Suomelle MM-avaustappio – kymmentuhatpäinen kotiyleisö pauhasi Sveitsin hurmioon

Suomi koki avaustappion miesten MM-turnauksessa, kun 10 359-päisen kotiyleisönsä tukema Sveitsi karkasi heti alussa ja voitti 7-5. Suomi elpyi alun 0–3-tappioasemasta vielä maalin päähän, mutta nousu katkesi yhä uudelleen omiin turhiin virheisiin.

Suomi oli ottelun alun merkillisessä kohmeessa, ja Sveitsi kasvatti itsevarmoilla onnistumisilla kotiyleisön valmiiksi komeaa pauhua entisestään. Tobias Heller kiepahti Konsta Tykkyläisen syleilystä iskemään rystyltä etukulmaan avausmaalin, nopealla pystysyötöllä Lassi Torisevan kanssa kaksin vapautettu Manuel Maurer löi hänkin rystyltä etukulmaan 0-2, ja kohta vielä Patrick Mendelin sijoitti vapaalyöntikuviosta eron jo kolmeen. Suomi nousi pelille turnauksen toisella ylivoimamaalillaan Mikko Leikkasen pommittaessa Justus Kainulaisen syötön etualakulmaan, ja myös 2–3-kavennuksen pohjusti Leikkanen. Taisteltuaan irtopallon maalin kulmalle hän näki vielä takaviistossa Ville Lastikan, joka täräytti Leikkasen oivalluksen verkkoon.

Suomi pääsi toisen erän alussa painamaan tasoitusta ylivoimalla, mutta sinisten momentum katkesi katkerasti, kun juuri jäähyltä päässyt Noel Seiler karkasi taas yhdellä pystysyötöllä yksin läpi ja viimeisteli eron kahteen. Suomi pääsi erän puolivälissä taas kantaan Nico Salon maalille lähettämän pallon kimmottua sveitsiläispelaajan pohkeesta omaan verkkoon, mutta sitten tuli jälleen kylmää. Maalivahti Lassi Toriseva erehtyi haistelemaan Sveitsin 2–1-hyökkäyksessä ennen aikojaan poikkisyöttöä, ja Jan Zaugg livautti pallon halvasti etukulmaan.

Suomen paine jäi kolmannessa erässä hyvästä yrityksestä huolimatta tehottomaksi eikä maalipaikkoja auennut, kun kovaa ja tarkasti puolustanut Sveitsi puristi omalla alueellaan tilan tylysti pois. Lisäksi ero vain kasvoi erän puolivälissä: Michael Schiessin laukaus kimposi Lassi Torisevan torjunnasta kentälle ja Manuel Maurer malttoi vielä kiertää suomalaisvahdin hallitusti nostaessaan lukemiksi 6-3. Videotarkistuksella varmistettu tilanne löysi vielä Sami Johanssonille kavennusosuman, mutta heti perään Suomi sekoili pahasti. Kotijoukkue pääsi iskemään ilmaisen pallon tyhjiin, kun ilman maalivahtia yrittänyt Suomi hukkasi pallon kahdesti omassa päädyssä. Justus Kainulainen kavensi kertaalleen kuudella viittä vastaan, mutta todellista tasoituspaikkaa ei Suomi kyennyt rakentamaan.

Suomi pelaa alkulohkon päätösottelunsa tiistaina klo 19, jolloin vastassa on eilen Sveitsin kanssa tasapelin taistellut Norja.

Suomi –Sveitsi 5-7 (2-3, 1-2, 2-2)

1. erä: 2.32 Tobias Heller (Claudio Laely) 0-1, 8.57 Manuel Maurer (Patrick Mendelin) 0-2, 10.55 Mendelin (Michael Schiess) 0-3, 14.31 Mikko Leikkanen (Justus Kainulainen) 1-3 yv, 16.57 Ville Lastikka (Leikkanen) 2-3 tv.
2. erä: 23.12 Noel Seiler (Schiess) 2-4, 31.01 Oma maali 3-4, 33.41 Jan Zaugg (Seiler) 3-5.
3. erä: 49.50 Maurer (Schiess) 3-6, 53.43 Sami Johansson (Eemeli Salin) 4-6, 53.57 Schiess (Zaugg) 4-7, 55.53 Kainulainen (Salin) 5-7.