SunSäbä teki mainion maihinnousun Suomenlinnaan

Suomenlinnan SunSäbä-tapahtuma oli suurmenestys.

Merisotakoulun reserviupseeriosaston kurssi numero 173 käytti tilaisuuden hyväkseen, kun Suomen Salibandyliiton SunSäbä-kiertue nousi päiväksi maihin Suomenlinnassa. Upseerioppilaat jaettiin opintosuuntalinjojen mukaan kymmeneen joukkueeseen, joiden kesken pelattiin kurssin mestaruudesta.

Puolustusvoimien ja Salibandyliiton yhteistyö osui todellakin maaliinsa. Merisotakoulun apulaisjohtaja, komentaja Juha Torkkeli, vertasi turnauksen avauspuheessaan peliä muutenkin sodankäyntiin.
– Tämä on toki paljon miellyttävämpää hommaa, mutta molemmissa otetaan aloitteita, harhautetaan, luodaan painetta ja käytetään mahdollisimman taloudellisesti voimia, Torkkeli luetteli.
– Meidän kannaltamme tämä on mitä mainioin homma, komentaja Torkkeli kommentoi pelien jo pyöriessä.
– Erinomainen tilaisuus erinomaisissa puitteissa. Tästä on ilman muuta tehtävä perinne.

Merisotakoulun liikunnanohjaaja Olli Heinänen tiesi kertoa, että salibandyn mestaruusturnaus on aiemmin perinteisesti kuulunutkin upseerioppilaiden kurssiohjelmaan, mutta ollut nyt muutaman vuoden tauolla.
– Reserviupseeriosaston johtaja toivoi, että perinne herätettäisiin uudelleen henkiin. Päädyimme pyytämään Salibandyliittoa apuun, ja tässä on lopputulos: Homma näyttää rullaavan tosi hienosti. Pelejä on mukava katsella, ja monista positiivisista kommenteista päätellen pojatkin nauttivat, Heinänen sanoi ja kertoi upseerioppilaiden pelaavan usein salibandya vapaa-aikoinaan Merisotakoulun liikuntasalissa, missä on salibandykaukalo.
– Salibandya on välillä ohjelmassa myös koulutukseen liittyvässä liikunnassa, ja liikuntahan on tärkeä osa sotilaan fyysisen toimintakyvyn ylläpitoa, Heinänen korosti.
– Pallopeleissä nimenomaan vaaditaan koordinaatiota, ketteryyttä ja hyvää kuntoa. Eli samoja ominaisuuksia, joita sotilas tarvitsee.

Suomenlinnan idylliset maisemat vetävät päivittäin puoleensa massoittain turisteja. Saarella on paljon yleisötapahtumiakin, mutta todella harvoin mitään urheiluun tai liikuntaan liittyvää. Nyt Salibandyliitto yhdessä Merisotakoulun kanssa ”rikkoi rajoja”.
– Sää on aivan uskomaton ja miljöö yhtä upea, hehkutti Salibandyliiton SunSäbä-tapahtumavastaava Heidi Vanhanen.
– Tuskin on salibandy aiemmin päässyt minkään yhteistyön myötä yhtä hulppeaan ja historialliseen ympäristöön tapahtumaansa toteuttamaan, Vanhanen veikkaili.
– Pojillakin on ollut tunnelma katossa. Fiilis on ollut mahtava.
SunSäbän yhtenä visiona on tulla suosituimmaksi pihapeliksi.
– Siihen tavoitteeseen päästäksemme me tarvitsemme tämänlaisia ulkopelialustoja, jotta pystymme tarjoamaan lapsille ja nuorille mahdollisuuden pelata ulkona ja elvyttämään pihapelikulttuuria. Sieltä se lajirakkaus lähtee, ja sitä meidän pitää pystyä ruokkimaan, Vanhanen sanoi.
Merisotakoulun mestaruusturnauksen jälkeen puolisen tusinaa liigapelaajaa esitteli taitojaan Suomenlinnan SunSäbä-areenalla. Sitten kenttä oli puolitoista tuntia avoin kaikille halukkaille.
– Kun lapselle antaa mailan käteen, hän innostuu helposti, ja innostus tarttuu yhtä helposti lapsen vanhempiinkin, Vanhanen tietää niiden kokemusten perusteella, mitä jo SunSäbä-kiertueen muilta paikkakunnilta oli kertynyt.

SunSäbä on niin kilpa- kuin harrastajapelaajillekin tarkoitettu salibandyn vapaamuotoinen, katusählyä salibandymaisempi ulkopeliversio. jota pelataan erityisellä ulkokäyttöön suunnitellulla Multisport-muovialustalla. Kesän promootiokiertueen tarkoituksena on luoda uusia paikkoja ja mahdollisuuksia salibandyn ja muidenkin liikuntamuotojen ympärivuotiselle harrastamiselle ulkona. SunSäbässä korostuu vapaamuotoisuus eikä virallisia kilpasarjoja ole vielä suunnitteilla. Kentän kokokin voi vaihdella.
Merisotakoulun reserviupseeriosaston mestaruusturnaus pelattiin noin 30 asteen helteessä 20×10-metrisellä kentällä kolmimiehisin joukkuein ”pressuveskareilla”.
Mestariksi leipoutui joukkue Laiva 1. Se voitti finaalissa Tiedustelu 2:n selvin 7–1-lukemin, jotka eivät vastanneet suhteellisen tasaisen taistelun tapahtumia. Mestaritrion muodostivat Valter Bäck, Arttu Mäkinen ja Veeti Tulonen, joka palkittiin turnauksen parhaana pelaajana.
– Hyvällä itseluottamuksella lähdimme puskemaan helpohkojen aiempien pelien jälkeen, tiuhaan itsekin maaliverkkoja heilutellut Mäkinen totesi.
– Pelasimme joukkueena ja käytimme tilaisuudet hyväksemme, hän kiteytti mestaruusreseptin.

42602498105_c7a5ce39ff_z.jpg

TEKSTI: Matti Hannula
KUVAT: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli