Salibandyn uudet pelisäännöt voimaan heinäkuun alussa

Salibandyn uudet pelisäännöt astuvat voimaan 1.7.2018 alkaen.

Salibandyn pelisäännöt ovat päivittyneet neljän vuoden välein. Uusin versio säännöistä tulee voimaan 1. päivä heinäkuuta kuluvaa vuotta. Tulevaisuudessa pelisääntöjä voidaan uudistaa kahden vuoden välein.

Pelisääntöjen versio 1.7.2018 julkaistiin kansainvälisen Salibandyliiton toimesta joulukuussa 2017. Käännöstyö suomeksi valmistui huhtikuun 2018 alussa on ja sääntöjen suomennos on hyväksytty Salibandyliiton hallituksen kokouksessa 20.4.2018.

Seuraavassa keskeisimmät pelisääntöjen päivitykset:

Henkilökohtaiset varusteet ja suojavarusteet (405)
– Lisätty kohtaan 1: ”Ellei kansallisen lajiliiton peliasusäännöissä muuta määrätä, aluspaitojen, -housujen, trikoiden ja kompressiovaatteiden näkyville jäävien osien tulee olla peliasun, paidan tai shortsien päävärityksen väriset. Jaloissa sallitaan myös mustat asusteet.”

– Lisätty kohta 2: ”Mikäli pelaaja käyttää suojalaseja, niiden tulee vastata IFF:n materiaalisääntöjä ja niissä tulee olla asianmukaiset merkinnät. Suojalasien kaikenlainen muokkaus on kielletty. Jos pelaajan suojalasit putoavat kesken pelin, hän voi jatkaa pelaamista seuraavaan pelikatkoon asti.

Vapaalyöntiin aiheuttaviin rikkeisiin on lisätty
–  Joukkue viivyttää peliä.
* Mukaan lukien tilanteet, joissa joukkue pelaa järjestelmällisen passiivisesti oman maalin takana. Mikäli mahdollista, joukkuetta on huomautettava tästä ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

–  Kenttäpelaaja pelaa palloa päällään (päällä pelaamisesta ei enää seuraa kahden minuutin joukkuerangaistusta)

Rangaistuslaukaus
– Hyväksytyn rangaistuslaukauksen määrittely on 1.7.2018 eteenpäin seuraava:
Rangaistuslaukausta suorittava pelaaja voi pelata palloa rajoittamattoman monta kertaa, ja liikkeen tulee olla keskeytyksetöntä kohti maalia. Liikkeen keskeytyksettömyys tarkoittaa, että pelaaja ja pallo eivät saa pysähtyä kokonaan tai liikkua maalista pois päin yhtäaikaisesti.

Pelaaja ei saa koskea palloon rangaistuslaukauksen aikana enää sen jälkeen, kun maalivahti on koskenut palloon tai pallo on osunut maalin tolppaan tai ylärimaan. Mikäli pallo osuu maalin tolppaan tai ylärimaan ja menee sen jälkeen maalivahdin kautta maaliviivan yli keskiviivan puolelta, maali on kuitenkin hyväksyttävä. Peliaika pysäytetään koko rangaistuslaukauksen ajaksi.

– Rangaistuslaukauksen yhteydessä ei enää tuomita kahden minuutin joukkuerangaistusta (myös niissä tapauksissa, kun rangaistuslaukaus ei johda maaliin).

Kahden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavista rikkeistä on poistettu
– Kenttäpelaaja pysäyttää pallon tai pelaa palloa päällään (tästä rikkeestä seuraa vapaalyönti)

Pelisääntöjen päivitysversio 1.7.2018 on kokonaisuudessaan tutustuttavissa tästä:
Englanninkielinen versio (IFF)
Suomenkielinen versio

Pelisääntöjen päivitysten koulutus Salibandyliiton erotuomareille alkaa kesäkuussa ja kaikki sarjakaudella 2018-2019 Salibandyliiton virallisia otteluita viheltävät erotuomarit koulutetaan uusimpiin pelisääntöihin syksyn 2018 aikana.

Kuva: Ville Vuorinen / MM2017

Jaa artikkeli