Suomella kaksi kultaa – näin on pelattu naisten MM-kisoissa

Suomi lähtee lauantaina Neuchatelissa alkaviin naisten MM-kisoihin jahtaamaan kolmatta kultaansa. Aikaisemmat ovat tulleet 1999 Borlängessä ja 2001 Riiassa.

Tällä viikolla käynnistyvät Sveitsin Neuchatelissa kaikkiaan kahdennettoista salibandyn naisten MM-kisat. Suomen salibandynaiset ovat sijoittuneet mitaleille jokaisessa MM-turnauksessa.

Vuonna 1992 perustetun naisten salibandymaajoukkueemme saldona on kaksi MM-kultaa, seitsemän hopeaa ja kaksi pronssia. Ja onpa vitriinissä myös EM-pronssi vuodelta 1995, jolloin naisten arvokisataival lajissa alkoi.

Seuraavassa kronologinen katsaus, miten Suomen salibandynaiset ovat pärjänneet MM-areenalla.

Hopeaa Ahvenanmaalta 1997

Keväällä 1997 pelattiin Ahvenanmaalla naisten ensimmäiset MM-kisat. Mukana oli 10 osallistujamaata. Suomi paransi vuoden 1995 EM-kisojen sijoitustaan ja nousi loppuotteluun asti kaadettuaan välierässä Sveitsin 2-0.

Loppuottelu Ruotsia vastaan oli erittäin tasainen. Suomi nousi kahdesti tasoihin Johanna Turpeisen ja Pirjo Haukkamaan osumilla, mutta salibandyn mahtimaa käytti armotta hyväkseen suomalaisten muutamat virheet ja otti ensimmäisen kiinnityksen MM-pokaaliin 4-2-voitolla.

Loppuottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Lena Schjölin (SWE)
Puolustajat: Pirjo Haukkamaa (FIN), Jenny Magnusson (SWE)
Hyökkääjät: Birgitte Lersbryggen (NOR), Åsa Karlsson (SWE), Helena Lindberg (SWE)
MVP: Åsa Karlsson (SWE)

MM1997-mitalistit: 1. Ruotsi 2. Suomi 3. Norja

Borlänge 1999Borlängestä historiallinen MM-kulta

Suomen unelma tuli todeksi keväällä 1999, kun MM-tittelistä pelattiin Ruotsin Borlängessä. Suomen mitalihaaveet ehtivät jo kokea kolauksen alkusarjassa, jossa Suomi taipui Norjalle 2-5. Tappio merkitsi sitä, että välierävastustajaksi tuli Ruotsi, jota Suomi ei ollut vielä kertaakaan onnistunut voittamaan 16:ssa keskinäisessä kohtaamisessa.

Välierässä Suomi ei suostunut kumartamaan hallitsevalle mestarille, vaan Anna-Maija Keräsen tasoitus puolitoista minuuttia ennen loppusummeria vei maalittomalle jatkoajalle. Rangaistuslaukauskisassa Satu Puustinen ja Keränen ohittivat varmasti Ruotsin maalivahdin. Kun Anne Hakulinen ja Kati Suomela torjuivat sinikeltaiset, Suomi pudotti Ruotsin valtaistuimelta ja jatkoi finaaliin Sveitsiä vastaan. Siellä Suomi ei häkeltynyt Sveitsin nopeasta avausmaalista, vaan jyräsi Mema PitkäsenSusann Simolinin ja Anne Averion osumilla maailmanmestariksi luvuin 3-1.

Loppuottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Laura Tomatis (SUI)
Puolustajat: Lena Birath (SWE), Regula Kindhauser (SUI)
Hyökkääjät: Birgitte Lersbryggen (NOR), Anna-Maija Keränen (FIN), Susanna Tuominen (SWE)
MVP: Anna-Maija Keränen (FIN)

MM1999-mitalistit: 1. Suomi 2. Sveitsi 3. Ruotsi

Kultaputki jatkui Riiassa

Latviassa 2001 Suomen naiset olivat omaa luokkaansa. Suomi voitti kaikki ottelunsa ja päätti turnauksen jälleen kultajuhliin. Suomi löi välierässä Sveitsin 3-2 ja finaalissa Satu Schilcherin ja Petra Mäntysen maaleilla Ruotsin 2-0. Suomen sankari ratkaisuhetkillä oli maalivahti Miia Pöntinen, jonka taakse Ruotsi ei saanut palloa millään.

Latvian MM-turnaus oli Suomelle dramaattinen kaukalon ulkopuolisten asioiden osalta. Päävalmentaja Kai Ahlstedt joutui luopumaan tehtävästään kesken kisojen ja pikahälytyksellä hänet korvannut Jari Oksanen johdatti Suomen naiset maailmanmestaruuteen saakka.

Loppuottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Rudite Danovska (LAT)
Puolustajat: Paula Jouhten (FIN), Jenny Wiklund (SWE)
Hyökkääjät: Hermine Dahlerus (SWE), Birgitte Lersbryggen (NOR), Anna Gustafsson (SWE)
MVP: Birgitte Lersbryggen (NOR)

MM2001-mitalistiti: 1. Suomi 2. Ruotsi 3. Norja

Sveitsissä MM-pronssille

Neljäs MM-turnaus Sveitsissä 2003 toi Suomelle ensimmäisen MM-pronssin. Suomi pelasi alkuviikon puhtaasti voittaen Sveitsin, Venäjän ja Tshekin. Välierässä tuli vastaan alkulohkossaan Norjan taakse jäänyt Ruotsi, joka otti finaalipaikan meikäläisittäin katkeralla tavalla. Suomi johti välierää toisessa erässä jo 4-0, mutta hukkasi otteensa ja sai tyytyä 4-5-tappioon.

Suomi kuitenkin kokosi itsensä seuraavan päivän pronssiotteluun ja toi kotiin mitalin lyötyään Norjan 4-2 Satu SchilcherinAnne SuomalaisenPaula Jouhtenen ja Suvi Saukon maaleilla.

Pronssiottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Kari Hånsnar Rinne (NOR)
Puolustajat: Simone Berner (SUI), Jenny Magnusson (SWE)
Hyökkääjät: Hermine Dahlerus (SWE), Marisa Mazzarelli (SUI), Suvi Saukko (FIN)

MM2003-mitalistit: 1. Ruotsi 2. Sveitsi 3. Suomi

Sveitsi Suomen kiusana Singaporen kisoissa

Maailmanmestaruus ratkaistiin ensi kertaa Euroopan ulkopuolella, kun kisat käytiin toukokuussa 2005 Singaporessa. Tapahtuman sinivalkoiseksi huipentumaksi jäi revanssi Ruotsista ja edellisen MM-turnauksen välierätappiosta. Tällä kertaa Suomi oli etevämpi ja löi semeissä riemukkaasti Ruotsin 3-2 Satu Schilcherin ja kahdella Katriina Saarisen maalilla. Loppuottelussa Sveitsi oli kuitenkin parempi maalein 4-3. Sveitsi löi Suomen myös alkusarjassa, jolloin numerot olivat 7-6.

Loppuottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Laura Tomatis (SUI)
Puolustajat: Simone Berner (SUI), Paula Jouhten (FIN)
Hyökkääjät: Katriina Saarinen (FIN), Karolina Widar (SWE), Petra Kundert (SUI)
MVP: Johanna Ekeroth (SWE)

MM2005-mitalistit: 1. Sveitsi 2. Suomi 3. Ruotsi

Tanskan tuliaisina taas hopeaa

Tanskan Fredrikshavnissa pelatuissa MM2007-kisoissa Suomi voitti kaikki ottelunsa finaaliin asti. Toiveita nostatti etenkin Ruotsin kaataminen alkusarjassa 2-1. Välierässä Suomi jauhoi 5-0-voiton Latviasta, mutta loppuottelussa Ruotsia vastaan eväät kävivät vähiin. Arja Joutsen tasoitti kolmannessa erässä tilanteeksi vielä 3-3, mutta sitten Ruotsin hallinta tuotti maaleja ja ero repesi. Suomen mitalin väri oli edellisten kisojen tapaan hopeinen Ruotsin viedessä kirkkaimman luvuin 7-3.

Loppuottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Jonna Mäkelä (FIN)
Puolustajat: Simone Berner (SUI), Jenni Morottaja (FIN)
Hyökkääjät: Camilla Nilsson (SWE), Karolina Widar (SWE), Mirca Anderegg (SWI)
MVP: Karolina Widar (SWE)

MM2007-mitalistit: 1. Ruotsi 2. Suomi 3. Sveitsi

Västeråsissa toisen kerran pronssille

Västeråsin MM-kisoissa joulukuussa 2009 Suomen naisten oli tyytyminen toisen kerran pronssimitaleihin. Sijoitus oli suorituksen mukaisen, sillä Suomi hävisi molemmille loppuottelijoille Ruotsille ja Sveitsille. Avausottelussa Sveitsi oli parempi 5-3 ja välierässä Ruotsia vastaan tuli selkeä tappio 2-10. Suomi palasi kuitenkin kotiin mitalistina lyötyään pronssiottelussa Tshekin 3-1. Mitalin takuunainen oli Maiju Merikanto, joka viimeisteli Suomen kaikki kolme maalia. Västeråsin-kisoissa Ruotsista tuli ensimmäinen maa, joka on voittanut maailmanmestaruuden kotiyleisön edessä naisten MM-tasolla.  

Pronssiottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Laura Tomatis (SUI)
Puolustajat: Simone Berner (SUI), Lisah Samuelsson (SWE)
Hyökkääjät: Emelie Lindström (SWE), Karolina Widar (SWE), Sara Kristoffersson (SWE)
MVP: Hermine Dahlerus (SWE)

MM2009-mitalistit: 1. Ruotsi 2. Sveitsi 3. Suomi

Paluu finalistiksi Sveitsissä

Suomen naisten MM-trendi kääntyi uuteen nousuun joulukuussa 2011 Sveitsin St. Gallenissa, jossa Suomi palasi jälleen loppuottelujoukkueeksi. Naisten MM-turnaus pelattiin nyt ensi kertaa neljässä neljän joukkueen lohkossa, joista Suomi voitti omansa puhtaalla pelillä kaadettuaan selvästi Australian, Latvian ja Saksan.

Puolivälierässä Suomi löi Puolan 13-2 ja välierässä Tshekin 6-0 Jonna Mäkelän pidettyä maalinsa puhtaana. Finaalissa Suomi taipui Ruotsille lopulta 2-4, mutta tulos oli ennakkoasetelmiin suhteutettuna melkeinpä torjuntavoitto. Kaikkien aikojen parasta peliään esittänyt Ruotsi oli takonut kaikissa muissa otteluisaan kaksinumeroiset voittolukemat.

Loppuottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Jana Christianova (CZE)
Puolustajat: Emelie Wibron (SWE), Tiia Ukkonen (FIN)
Hyökkääjät: Sara Kristoffersson (SWE), Corin Rüttimann (SUI), Emelie Lindström (SWE)
MVP: Sara Kristoffersson (SWE)

MM2011-mitalistit: 1. Ruotsi 2. Suomi 3. Tshekki

Ostravasta jälleen hopeaa

MM-hopea 2013Kärjen leveneminen leimasi Tshekin Brnossa ja Ostravassa joulukuussa 2013 pelattua MM-turnausta. Suomi jätti Sveitsin ja Tshekin taakseen, mutta Ruotsi oli edelleen kärjessä omaa luokkaansa. Alkulohkon 2-8-tappiolla Ruotsille aloittanut Suomi löi ilman vaikeuksia niin Venäjän kuin Puolankin, ja puolivälierässä taipui Norja. Välierässä Suomi käänsi Sveitsiä vastaan tappioaseman toisessa erässä edukseen ja 6-2-voitoksi.

Finaalista CEZ Arenan 3895 katsojan edessä tuli perin samanlainen kuin kaksi vuotta aikaisemmin. Jonna Mäkelän torjunnat pitivät Suomen pitkään tuntumassa, mutta Ruotsin taitotaso näkyi maalipaikoissa, jotka se hyödynsi Suomea paremmin voittaen 5-1. Elina Kujala (6+1) ja Kristiina Kauppila (1+5) olivat Suomen tehokkaimmat kisoissa.

Loppuottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Jana Christianova (CZE)
Puolustajat: Silvana Nötzli (SUI), Moa Tschöp (SWE)
Hyökkääjät: Sandra Mattsson (SWE), Anna Wijk (SWE), Emelie Lindström (SWE)
MVP: Sandra Mattsson (SWE)

MM2013-mitalistit: 1. Ruotsi 2. Suomi  3. Sveitsi

Kulta yhden pallon päässä huikeissa kotikisoissa

Toistaiseksi komein naisten MM-turnaus pelattiin joulukuussa 2015 Tampereella, jossa Suomi sijoittui hopealle taivuttuaan finaalissa Ruotsille rangaistuslaukauskisan jälkeen 4-5. Loppuottelua seurasi Hakametsän jäähallissa kisahistorian suurin yleisö 6 517 katsojaa.

Suomi oli jo pallon päässä kullasta johdettuaan finaalin rangaistuslaukauskisaa Veera Kaupin ja Nina Rantalan maaleilla 2-1. Ruotsin viides laukoja Anna Jakobsson kuitenkin tasoitti, ja kuudennessa parissa Ruotsi ratkaisi kisan edukseen. Puhuttamaan jäi aiemmilta kierroksilta myös My Kippilän hylätty suoritus, joka olisi siirtänyt Suomen kahden maalin johtoon.

Suomen finaalipaikka aukesi dramaattisesti kun Tshekki tasoitti välierän viimeisellä minuutilla kuudella viittä vastaan, mutta vain kolme sekuntia ennen täyttä aikaa Elina Kujalan ohilaukaus pomppasi päätylaidan ja Tshekin maalivahdin kautta verkkoon.  

Loppuottelun tilastot.

All stars
Maalivahti: Jonna Mäkelä (FIN)
Puolustajat: My Kippilä (FIN), Sanna Scheer (SWE)
Hyökkääjät: Anna Wijk (SWE), Corin Rüttimann (SUI), Alisa Pöllänen (FIN)
MVP: Anna Wijk (SWE)

MM2015-mitalistit: 1. Ruotsi 2. Suomi  3. Sveitsi

Kitkerä rankkarihopea Bratislavasta

Kaksi vuotta sitten Slovakian Bratislavassa Suomi sijoittui neljännen kerran peräkkäin hopealle. Ja toisen kerran peräkkäin kulta lipui käsistä finaalin rangaistuslaukauskisassa, kun Ruotsi oli parempi – tällä kertaa numeroin 6-5.

Viimeiseen palloon asti jännittävä finaali oli Suomelle moraalinen voitto, sillä kisaprojekti oli ollut kahden vuoden takaisiin kotikisoihin ladatun satsauksen jälkeen vaikea ja Ruotsi oli viilettänyt koko ajan edellä. Nyt Suomi oli finaalissa toisen erän lopulla tappiolla maalein 1-4 mutta nousi vielä voittotaistoon. Nina Rantala kavensi, ja päätöserän puolivälissä Oona Kauppi ja Veera Kauppi nostivat Suomen tasoihin. Veera Kauppi kykeni kuittaamaan vielä Ruotsin kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua laukoman johto-osumankin, ja jatkoajalla Suomella oli isot paikat kultaiseen maaliin. Ruotsi kuitenkin kesti, ja rangaistuslaukauskisassa Nina Rantala jäi Suomen ainoaksi onnistujaksi Ruotsin upottaessa kaksi palloa.

Suomi pelasi kisat alusta asti vakuuttavasti. Alkulohkon voitto pohjustui Tshekin kaatamisella, ja Norja sekä Latvia jäivät Suomen jalkoihin selvin lukemin. Puolivälierässä Suomi pudotti nelituhatpäisen kotiyleisönsä kannustaman yllättäjä Slovakian, ja semifinaalissa tarkka puolustus toi 3-1-voiton Sveitsistä.

Loppuottelun tilastot

All Stars:
Maalivahti: Tiltu Siltanen Suomi
Puolustajat: Moa Tschöp Ruotsi ja My Kippilä Suomi
Hyökkääjä: Emelie Wibron Ruotsi, Corin Rüttimann Sveitsi ja Paulina Hudakova Slovakia
Turnauksen arvokkain pelaaja: Emelie Wibron Ruotsi.

MM2017-mitalistit: 1. Ruotsi 2. Suomi 3. Sveitsi

24077205017_130dacf707_k.jpg

Jaa artikkeli