Suomen alle 16-vuotiaat pojat huhtikuun kolmen maan turnaukseen valittu

Suomen alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkue osallistuu huhtikuun lopulla kolmen maan turnaukseen Tshekissä. Kahdenkymmenenkahden pelaajan suuruinen joukkue turnaukseen on valittu.

Vastaansa 25.-28.4. järjestettävässä turnauksessa Suomi saa Tshekin ja Sveitsin. Edessä on neljän maaottelun rupeama, sillä Suomi kohtaa nämä maat kahdesti.

Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkue on perustettu vuonna 2017. Ensimmäiset U16-maaottelut olivat vuorossa 27.-29.4.2018, jolloin U16-pojat pelasivat kansainvälisen turnauksen Sveitsissä voitokkaasti. Silloin ikäluokkana oli 2002 syntyneet.

Nyt on 2003-ikäluokan vuoro näyttää osaamistaan kansainvälisillä kentillä. Kuinka lopullinen maajoukkue on muotoutunut, on ollut vaiheittainen prosessi. Se on aloitettu jo C2-ikäluokassa, jossa MAAJOUKKUETIE FBA -valmentajat ovat tarkkailleet ikäluokkaa ja keskustelleet seuravalmentajien kanssa potentiaalisista pelaajista.

2003-ikäluokka siirtyi tälle kaudelle PU16-maajoukkueikään ja PU16-maajoukkuevalmentajat ovat tarkkailleet kyseisestä ikäluokasta yli 150 pelaajaa, jotka kuuluvat MAAJOUKKUETIE-toiminnassa mukanaoleviin useammista seuroista koottuihin United-joukkueisiin ja MAAJOUKKUETIE FBA -yhteistyöseurojen lahjakkaimpiin pelaajiin. Sen jälkeen tarkempaan seurantaan on otettu 80 pelaajaa, josta määrä on supistunut 40 pelaajaan.

– Näistä 40 pelaajasta meiltä löytyy aika paljon dataa videoklippien muodossa, kertoo U16-maajoukkueen päävalmentaja Jussi Huovinen.
– Isona apuna valmennuksella on ollut Youtuben 03 Channel, josta löytyy kattavasti C1-junioreiden pelit, hän tähdentää.

Keskeisessä asemassa U16-maajoukkuerinkiin kuuluvien pelaajien valmentamisessa on vahva pelaajien osallistaminen.  
– Noin 30 pelaajaa on saanut itse tehdä ja analysoida videoklippien kautta omaa pelaamistaan. Näitä pelaajien pohdintoja on sitten käyty läpi myös seuravalmentajien kanssa, koska he ovat arjessa eniten tekemisissä pelaajien kehittämisessä.

Mitkä asiat sitten korostuvat U16-maajoukkueen pelaamisessa ja mitä asioita pelaajille halutaan painottaa?
– Hyökkäyspelaaminen ja pelin ymmärtäminen ovat keskiössä, miten yksilöt pelaavat osana viisikkoa, miten kentän tilaa käytetään hyväksi ja mikä on tukipelaamisen merkitys. Tästä päästään kiinni sitten pelaajien valintoihin, joita kentällä tehdään ja niihin vaikuttaa pelaajan fyysiset ja taidolliset valmiudet. Jos et pysty haastamaan terävällä suunnanmuutoksella pallo lavassa, valintojen määrä vähenee, Huovinen valottaa.

Ennen Tshekin-turnausta ei enää ole luvassa maajoukkueleiriä, mutta toimettomina pelaajat eivät ole.
– Pojat saavat vielä tutkailla videoita ja miettiä viisikkopelaamista. Näistä sitten muodostuu isompi kuva ja se miten haluamme maajoukkueena Tshekissä pelata.

Osalla pelaajista kausi saattaa päättyä jo huomattavasti ennen kolmen maan turnausta.
– Pallon kanssa pitää olla omatoimisesti tässä välissä tekemisissä ja fyysisestä puolestakin on pidettävä kiinni, Huovinen painottaa.

Maajoukkueturnauksen annin päävalmentaja näkee ikään kuin oppimistilaisuutena, laadukkaan pelaajakehityksen jatkumona ja unohtamatta, että valmennuksellekin maaottelut ovat kehittymisen paikka.
– Pelaajille turnaus on tärkeä, että he saavat tuntumaa kansainvälisiin peleihin ja motivoituvat tekemään töitä huippu-urheilusuuntautuneesti. Samalla he näkevät mihin suuntaan laji on menossa. Nämä kaverit ovat kuitenkin niitä, joista toivotaan kantavia voimia Suomen maajoukkueisiin tulevaisuudessa.

– Valmennus katsoo kriittisesti myös omaa toimintaansa. Olemmeko saaneet konkreettisesti toteutettua niitä asioita, joita haluamme eli tilan käyttöä ja tukipelaamista. Näemme mihin pojat kykenevät ja tekevätkö he niitä asioita, joita on painotettu. Lisäksi yhtenä teemana on opettaa pelaajia ottamaan vastuuta osana viisikkoa ja joukkuetta, ja pääsemään epäolennaisuuksista eroon.

Vastustajat osallistuvat kolmen maan turnaukseen vuotta vanhemmilla eli 2002 syntyneillä.
– Siellä on isoja kavereita vastassa, joten painimaan ei kannata ryhtyä ja pallosta kannattaa pitää huolta, hän naurahtaa.

– Kun tehdään asiat laadukkaasti, niin voitotkin tulevat sen myötä, ei sitä tarvitse sen kummemmin miettiä, päävalmentaja Jussi Huovinen tiivistää kolmen maan turnauksen kilpailullisen aspektin.

Suomen U16-maajoukkue Tshekin kolmen maan turnauksessa
25.-28.4.2019 Chomutov, Tshekki

Maalivahdit    
Rasmus Hellsten Esport Oilers 2003
Veeti Peltoniemi Classic 2003
     
Kenttäpelaajat    
Juuso Ahola Karhut FBC 2003
Ville Hietaranta Classic 2003
Veeti Hiltunen Steelers 2003
Jasu Holopainen Josba Juniorit 2003
Eemeli Huhtakallio Classic 2003
Olli Jokela Esport Oilers 2003
Samuli Junnila Westend Indians 2003
Lenni Kemppainen TPS 2003
Valtteri Koskinen TPS 2003
Roni Kranni Koovee 2003
Eero Kuutsa Welhot 2003
Jarno Laukkanen Welhot 2003
Ethan Martin Esport Oilers 2003
Elias Nyman SPV/NJ 2003
Rasmus Pasanen Westend Indians 2003
Tiitus Salokangas LASB 2003
Tuomas Tiainen Tikkurilan Tiikerit 2003
Lauri Utunen NST-Lappeenranta 2003
Santeri Uusi-Laitila SPV/NJ 2003
Lassi Viitanen Esport Oilers 2003

Jussi Huovinen päävalmentaja
Ilja Pantzar valmentaja
Jarno Nikulainen valmentaja
Ilona Ihalainen fysioterapeutti
Ville Jokinen mv-valmentaja
Tommi Palonen joukkueenjohtaja

Alle 17-vuotiaiden poikien 3-maan turnaus (Suomi, Sveitsi, Tshekki)
25.-28.4.2019 Chomutov, Tshekki, City Sports Hall

Otteluohjelma
Torstai 25.4 18:30 Tshekki – Suomi

Perjantai 26.4 11:00 Sveitsi – Suomi
Perjantai 26.4 19:30 Tshekki – Sveitsi

Lauantai 27.4 11:00 Suomi – Sveitsi
Lauantai 27.4 19:30 Tshekki – Suomi

Sunnuntai 28.4 13:30 Tshekki – Sveitsi

Turnaussivustolle (IFF)

Kuva: Tommi Palonen (2003 ja 2002 syntyneiden yhteisleiriltä viime marraskuulta)

Jaa artikkeli