SunSäbä palauttaa palloilun raittiiseen ilmaan

SunSäbä on salibandyn ympärivuotinen ulkona pelattava pelimuoto.

SunSäbä-kiertue starttaa tällä viikolla Porista. SunSäbä on salibandyn vapaamuotoinen ulkopeliversio. jota pelataan erityisellä ulkokäyttöön suunnitellulla Multisport-muovialustalla. Kesän promootiokiertueen tarkoitus on luoda uusia paikkoja ja mahdollisuuksia salibandyn ja muidenkin liikuntamuotojen ympärivuotiselle harrastamiselle ulkona.

– SunSäbä on salibandyn uusi kesäinen pelimuoto niin kilpa- kuin harrastepelaajillekin, Salibandyliiton kehityspäällikkö Kim Sällström kertoo.
– Täysimittaisella 30 metrin kertaa 15 metrin kokoisella kentällä sitä voidaan pelata neljällä neljää vastaan ja maalivahdeilla salibandymaaleihin. Jo pitkään pyörineeseen katusählyyn verrattuna SunSäbän ero on, että se on enemmän salibandymainen. Salibandyn ulkoversio siinä, missä pikkumaaleihin yleensä asvaltilla pelattavaa katusählyä voi pitää sählyn, jonka SM-kisat pelataan ensi viikolla Helsingissä, ulkoversiona.

SunSäbän tavoitteena on turvallisten, kustannustehokkaiden ja ympärivuotisten ulkopelialustojen ja -kaukaloiden hankkiminen ja rakentaminen. Samalla saadaan lisää paikkoja, joissa kuka tahansa pääsee pelaamaan säbää ja muita palloilulajeja ulkona, turvallisella ja toimivalla alustalla. Ulkopelialustojen myötä syntyy paremmat mahdollisuudet myös muiden liikkumismuotojen (frisbeen heittely, rullaluistelu, pihaleikit jne.) ympärivuotiselle harrastamiselle iästä, taitotasosta tai varallisuudesta riippumatta. Kunnalle ulkopelialustoihin investoiminen on kustannustehokas tapa rakentaa ja vahvistaa brändiään. Tuloksena on liikuntamyönteisyys, ennaltaehkäisevä terveydenhoito, henkinen hyvinvointi ja tyytyväisemmät asukkaat.

SunSäbässä korostuu vapaamuotoisuus eikä virallisia kilpasarjoja ole vielä suunnitteilla.
– Kentän koko voi vaihdella ja olla vaikka 10 metriä kertaa 20 metriä, jolloin sopiva kenttäpelaajien määrä voisi olla kolme. Kesän promootiokiertueella testaamme alustoja ja kaukaloita varsin erilaisilla pelimuodoilla. Luvassa on esimerkiksi huippupelaajien näytösotteluita, junioriturnauksia, tyky-toimintaa, perhesählyä, päiväkoti-ikäisten salibandyä, eläkeläisryhmiä, erityisryhmiä ja myös muita lajeja kuin salibandya, Kim Sällström vinkkaa.

Ajatus ulkona pelattavasta salibandysta on syntynyt vähitellen Salibandyliiton pelaamisen kehittämissektorilla, ja SunSäbä-nimi on peräisin jäsenseuroilta: espoolaisen Northern Starsin toiminnanjohtaja Tapio Hämeen-Anttilalta.

SunSäbä on myös liikunnan olosuhdetyötä, ja Salibandyliiton tavoitteena on saada yhä useampaan kuntaan erittäin hyvin salibandyyn mutta myös muihin ulkoliikuntamuotoihin sopiva muovinen Multisport-alusta ja kaukalo.
– Haluaisimme lisää Multisport-lähiliikuntapaikkoja, ja tavoitteeksi on kirjattu 10 uutta rakentamispäätöstä vuoden 2018 aikana. Hyvä alusta tekee ulkona pelaamisesta salibandynomaisempaa, ja sellainen löytyy esimerkiksi Seinäjoelta. Siellä pelaavat koululaiset välitunneilla ja koulun jälkeen ja myös lajin juniorijoukkueet ja jopa Seinäjoen Peliveljien liigajoukkue, Sällström sanoo.

Lue lisää SunSäbä-sivulta

sunsaba2.jpg

Jaa artikkeli