Seurojen valmennuspäälliköt perehtyivät liiton valmennuslinjaan - oppimateriaalina kansainväliset ottelut

Euro Floorball Tour -turnauksen yhteydessä 8.-9.11. Salibandyliitto järjesti Seura360-työpajan, jonka teemana oli toista kertaa urheilun johtaminen.

Euro Floorball Tour -turnauksen yhteydessä 8.-9.11. Salibandyliitto järjesti Seura360-työpajan, jonka teemana oli toista kertaa urheilun johtaminen. Työpaja kulki kahden päivän ajan karavaanina EFT-turnauksen mukana: se alkoi perjantaina Hämeenlinnassa ja jatkui lauantaina Tampereella.

– Ssältö oli seurojen valmennuksesta vastaaville se, että kävimme liiton valmennuslinjaa läpi: mitä siellä on ja miten peli näyttäytyy sitä kautta, kertoo Salibandyliiton valmentaja-kouluttaja Hannu Santanen, joka oli vetovastuussa työpajasta.
Perjantaina työpaja käynnistettiin katsomalla nauhalta sekä miesten että naisten tämän vuoden kansainvälisiä pelejä, ja poimimalla ryhmissä miten pelin ilmiöt niissä näkyvät.
Tämän jälkeen Hämeenlinnassa siirryttiin Elenia-areenalle seuraamaan paikan päälle näitä samoja kansainvälisen pelin lainalaisuuksia Suomen U19-poikien ja miesten maajoukkueen Tshekki-otteluihin.

Kansainvälinen kärki näyttää suunnan

Saatujen huomioiden pohjalta Seura360-työpajassa tehtiin koonti ja valittiin muutama video seuratuista peleistä. Niiden pohjalta tehtiin lauantaina Tampereella esitys paikalla olleille seurojen toiminnan- ja puheenjohtajille, jotka osallistuivat liiton Toimihenkilöpäiville (niistä juttua täällä).
– Teimme demon, mitä esimerkiksi seuran valmentajakoulutus voisi olla, Santanen selvittää.
Hannu Santasen mukaan kansainväliset ottelut ovat hyvä pohja ammentaa oppia.
– Silloin ei puhuta pelkästään Suomesta, vaan kaikista huippumaista ja otetaan sieltä oppia, missä huippu on menossa ja mihin pitää pyrkiä.
Mukana marraskuun Seura360-työpajassa oli 14 valmennuspäällikköä tai valmennuksesta vastaavaa henkilöä.
– Mukana aktiivisia isompia ja vähän pienempiä seuroja. Pyrimme näissä työpajoissa tuomaan samalla viestiä liiton valmennuslinjasta FBA-yhteistyöseurojen ulkopuolisille seuroille. Tätä on tarkoitus jatkaa kaksi kertaa vuodessa, Santanen sanoo.

”Tiivistettynä oleellisimmat asiat”

O2-Jyväskylän valmennuspäällikkö Tuomas Pulkkinen oli yksi Seura360-työpajan osallistujista.
– Erittäin hyvä, että tämä järjestettiin kansainvälisen pelitapahtuman yhteydessä, se toi lisäarvoa. Oli oikein hyvä ja antoisa kaksipäiväinen pelin analyysin ja pelin ymmärryksen osalta.
Pulkkisen mukaan Salibandyliiton valmennuslinjaus tuli työpajan tehtävien kautta selville hyvin, paremmin kuin katsottuna pelkästä paperista tai Powerpointin diashowsta.
– Valmennuslinjauksessa on tiivistettynä pelin oleellisimmat asiat. Se on opas, mistä pystyy lähtemään opettamaan pelin ymmärrystä ja opetusta.
Sisältö tukee O2-Jyväskylän omaa valmennuskoulutusta, jossa pääpaino on niin ikään pelikäsityksen kehittymisessä.
– Salibandyliiton valmennuslinja on meille hyvä lähtökohta, josta lähdemme tekemään omaa koulutusmateriaaliamme. Siitä mitä Hannu piti meille työpajassa, voin ottaa mallia siihen, mitä pidän meidän omille valmentajille, Pulkkinen kertoo.
O2-Jyväskylän valmennuspäällikkö heittää vielä yhden pienen toiveen salibandyväelle.
– Liiton valmennuslinjauksessa lajin terminologiaa on hieman yritetty yhdenmukaistaa. Toivon, että ne lähtisivät yleiseen käyttöön ja rupeamme puhumaan samaa kieltä.

Mikä on Seura360?

Seura360 -prosessi on osa Salibandyliiton seurakehityksen kokonaisuutta, joka on liiton palvelu jäsenseuroilleen. Prosessiin osallistuminen ja seurakehityksen sähköisen työvälineen hyödyntäminen on jäsenseuroille maksutonta. Ohjelman nimi kertoo kokonaisvaltaisen kehittymisen tavoitteesta, 360 -asteen näkökulmasta.
Urheilun johtamisen lisäksi seurakehityksen teemoja ovat Johtaminen ja hallinto sekä Viestintä ja markkinointi. Nämä kolme teemaa yhdessä nähdään seuratoiminnan kehittymisen keskeisinä osa-alueina.

49042434772_de893e8708_k.jpg

Kuvat: Esa Jokinen

Jaa artikkeli