Salibandyväen unelmasta totta - Oskari Saari palaa selostamaan lajia

Viisi Champions Cupin ottelua lokakuussa Seinäjoelta Discovery Networks Finland Oy:n omistamalla TV-kanava Kutosella on salibandyväelle herkkua, ja kirsikan kakkuun asettelee tieto selostajasta. Ääneen pääsee itse Oskari Saari aisaparinaan miesten maajoukkueen joukkueenjohtaja Juha Jäntti.

Kutosen Champions Cup -lähetykset on luvassa yhdestä miesten puolivälierästä, molemmista miesten välieristä sekä miesten ja naisten finaaleista.

Kaksikko Oskari Saari – Jani Alkio hurmasi salibandykansan jo aikanaan edesmenneen Urheilukanavan viikoittaisissa lajilähetyksissä, ja paluuta on haikailtu säännöllisesti Formula 1:n ja jääkiekon napattua duon vielä salibandyakin suurempiin kuvioihin.
– Onhan tämä huikea juttu, sillä salibandy on minulle se oma rakas laji, joka aina kiinnostaa, Oskari Saari ihastelee.
– Olin itse asiassa taannoin palaamassa lounaalta toimistolle ja mietin, miten mahtavaa olisi päästä taas selostamaan salibandya, ja kas: kaksi minuuttia myöhemmin puhelin soi ja minulta kysyttiin kiinnostusta Champions Cupin selostamiseen. Voi siis arvata, että neuvottelut asiasta etenivät nopeasti ja sujuvasti, nykyinen tuotantoyhtiö Moskito TV:n urheilutuotantojen johtaja nauraa.
– Nykyisessä toimessani minulla on mahdollisuus tehdä samalla erilaisia kiinnostavia projekteja, ja on hienoa päästä haalarihommiin. Se on samalla hyvää treeniä ensi talven olympiajääkiekon selostamiseen.

Oskari Saari selosti Jani Alkion kanssa toissa kaudella nostalgiatempauksena Salibandyliigan välieräottelun Classic – Viikingit, mutta sitä edeltävästä kerrasta on aikaa.
– Edellinen kerta oli jonain syksynä Joensuusta televisioitu iso harjoitusturnaus ja sitä edellinen liigafinaalit Urheilukanavalle.

Vaikka urheilutoimittamisen multilahjakkuuden 2000-luku on sujunut pitkälti Tulosruudun ruutukasvona ja Formula 1 -selostajana, ei salibandyn seuraaminen ole jäänyt missään vaiheessa.
– Maajoukkuetta olen tietysti seurannut koko ajan ja liigan osalta voisi sanoa, että periodimaisesti. Välillä hyvinkin tiiviisti ja välillä vähemmän tiukasti. Jos yhtäkkiä heitettäisiin selostamaan liigaa, pitäisi varsinkin nuorempi pelaajapolvi opiskella haltuun.
Champions Cupissa kaukaloon hyppää kotimaisen nuorten lahjakkuuksien lisäksi eksoottisempienkin lajimaiden tähtiä, ja ammattimiehenä Oskari Saari on jo aloittanut taustatyöt.
– On helppo, kun vieressä on tutkaparina Jussi Jäntti, jonka kanssa teimme yhteistyötä jo 2000-luvun alussa. Hän on sisällä lajin terävimmässä kärjessä, ja olemme vastikään jo palaveeranneet siitä, mihin laji on menossa ja millaisia trendejä siinä näkyy. Kerään tietoa myös muilta itseäni viisaammilta, ja kommentaattorin lisäksi myös selostajan on tärkeä tuntea ennalta pelaajat ja eri joukkueiden pelitavat. Sitten kun pallo lyödään keskelle ja pilli soi, loppu on tuttua pelin lukemista.

Jo parikymppisenä 1995 ensimmäisen kirjansa salibandysta kirjoittanut Oskari Saari työskentelee nykyään Moskito TV:n urheilupuolen vastaavana tuottajana.
– Meiltä tulevat esimerkiksi Sanomien liigatuotannot, ja tulevan talven olympialaisissa teemme jääkiekkoselostuksia oman tiimimme kanssa. Oikeastaan voi sanoa, että työtäni on uusien TV-tuotteiden kehittäminen urheilun ympärille, Saari miettii.
– Ja samalla on onneksi välillä mahdollisuus tehdä salibandyn Champions Cupin kaltaisia intensiivisiä sukelluksia yhteen lajiin. En halua jättää perustyön tekemistä kokonaan pois, niin hauskaa duunia se on.

Salibandykansa ottaisi Oskari Saaren tapaisen lajilegendan riemulla takaisin kokonaan omakseen, mutta niin isoa joulupakettia ei toistaiseksi ole luvassa.
– Sen olen oppinut, ettei koskaan pidä sanoa ”ei koskaan”, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole puheissa eikä tarkoituksena ryhtyä selostamaan mitään lajia päätoimisesti. Tietyillä ehdoilla projektinomaisesti kyllä, ja voin sanoa, että olen todella vilpittömästi fiiliksissä tulevasta Champions Cupista.

Kuva Oskari Saaren Twitter-tililtä

Jaa artikkeli