Salibandyn uudet pelisäännöt tulleet voimaan – tässä oleellisimmat muutokset

Salibandyn uudet pelisäännöt astuivat voimaan 1.7.2018.

Salibandyn pelisäännöt päivittyvät neljän vuoden välein. Uusin versio salibandyn säännöistä on tullut voimaan 1.7.2018 alkaen. Tulevaisuudessa pelisääntöjä voidaan uudistaa kahden vuoden välein.

Kansainvälisen salibandyn sääntöjä noudatetaan kaikissa kansainvälisen Salibandyliiton (IFF) jäsenmaissa. Käännöstyö suomeksi valmistui huhtikuun 2018 alussa on ja sääntöjen suomennos on hyväksytty Salibandyliiton hallituksen kokouksessa 20.4.2018.

Salibandyn käytännön säännöt täydentyvät Suomessa pelisääntöjen lisäksi Salibandyliiton kilpailusäännöillä sekä erilaisilla sarjamääräyksillä, esimerkiksi pääsarjojen sarjamääräykset.

Seuraavassa keskeisimmät pelisääntöjen muutokset:

Rangaistuslaukaussääntö uudistuu
Hyväksytyn rangaistuslaukauksen määrittely on 1.7.2018 lähtien eteenpäin seuraava:

Rangaistuslaukausta suorittava pelaaja voi pelata palloa rajoittamattoman monta kertaa, ja liikkeen tulee olla keskeytyksetöntä kohti maalia. Liikkeen keskeytyksettömyys tarkoittaa, että pelaaja ja pallo eivät saa pysähtyä kokonaan tai liikkua maalista pois päin yhtäaikaisesti. Pelaajan liikkuessa eteenpäin pallon liikettä eteen- tai taaksepäin ei tarvitse seurata erotuomarin toimesta.

Pelaaja ei saa koskea palloon rangaistuslaukauksen aikana enää sen jälkeen, kun maalivahti on koskenut palloon tai pallo on osunut maalin tolppaan tai ylärimaan. Mikäli pallo osuu maalin tolppaan tai ylärimaan ja menee sen jälkeen maalivahdin kautta maaliviivan yli keskiviivan puolelta, maali on kuitenkin hyväksyttävä. Peliaika pysäytetään koko rangaistuslaukauksen ajaksi.

Rangaistuslaukauksen yhteydessä ei enää tuomita kahden minuutin joukkuerangaistusta, vaikka rangaistuslaukaus epäonnistuu. Viiden minuutin joukkuerangaistus tuomitaan kuten aiemminkin.

Aktiivisuussääntö voimaan
Jos joukkue viivyttää oman maalinsa takana peliä järjestelmällisesti, voidaan siitä tuomita vapaalyönti vastustajalle.

jatkuva vaaraJatkuva väärä pelitapa
Neljään edelliseen kauteen jatkuvan väärän pelitavan jäähyn syykoodia ei ole ollut pelisäännöissä. Nyt jatkuva väärä pelitapa palaa jäähyn syyksi.

Päällä pelaamisesta ei enää jäähyä
Kun pelaaja pysäyttää pallon tahallisesti tai pelaa palloa päällä, seuraa vapaalyönti. Päällä pelaamisesta ei siis enää tuomita kahden minuutin jäähyä, vaan rikkeestä seuraa vapaalyönti.

Kiistapallo voi vaihtua vapaalyönniksi
Alkavalla kaudella väärin suoritetusta kiistapallosta voidaan tuomita vapaalyönti. Myös ottelun aloitus voi näin tapahtua vapaalyönnillä.

Kiistapallossa pelaajien rintamasuunta on oltava vastustajan päätyä kohti ja jalat samalla tasolla keskiviivaan nähden, oman maalin puolella. Mailaote on oltava peliote ja kädet mailan merkkiviivan yläpuolella lavat kohtisuoraan keskiviivaan verrattuna. Pallo on lapojen keskikohdalla ja lavat irti pallosta.

Keskiviiva-aloituksessa vierasjoukkueen pelaaja valitsee ensin mailan puolensa, päädyssä puolustaja. Ennen kiistapalloa vierasjoukkue on velvollinen vaihtamaan ensin. Kiistapallo voi mennä suoraan maaliin.

Kompressiovaatteet peliasun mukaan
Yksittäisissä otteluissa aluspaitojen, -housujen ja kompressiovaatteiden näkyville jäävien osien tulee olla peliasun, paidan tai shortsien päävärityksen väriset. Jaloissa sallitaan myös mustat asusteet.

Uudet pelisäännöt ovat kokonaisuudessaan tutustuttavissa:
Englanninkielinen versio (IFF)
Suomenkielinen versio

Salibandyliiton virallisia otteluita viheltävät erotuomarit koulutetaan uusimpiin pelisääntöihin syksyn 2018 aikana.

kompressio

Jaa artikkeli