Simo Leppänen on seuraava U19-naisten päävalmentaja

Salibandyliiton hallitus on nimittänyt Simo Leppäsen U19-naisten päävalmentajaksi 1.10.2022 alkaen. Myös muut valmentajat valittiin.

Leppänen valmentaa alkavalla kaudella kuopiolaisen Welhojen naisten F-liigajoukkuetta. Kausilla 2020–22 hän luotsasi seuran miesten edustusjoukkuetta.

– Aivan huikean hienot fiilikset on kyllä. Aikanaan unelmana oli, että jos joskus pääsisi valmentamaan pääsarjatasolla, mutta vielä pari vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että maajoukkueessa asti. En oikein keksi parempaa kuin saada edustaa maataan ja olla osa maajoukkuetta, Leppänen kuvailee tunnelmiaan.

– Hän on työteliäs sekä lajiosaaminen ja Salibandyliiton valmennuslinjan ymmärtäminen hyvällä tasolla. Näin varmistamme hyväksi havaittujen toimintamallien jatkumisen nykyisen päävalmentajan vaihtumisen jälkeen, huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala taustoittaa valintaa ja jatkaa:

– VAT-koulutuksen aikana Leppänen teki vaikutuksen vuorovaikutuskyvyistään nuorten kanssa ja osaamisestaan luoda oppimiselle erinomaisen hyvän ilmapiirin.

Valmentajiksi nimettiin Hannu Santanen, Katri Luomaniemi ja Toni Varis, joista viime mainitun vastuulla on maalivahtivalmennus. Santanen, joka jatkaa nykyisestä U19-valmennustiimistä, työskentelee Eerikkilän urheiluopistolla Salibandyliiton kanssa tehdyllä yhteispalkkauksella. Luomaniemi on valmentanut aikaisemmin Classicin naisten joukkueessa. Hänellä on pitkäaikainen kokemus naisten maajoukkueesta pelattuaan 83 maaottelua ja saavutuksina kolme MM-hopeaa.

Leppänen, 34, saattaa olla vielä monelle suhteellisen tuntematon, joten antaa miehen kertoa lyhyesti taustastaan.

– Noin puolet elämästäni olen valmentanut, kun ensimmäinen pesti oli 17-vuotiaana Pyhäselän Urheilijoissa poikajunioreiden valmentajana. Yksi merkittävä etappi sijoittuu Kajaaniin, jonne muutin liikunnanohjaajaopintojen myötä. Siellä valmensin Papasin naisia ja junioreita. Seurassa tutuksi tulivat myös valmennuspäällikön tehtävät.

Pelaajauraakin mahtuu mukaan.

– Josba on kasvattajaseurani junioriajoilta. Aladivareja tuli pelattua useampia vuosia mm. Outokummussa. Parhaimmillani olen pelannut 2. divarissa ja kerran päässyt kokemaan Divarikarsintapelejä, hän summaa.

Valmentaminen on seuratyöntekijän nimikkeellä Welhoissa työskentelevän Leppäsen leipätyö ja intohimo.

– Uutta oppimaan taas pääsee ja toimimaan lahjakkaiden ja motivoituneiden nuorten sekä hienon valmentajatiimin kanssa.

Päävalmentaja Jani Lipsanen johdattaa U19-naiset Puolan MM-kisoihin elo-syyskuun vaihteessa, jonka jälkeen Leppänen ottaa tehtävän vastaan.

– Malttamattomana tässä jo ollaan, mutta antaa nykyisen valmennustiimin tehdä työnsä rauhassa, hän muistuttaa.

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?

– Kokemusta on laidasta laitaan niin poikien, tyttöjen, miesten kuin naistenkin kanssa toimimisesta. Ja että pystyn oppimaan uutta sekä ottamaan muiden mielipiteet huomioon. Toki myös johtamaan. Uskon myös, että pystyn luomaan sellaisen ilmapiiri, jossa pelaajilla ei ole käsijarrua päällä.

Uuden valmennuksen kohokohta tulee olemaan keväällä 2024, jolloin pelataan ikäluokan MM-kisat Lahdessa.

– Käsikirjoitus on ainakin iskussaan, kun periodi huipentuu kotikisoissa. Silloin päästään näkemään mitä on saatu aikaiseksi. Kova rypistys tässä tulee olemaan vajaan kahden vuoden aikana, hän uumoilee.

Kaikkien nyt nimettyjen valmentajien sopimukset alkavat 1.10.2022 ja jatkuvat 31.5.2024 saakka.

Valmennustiimiä täydennetään muiden toimihenkilöiden osalta myöhemmin.

Jaa artikkeli