Salibandyn juniorien Lapin Mestaruussarja huipentui Kuusamossa – pelaajia ja joukkueita ennätysmäärä

Junioreiden Lapin Mestaruussarja kauden 2023-2024 osalta pelattiin päätökseensä Kuusamossa lauantaina 13.4.2024. Kuusamon turnaukseenkin riitti peräti 30 osallistunutta joukkuetta, vaikka monen seuran pienimmät juniorit eivät pitkän välimatkan vuoksi peleihin tällä kertaa osallistuneetkaan.

Tilastot TorneoPalissa: Lapin Mestaruussarja

Lapin Mestaruussarjan kausi 2023-2024 on ollut monella tapaa ennätyksellinen, sillä pelaaja- ja joukkuemäärät ovat kasvaneet kauden aikana huimasti! Suurimmassa yksittäisessä turnauksessa Rovaniemellä oli mukana jopa 50 juniorijoukkuetta, eli yli 450 pelaajaa ja päälle valmentajat, huoltajat ja toimihenkilöt.

Ikäluokkia oli kaudella 2023-2024 yhteensä kahdeksan: pojissa P8-P10-P12-P14 ja tytöissä T10-T12-T14-T16. Turnauksia pelattiin kauden aikana yhteensä kahdeksan, eli noin yksi turnaus per kuukausi. Peleihin kokoontuu 250-450 lasta per turnauspäivä.

Lapin salibandyseuroja on sarjassa mukana kuusi: Karungin Kataja, Pallo-Karhut Kuusamo, Santa’s United Rovaniemi, SBC Levi, Sodankylän Pallo ja Ylläksen Nousu. Lisäksi Meri-Lapista on ollut joukkueita mukana yksittäisissä turnauksissa, vaikka he pääasiallisesti pelaavatkin Oulun alueella, mikä on maantieteellisesti lähempänä. Huhut kertovat, että Ivalossakin on nykyään aktiivista junioritoimintaa uuden hallin myötä, joten SB-69:n juniorit nähtäneen kenties jo ensi kaudella mukana LMS-peleissä.

Kun Lapin Mestaruussarja polkaistiin käyntiin syksyllä 2016 Santa’s Unitedin ja SBC Levin toimesta ja mukaan saatiin vielä Sodankylän Pallo, niin joukkuemäärät olivat ensimmäisillä kausilla maltillisesti noin12-18 joukkuetta per turnaus. Koronapandemian myötä hyvä noste otti takapakkia seuroista riippumattomista syistä, mutta tällä kaudella sarjassa on törmätty positiiviseen ongelmaan kasvaneen joukkuemäärän myötä. Tilojen ja tuomarien määrä ei enää tahdo riittää yhden kokonaisen turnauspäivän läpivientiin, vaan pelipäivät venyvät pitkiksi, koska pelien määrästä, peliajasta ja liikunnan määrästä per lapsi ei haluta tinkiä.

Ensi kautta ajatellen seurat pääsevätkin pohtimaan hieman päivitystä sarjan läpiviennille, joka ottaa paremmin huomioon huimasti kasvaneen joukkuemäärän. Yhteenvetona juniorisalibandy elää, kasvaa ja voi ennätyshyvin Lapin alueella!

– LMS on ollut alusta asti yksi positiivisimmista salibandyprojekteista Pohjoisen alueella. Pelaajamäärien kasvu harvaan asutussa Lapissa on ollut kiitollisen runsasta ja vastaan onkin jo tullut positiivinen ongelma joukkuemäärän ylittäessä hallikapasiteetin pelipaikkakunnilla kaikkien ikäluokkien ollessa paikalla. Sarjan kehittäminen on tapahtunut hyvässä hengessä yhdessä seurojen kanssa ja joustavuus sekä pelien pelaaminen tavalla tai toisella on ollut arvoasteikon kärkipäässä hyvän urheiluhengen ja rehdin, leikkimielisen kilpailun kanssa, Salibandyliiton pohjoisen aluepäällikkö Olli Junttila kommentoi ja jatkaa:

– Joukkueita on muodostettu tarvittaessa ilman sukupuolirajoitteita ja niille on etsitty sopivia vastustajia eri ikäluokista tai sarjoista turnaus kerrallaan. Pelaajia on myös lainattu välillä vastustajilta, jos on ollut tiukka paikka. Hyvä kommunikaatio osallistuvien seurojen kesken on ollut avainasemassa. Lapin Mestaruussarjasta on ollut helppo ottaa elementtejä muuallekin ja malli näyttää toimivan erityisen hyvin haja-asutusalueilla. Kainuu-Savo-akselille on perustettu muutama vuosi sitten suurelta osin vastaava pieniä pelipaikkakuntia kuten Sonkajärvi, Sotkamo ja Iisalmi yhteen keräävä sarja. Tämäkin sarja kasvaa pikkuhiljaa vaikka niin monessa kolkassa maata väkimäärä vähenee.

Top 3 sarjoittain

P8
Santa’s United säbä&fudis
SoPa
Santa’s United T10

P10
Paka Valkoinen
PaKa Sininen
Santa’s United Musta

P12
Santa’s United Turkoosi
Santa’s United Punainen
SBC Levi Valkoinen

P14
SBC Levi
SoPa
KarKat

T10
SBC Levi Valkoinen
SBC Levi Sininen
Santa’s United

T12
SBC Levi
Santa’s United
SBC Levi Valkoinen

T14
SBC Levi
KarKat
Santa’s United

T16
KarKat
SoPa

Jaa artikkeli