Salon syötöstä 3-5 ajassa 28.45, mutta ottelun puolivälin jälkeen Sveitsi iski puolentoista minuutin tehohetken aikana kolme palloa ohi Eero Kososen.

Päätöserään Suomi lähti kääntämään peliä vielä omiin nimiin, mutta niin ikään kolmesti osuneiden Jan Zauggin ja Manuel Maurerin osuttua minuutin sisään Sveitsi karkasi kolmen maalin johtoon.

Viimeisellä kymmenminuuttisella Suomelle tarjottiin neljä minuuttia ylivoimaa, mutta pyöritys ei tuonut tulosta ja Sveitsi viimeisteli onnistuneen iltapuhteensa kahdella tyhjään maalin singotulla osumalla.

Suomen parhaana palkitun Johanssonin kolmas osuma oli lopulta laiha lohtu. Johanssonin lisäksi vähintään kahteen tehopisteeseen ylsivät myös kaksi maalia mieheen alustaneet Jami Manninen ja Nico Salo.

Sveitsi ei ollut ennen tätä iltaa koskaan tehnyt edes kahdeksaa maalia Suomen verkkoon, ja neljän maalin voitto oli Sveitsille ensimmäinen laatuaan Suomea vastaan.

Päävalmentaja Petteri Nykky ei odotetusti silitellyt omiensa päitä ottelun jälkeen. Erityisesti avauserän viimeisellä sekunnilla syntynyt Sveitsin 2-4-kavennus kismitti.

– Lähtö peliin oli ok ja jaksaminen hyvää, mutta 15 sekuntia ennen erän loppua meillä oli pallo, siitä lähdettiin heittämään ja se kääntyi lopulta vielä omaan maaliin samalla kun kellot kääntyivät tasaan. Se maali tuli heppoisesti ja meidän hölmöilystä. Se oli samalla myös jonkinlainen kulminaatiopiste, vaikutti henkiseen tasapainoon ja vähän antoi ennakkoa siitä, mitä oli tulossa. Toisessa erässä voi miettiä, olisiko pitänyt ottaa aikalisä ja pysäyttää tilanne. Siinä katson myös itse peiliin.

Päätöserän neljän minuutin ponneton ylivoima osoitti myös, että aivan ytimessä Suomi ei avauspelissä ollut.

– Päätöserässä lähdettiin muka kiristämään, mutta kaveri puolusti hyvin sisältä ja pelasi nöyrästi loppuun. Ei siinä ylivoimallakaan oikein paikkoja saatu ja se kertoo ehkä siitä, ettei ihan sellaista tuttua raikkautta ollut, mitä on totuttu näkemään.

Kaudenjälkeinen EFT-turnaus asettaa aina omat haasteensa, kun osalla pitkä kausi on vasta päättynyt ja osalla edellisistä peleistä on kulunut jo tovi. Se näkyi kaukalossa, mutta tilanne on jokaisella maalla sama.

– Osassa näkyi pelaamattomuus ja osasta taas vähän on ehkä puhallettu ilmat pois. Ei se kuitenkaan ole mikään tekosyy, sillä niin ne muutkin ovat juhlineet tai ovat olleet juhlimatta.

Huomenna Suomi kohtaa Brnossa Ruotsin.

Sveitsi – Suomi 10-6 (2-4, 4-1, 4-1)

1. erä: 8.41 Krister Savonen (Jami Manninen) 0-1, 12.38 Manuel Maurer (Manuel Engel) 1-1, 14.00 Sami Johansson (Eemeli Salin) 1-2, 14.51 Ville Lastikka (Jani Kukkola) 1-3, 18.10 Juha Kivilehto (Jami Manninen) 1-4, 19.59 Jan Zaugg (Luca Graf) 2-4.
2. erä: 27.07 Jan Burki (Tobias Heller) 3-4, 28.45 Johansson (Nico Salo) 3-5, 31.18 Claudio Laely (Deny Kanzig) 4-5, 31.46 Dan Hartmann (Matthias Hofbauer) 5-5, 32.47 Kevin Berry (Tim Braillard) 6-5.
3. erä: 45.36 Zaugg (Christoph Camenisch) 7-5, 46.22 Maurer (Patrick Mendelin) 8-5, 56.18 Maurer (Thomas Gfeller) 9-5 tm., 56.52 Zaugg (Hofbauer) 10-5 tm., 58.26 Johansson (Salo) 10-6.