Salibandyn sääntökirja päivittyy: Viiden minuutin rangaistus poistuu, pelirangaistukset selkeämmiksi

Kansainvälinen Salibandyliitto IFF julkaisi viime viikolla lajin päivitetyt pelisäännöt, jotka tulevat voimaan heinäkuun alusta. Suurimmat muutokset entiseen ovat viiden minuutin jäähyn korvautuminen 2+2 minuutin rangaistuksella, pelirangaistuksen muuttuminen kaksiportaiseksi ja fyysisen pelin rikkeistä tuomittavien rangaistusten täsmentäminen.

Entisten kahden ja viiden minuutin jäähyjen sijaan tulevat käyttöön kahden minuutin eli pieni rangaistus ja 2+2 minuutin eli iso rangaistus. Säännöissä määritellään, mistä rikkeistä on mahdollista tuomita pieni ja mistä iso.

Entisten PR1:n, PR2:n ja PR3:n sijaan uudessa sääntökirjassa on enää sääntöjen vastaisesta välineestä tai ottelupöytäkirjasta puuttumisesta seuraava tekninen pelirangaistus sekä pelirangaistus. Pelirangaistuksesta seuraa poistaminen kyseisestä ja seuraavasta ottelusta sekä mahdollisesti erikseen määrättävät kurinpitoseuraamukset.

Fyysisen pelaamisen rikkeistä määrättäviä rangaistuksia on muutettu johdonmukaisemmiksi käsitteillä careless, reckless, violent ja brutal. Rikkeen syyn ollessa careless rangaistaan pienellä ja reckless isolla rangaistuksella, violent ja brutal ovat perusteita pelirangaistukselle.

Lisäksi uuteen sääntökirjaan tulee siinä käytettyjä termejä avaava sanasto, ja englanninkieliset sääntötekstit on myös korjattu sukupuolineutraaleiksi, mitä ne suomen kielellä olivat ennestäänkin.

Virallinen suomenkielinen versio sääntökirjasta on tekeillä ja julkaistaan kevään aikana.

Uudet säännöt IFF:n sivuilla ja suoraan pdf-versiona tässä

Kuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli