Seniorisarjat tekivät historiaa: Ensimmäinen M65-turnaus pelattiin viikonloppuna

BeWe, Sisä-Suomen Sisu ja Valtti olivat ensimmäiset joukkueet, jotka aloittivat lauantaina Vantaalla taistelun M65-ikäluokan Suomen mestaruudesta.

Salibandyn seniorisarjat valtasivat lauantaina taas uuden ikäluokan, kun BeWe, Sisä-Suomen Sisu ja Valtti iskivät Vantaalla yhteen M65-sarjan Suomen mestaruudesta. Campo Centerissä mitelty SM-osaturnaus oli ensimmäinen kolmesta, ja mitalit jaetaan runkosarjan päätteeksi huhtikuussa Helsingissä.

Nopeat suunnanmuutokset kaukalossa olivat ehkä liigapelejä harkitumpia eivätkä pelaajat ampaisseet ihan jokaisen irtopallon perään, mutta harmaista hiuksista huolimatta peli oli sitä samaa salibandya. Helpolla eivät kokeneet pelimiehet päästäneet erotuomareitakaan, jotka eivät täälläkään välttyneet kysymyksiltä, eikö muka ollut päällä pelaaminen ja miten paljon pitää tulla mailaa ennen kuin lähtee boksiin.

m65b.jpg

Piikkipaikalta lähtee helmikuussa Huhtasuon koululla Jyväskylässä pelattavaan toiseen osaturnaukseen Valtti, joka avauksessa kaatoi Sisun 5-0 ja BeWen 1-0. Nollapeli nähtiin myös päivän kolmannessa pelissä, jossa BeWe kukisti Sisun 1-0.

Kuvia avausturnauksesta

Sisun pelaajat Jyväskylästä, Iisalmesta, Lieksasta…

– Tiukka peli oli tämäkin. Oli paljon paikkoja ja periaatteessa meidän olisi pitänyt voittaa, mutta ei osattu tehdä maaleja, Sisä-Suomen Sisun Reino Leussu analysoi BeWe-tappiota.
Sisu pelaa kokoomajoukkueella, jossa Leussu itse ja pari muuta tulevat Lieksasta, yksi peluri Iisalmesta ja pääosa Jyväskylästä.
– Tausta on, että on pitkään pelattu näitä pelejä ensin viisikymppisissä ja sitten viisivitosissa ja kuusikymppisissä. Ikähaarukka meillä on varmaan välillä 65 – 68, mutta joissain porukoissa on yli seitsemänkymppisiäkin. Yhdessä ei päästä pitkien välimatkojen vuoksi reenaamaan, mutta kotikonnuilla me harjoittelemme kahdesti viikossa sählyä ja kerran salibandya.
Reino Leussun oma salibandyura kilpatasolla alkoi M45-peleistä.
– Silloin kerättiin porukka Iisalmen – Siilinjärven – Kuopion suunnalta ja pelattiin vaihtelevalla menestyksellä. Parhaimmillaan olen ollut Maalihaukkojen porukassa hopealla, ja viime vuonna hävittiin Lieksan Innon kanssa pronssiottelu maalilla. Itse olen harrastanut ikäni etenkin pallopelejä: pesäpalloa, jalkapalloa, kaukalopalloa, ja kesät pelaan edelleen tennistä, Leussu kertoo.
Entä kuinka tosissaan M65-sarjassa taistellaan mestaruudesta?
– Tietysti ihan tosissaan. Vaikka joukkueita on vain kolme ja kaikille riittää mitali, pyritään se kirkastamaan.

Kaukislegenda Teukka Ulander ehtii myös salibandyyn

BeWen puuhamiehenä hääri avausturnauksessa paremmin kaukalopallon legendana tunnettu Teukka Ulander.
– Salibandya olen pelannut 15 vuotta mutta kaukalopalloa 40 vuotta, urheiluun jo viisivuotiaana hurahtanut Ulander tiivisti.
– BeWen kanssa on pelattu viisikymppisistä alkaen sitten viisvitosissa ja kuusikymppisissä, ja nyt kokosin joukkueen kuusvitosiin. Kaksi kertaa viikossa treenataan salibandya, ja osa pelaa kaukalopalloa päivisin neljästi viikossa. m65c.jpgKunnosta ei homma jää kiinni, ollaan kuusvitosiksi hyväkuntoisia kavereita, mutta vetreitä on täällä suurin osa muistakin. Lajit ovat aika samanlaisia, mutta kaukiksessa on se jääelementti vaatimassa luistelutaitoa, tänne on helppo tulla, kun jokainenhan osaa kävellä ja juosta. Mutta hauskaahan tämä on.
BeWen ikämiehet ovat vuosien mittaan rohmunneet mitaleita myös salibandyssa, mutta nyt joukkue joutui koville.
– Yllätyin, miten kova taso täällä on. Ensin hävittiin 1-0 ja sitten voitettiin 1-0 eli ei mitään maalijuhlia, vaikka salibandy maalintekopeli onkin. Hymy huulillahan täällä pelataan, mutta kaikki kolme jengiä pelaavat tosissaan voitoista.
Iän karttuessa lyhenevät pelimiehen huoltovälit, ja se näkyy M65-sarjassakin.
– Remppaan meni täällä kaksi kaveria kun yhdellä meni reisi ja toisella pohjelihas. Torstaina treeneissä putosi jo yksi reisilihaksen takia, ja venähdykset ovat arkipäivää vaikka kuinka lämmittelet ja venyttelet, Ulander kertoo.

Harva muuten tietää, että Teukka Ulanderista oli vähällä tulla suomalaisen salibandyn toinen perustaja.
Mukkalan Pekka aikanaan pyysi minua mukaan perustamaan salibandyliittoa, mutta en uskonut asiaan kun mailat olivat niin letkuja. Perustin sen sijaan kahden kaverin kanssa kaukalopalloliiton enkä olisi ikinä uskonut, miten kova juttu salibandysta vielä tulee.

38247590665_1ab75c5423_z.jpg

Teksti ja kuvat: Mika Hilska

Jaa artikkeli