Salibandyliiton hallitus kokoontui viime viikolla. Hallitus kävi yhdessä liiton toimihenkilöiden kanssa pitkän keskustelun pelin turvallisuudesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä.
Lue myös: Hallitustiedote: Talouden tulos nousemassa plussalle – pelin turvallisuutta edistetään
Liittohallitus ilmaisi kokouksessa huolensa lajin turvallisuudesta ja yhdessä toimihenkilöiden kanssa päätettiin toimenpiteistä, joilla tilannetta lähdetään parantamaan.
– Pelaamisen turvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista, joista meidän täytyy huolehtia. Lajin kehityksen myötä vauhti on vain kasvanut ja samalla vaateet turvallisuuden osalta muuttuneet. Salibandyn turvallisuuden eteen tehtiin toimia jo edellisellä hallituskaudella, mutta niiden vaikuttavuus ei selvästi ole ollut riittävä, liittohallituksen puheenjohtaja Kaarina Vuori kommentoi.
Turvallisuuskeskustelun taustalle on hyvä todeta, että vuodenvaihteessa 2022–2023 tehtiin pääsarjojen olosuhdekartoitus, jossa kerättiin laajasti tietoa olosuhteista. Katselmuksessa käytiin läpi 31 hallia ympäri Suomea.
Hallikatselmusten tulosten perusteella kesäkuussa 2023 pääsarjajoukkueille annettiin muutoskehotuksia ja -suosituksia. Kehotuksia sai 18 ja suosituksia 13 hallia. Kaikki kehotusten mukaiset toimenpiteet toteutettiin annettujen ohjeiden mukaisesti ennen pelikauden 2023–2024 alkua.
Hallitus totesi kokouksessaan, että olosuhteiden turvallisuudessa on vielä parannettavaa, vaikka kaikki kehotukset on toteutettu. Suositusten toteuttaminen ei ole toteutunut toivotulla tavalla ja hallitus päätti, että suositukset muutetaan määräyksiksi ja kartoitus käydään vielä kriittisesti läpi tarkastellen, löytyykö muita määräyksiä vaativia kohtia.
Liiton olosuhdekartoitusryhmä kokoontuu jo helmikuussa ja käy läpi tiukentuneet korjaus-/muutosmääräykset seuroille. Korjausten tekeminen tulee aloittaa välittömästi ja toteuttaa mahdollisimman pikaisesti.
Tausta: Pääsarjojen hallikatselmukset tehty: Peliolosuhteissa parantamisen varaa
Lajin kokonaisvaltaisen turvallisuuden (säännöt, sääntötulkinnat, olosuhteet jne.) kehittämiseksi hallitus päätti perustaa turvallisuus- ja olosuhdevaliokunnan, johon kutsutaan jäseniksi toimihenkilöiden lisäksi pelaajien, valmentajien ja erotuomareiden edustajia sekä asiantuntijoiksi lääketieteen ja mahdollisesti myös vakuutusyhtiön edustajat. Valiokunnan tehtävänä on tehdä linjauksia turvallisuuden parantamiseksi niin olosuhteiden kuin sääntötulkintojenkin osalta.
Uuden turvallisuus- ja olosuhdevaliokunnan kasaaminen on jo hyvässä vauhdissa ja se on määrä nimittää seuraavassa hallituksen kokouksessa maaliskuussa.
Lisäksi aletaan kerätä tietoa tulevaisuuden päätösten tueksi käynnistämällä vammaseuranta ja selvittämällä, miten pelikentän pienentäminen vaikuttaisi päävamma- ja loukkaantumisriskiin tilan vähentyessä kaukalon sisäpuolella.
– Olosuhteiden lisäksi turvallisuuteen voidaan vaikuttaa myös tuomaritulkinnoilla. Meidän täytyy lajina määritellä tarkemmin miten tuomarit tulkitsevat sääntöjä, jotta huolehdimme lajin turvallisuudesta myös tästä näkökulmasta. Tätä työtä tulee tehdä aktiivisesti – niin kansaivälisesti IFF:n tasolla kuin myös kansallisesti. Aloitimme tämän jo viime kaudella Pelin turvallisuuden kehittämisen työryhmässä ja nyt työtä tullaan jatkamaan ja viemään konkretiaan vielä voimakkaammin uuden valiokunnan avulla, Vuori toteaa.
Hallituksen keskustelussa todettiin myös, että turvallisuus on laaja kokonaisuus, jonka suhteen on edettävä vaiheittain. Nyt käynnissä oleva prosessi ei koske vain pääsarjoja, vaan koko lajia.
Yllä mainittujen toimenpiteiden lisäksi selvitystyötä tehdään myös mm. hallien pehmustamisen ja suojaamisen osalta, korvaus- ja vastuuasioista vakuutusyhtiöiden kanssa sekä salibandyn turvallisuuden tutkimushankkeesta huippu-urheiluinstituutti Kihun kanssa.
Puheenjohtaja Vuori muistuttaa, että turvallisuuden kehittäminen on jatkuva prosessi, joka ei tule koskaan valmiiksi.
– Olosuhteiden osalta on paljon töitä edessä. Esimerkiksi kentän pienentäminen voi vaikuttaaa oleellisesti myös turvallisuuteen kaukalon sisäpuolella, joten tästä haluamme vielä lisää tietoa. Turvallisemman tuomarilinjan määrittämisen ja etenkin käytäntöön jalkauttamiseen tarvitsemme yhteistyötä pelaajien, valmentajien ja tuomareiden kesken, Vuori kommentoi ja jatkaa:
– Nyt on tärkeää tehdä olemassa olevilla resursseilla seurojen kanssa kaikki mitä pystytään, mahdollisimman ripeästi. Asian käsittely tulee jatkumaan seuraavissa hallituksen kokouksissa.