SSRA:n ja tyttömaajoukkueen Jonna Virkkunen täynnä virtaa ja intoa Ruotsi-otteluihin: “Suomi-paidan päälle vetäminen on aina erityinen tunne”

Suomen U19-kapteenistoon kuuluva Jonna Virkkunen uskoo, että joukkue parantaa paljon Malmön EFT-turnauksen esityksestä.

Alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueelle tulevan viikonlopun Ruotsi-ottelut Tampereella ovat tärkeä tapahtuma matkalla kohti toukokuun MM-kisoja Sveitsissä. Kapteenistoon kuuluva Jonna Virkkunen uskoo, että joukkue parantaa paljon Malmön marraskuisen EFT-turnauksen esityksestä.

Osta lippu Tampereen maaotteluihin: lippu.fi/salibandy

Malmössä Ruotsi oli parempi 8-3, ja etenkin ottelun alkupuolisko oli heikko, sillä länsinaapuri johti 33 minuutin jälkeen 6-0. 10 tyttöjen maaottelua tehoin 2+3 pelannut oululainen uskoo, että joukkue pystyy marraskuista ottelua etevämpään suoritukseen.

– Emme olleet ehkä aivan valmiita ja mukana siinä pelin alussa, mutta paransimme pelin edetessä. Ennen tulevia pelejä leirillä käydään vielä asioita läpi ja kehitetään pelillisiä seikkoja, jotta pystymme parempaan kuin viimeksi.

Alle 19-vuotiaiden tyttöjen maaottelut Suomessa ovat harvinaista herkkua, vaikka viime vuonna Tapio Tammisen johtama joukkue voittikin Latvian naisten maajoukkueen kahdesti Eerikkilässä ja Forssassa pelatuissa otteluissa. Edelliset Ruotsi-ottelut ovat Espoosta helmikuulta 2016, ja Virkkunenkin odottaa kotiyleisön eteen pääsyä innolla.

– Tosi siistiä päästä pelaamaan ensimmäistä kertaa nyt niin, että on tuttuja katsomossa. Toivottavasti tulee paljon porukkaa muutenkin meitä kannustamaan. Maajoukkuepeleissä on aivan oma jännityksensä, ja kun vetää Suomi-paidan päälle, on se aina erityistä.

14-vuotias Jonna oli vielä aika pieni

Vaikka Sveitsin MM-kisat siintävät jo SSRA:n paidassa naisten liigaa pelaavan Virkkusen mielessä, ennen kisoja on vielä edessä kevät seurajoukkueen paidassa. Käkikellomaata kohti edetään hetki kerrallaan.

– Kisat ovat totta kai tärkeä tavoite ja siellä haluaa olla ehdottomasti mukana, mutta vielä ennen sitä pyritään auttamaan omaa joukkuetta Oulussa. Kausi toistaiseksi on mennyt ihan hyvin, mutta parempaankin pystyn.

Virkkunen on pelannut naisten liigassa tällä kaudella 11 peliä tehopistein 6+9, ja A-tyttöjen SM-sarjassa kahdeksassa pelissä pistepussi on karttunut 18 (5+13) pinnan verran. Suurin ero kotimaan ja kansainvälisten pelien välillä on vauhti ja tempo.

– Vauhdin lisäksi pelit ovat myös paljon fyysisempiä, varsinkin Ruotsia vastaan. Myös Tshekki ja Sveitsi ovat kovia, mutta Ruotsi on vielä pykälää kovempi.

Vaikka mittariin tulee tänä vuonna vasta 19 vuotta, Virkkusen liigadebyytti on jo monen vuoden takaa kaudelta 2013-2014. Silloin vasta 14-vuotias juniori sai tulikasteensa naisten sarjoissa. Niin nuorena ei oikein ymmärtänyt vielä edes jännittää.
– Olin aika pieni vielä silloin, ja kyllähän se vauhti tuntui kovalta. Meillä oli paljon kokeneita pelaajia joukkueessa, mutta myös meitä nuorempia. Ensimmäinen peli etenkin jännitti, mutta ei sitä oikein osannut ajatella silloin nuorempana, että se on naisten liigapeli.

Pelikäsitys jees, fysiikassa parannettavaa

Virkkunen kuuluu maajoukkueen kapteenistoon, ja hän sanoo, että koko kapteenisto pyrkii olemaan äänessä ja johtamaan joukkuetta. Ryhmähenki on jo nyt hyvä, ja hän uskoo sen vielä kehittyvän kisoja kohti mentäessä.

– Meillä on tosi taitavia pelaajia ja hyvähenkinen porukka. Uskon, että se kevään leirien myötä tulee vielä yhtenäisemmäksi. Maajoukkuetapahtumiin on aina tosi kiva mennä.

Ahkeraksi Snapchatin käyttäjäksi eli snäppääjäksi tunnustautuva lupaus tiedostaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Matka vielä kirkkaampiin valoihin on pitkä, mutta Virkkunen on valmis tekemään töitä tavoitteidensa eteen.

– Fysiikassa ja juoksunopeudessa on parannettavaa, ja toki kaikilla osa-alueilla pitää vielä jatkaa kehittymistä. Hyvä puoli on ainakin pelikäsitys, ja onhan se laukauskin kai ihan hyvä. Liigassa haluan olla tulevaisuudessa joukkuetta kantava pelaaja, ja naisten maajoukkue on myös tavoite sitten jossain kohtaa. Sitäkin silmällä pitäen pitää vielä tosin tehdä paljon töitä.

24321036298_c9effdb551_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen

Jaa artikkeli