Seurat vaikeassa tilanteessa – Sisäjoukkuelajeilta yhteinen kannanotto

Sisäjoukkuelajit tekevät yhdessä työtä, jotta koronaviruksen seuroille synnyttämästä vaikeasta tilanteesta selvitään mahdollisimman pienin haitoin.

Koronavirus on tuonut maailman haastavan tilanteeseen ja poikkeuksellinen tilanne koskettaa myös urheilua. Suomalaiset sisäjoukkuepelit kokoontuivat maanantaina 16.3.2020 hakemaan yhteisiä linjauksia koronaviruksen seurauksena eteen tulevien haasteiden ratkaisemiseksi. Palaverissa mukana oli lajiliittojen edustus koripallosta, salibandysta, lentopallosta, käsipallosta ja futsalista. Asiantuntijana kokouksessa kuultiin työoikeuden emeritusprofessoria Seppo Koskista.

Tapaamisen tavoitteena oli pohtia yhdessä vastauksia koronakriisin tiimoilta tuleviin kysymyksiin. Pelaajat, valmentaja, seurat ja lajiliitot ovat pandemian johdosta uudenlaisessa vaikeassa tilanteessa. Kaikissa lajeissa kilpailutoiminta on keskeytynyt ja useimpien lajien osalta kausi on päätetty ennenaikaisesti. Kriisin vaikutukset näkyvät toiminnassa ja taloudessa dramaattisesti.

Lajiliitot suosittelevat yhdessä, että seurat ja työntekijät (pelaajat, valmentajat, seuratyöntekijät) pyrkivät neuvottelemaan ja sopimaan yhteisesti ratkaisuja tässä ennalta-arvaamattomassa ja haastavassa tilanteessa. Lajiliitot muistuttavat, että kaikissa ratkaisuissa tulee kunnioittaa Suomen lakeja ja hallituksen määräyksiä. Tarpeen mukaan suositellaan kuuntelemaan parhaita asiantuntijoita – oli kyse sitten THL:n koronasuosituksista tai lainopillisesta konsultaatiosta työsopimuksiin liittyen.

Lajit yhdessä toivovat, että Opetus- ja kulttuuriministeriössä löydetään nopeita ratkaisuja, joiden avulla seurojen yllättävää taloudellista ahdinkoa voidaan tukea. Tavat, joilla kriisi kohdataan ja hoidetaan nyt, vaikuttavat lajien ja urheilutoimijoiden arvostukseen ja elinvoimaisuuteen tulevaisuudessa. Kriisi voi olla myös mahdollisuus seuroille viestiä, luoda merkityksellisyyttä ja tuoda arvoja esille uudella tavalla omassa yhteisössä.

Yhteistyöstä:

Sisäjoukkuepelit julkaisivat vastikään yhdessä olosuhteita käsittelevän keskustelupaperin ja näiden lajien edustajien tapaaminen nähtiin luontevana jatkumona lajien väliselle yhteistyölle, jota pyritään kehittämään edelleen myös jatkossa hyvinä ja huonoina aikoina.

Jaa artikkeli