Sitkeä Suomi taipui vasta jatkoajalla – Ruotsi jälleen salibandyn maailmanmestari

Ruotsi jatkaa kultaputkeaan salibandyn MM-turnauksissa, kun se kaatoi iltapäivän loppuottelussa Uppsalassa Suomen 4-3 Emelie Wibronin jatkoaikamaalilla. Suomen valopilkuksi jäi nousu jälleen finalistiksi kahden vuoden takaisen MM-pronssin jälkeen ja Suomen alkusarjassa 9-3 kaataneen Ruotsin ahdistaminen loppuun saakka.

Ruotsi iski finaalin avausmaalin jo toisella minuutilla, mutta pian Veera Kauppi huudatti hallin runsaslukuista suomalaiskatsomoa jatkamalla tasoituksen Daniela Westerlundin laukauksen paluupallosta. Suomalaisilla oli kuitenkin edelleen vaikeuksia pysyä mukana ruotsalaisten tempossa, ja se näkyi ennen taukoa myös tulostaululla. Wilma Johansson pommitti Ruotsin uudelleen johtoon Moa Gustafssonin ryöstettyä päädyssä pallon Silja Eskeliseltä, ja perään Ellen Rasmussen yllätti maalivahti Krista Niemisen laidasta lähteneellä laukauksella.

Ruotsi vei myös toista erää, jossa Suomen hyökkäykset jäivät ykkösviisikkoa lukuun ottamatta kovin lyhyiksi, mutta maalitiliään se ei onnistunut kasvattamaan laukausten viuhuessa hyvistä paikoista ohi maalin tai Krista Niemisen syliin. Suomi sen sijaan onnistui, kun Veera Kauppi ensin kaatui puolittaisessa läpiajossa maalivahtiin mutta pelasi tilanteen loppuun ja kiskaisi Suomen maalin päähän. Suomen paras oli kolmas, jossa joukkue sai vahvan otteen Ruotsin vauhdin hiipuessa. Erän puolivälissä vihellettiin ottelun ensimmäinen jäähy, ja ylivoimalla Sara Piispa ohjasi maalin edestä tasoituksen Jenna Saarion syötöstä.

Varsinaisen peliajan viime minuuteilla vihellettiin vielä molemmille perättäiset osin päällekkäiset jäähyt, mutta kumpikaan ei onnistunut maalinteossa. Veera Kaupille pelattiin ottelun lopun paras paikka ratkaista peli Suomelle, mutta laukaus hyvästä poikkisyötöstä painui ohi maalin. Jatkoaikaa oli pelattu kaksi ja puoli minuuttia, kun Suomen viisikkopuolustus jäi väljäksi ja Emelie Wibron laukoi Maja Viströmin syötöstä Ruotsin jälleen maailmanmestariksi.

Suomen ykköstähti Veera Kauppi vei nimiinsä turnauksen pistepörssin ja arvokkaimman pelaajan palkinnon sekä valittiin ainoana suomalaisena kisojen tähdistöön.

Mestaruus oli Ruotsille kahdeksas perättäinen.

Ottelukuvat IFF:n galleriassa

Salibandya, Uppsala

Naisten MM-turnaus, loppuottelu

Suomi–Ruotsi 3-4 ja. (1-3, 1-0, 1-0, 0-1)

1. erä: 1.26 Ellen Backstedt (Klara Loneberg) 0-1, 3.40 Veera Kauppi (Daniela Westerlund) 1-1, 10.49 Wilma Johansson (Moa Gustafsson) 1-2, 15.20 Ellen Rasmussen (Moa Andersson) 1-3.
2. erä: 31.34 Veera Kauppi 2-3.
3. erä: 50.53 Sara Piispa (Jenna Saario) 3-3 yv.
Jatkoaika: 62.35 Emelie Wibron (Maja Viström) 3-4.

Krista Nieminen Suomi 5+8+3=16,
Matilda Östlund Visen Ruotsi 7+4+1=12.

Jäähyt: Suomi 2 min, Ruotsi 2×2 min.

Erotuomarit: Tomas Kostinek ja Martin Reichelt, Tšekki.

Yleisöä: 2 587.

Suomen parhaana palkittiin Veera Kauppi.

”Tänään ei uponnut se viimeinen laukaus.” Kuuntele Veera Kaupin mietteet heti MM-finaalin päätyttyä: