Salibandyliiton sarjojen ottelulähetykset kaudella 2021-22 – tutustu tietopakettiin

Mistä pelejä näkee? Miten niitä voi striimata? Kenellä on oikeus striimata? Mitä tarkoitetaan maksullisella lähetyksellä?

Näihin ja moniin muihin olennaisiin kysymyksiin löytyy vastaus tästä tietopaketista.

Kausi 2021-22 on Salibandyliiton ja suoratoistopalvelu Solidsportin keväällä 2020 tekemän kaksivuotisen jatkosopimuksen jälkimmäinen kausi Salibandyliiton alaisten sarjojen kaupallisista lähetyksistä, joten muutoksia viime kauden käytänteisiin ei ole tullut.

Sopimuksen mukaan Solidsportilla on yksinoikeus maksullisiin ottelulähetyksiin Salibandyliiton alaisten juniorisarjojen sekä aikuisten sarjojen osalta.

Juniorisarjat kattavaan sopimukseen kuuluu, että Solidsport näyttää laadukkaasti tuotettuina myös P21 (ent. A-pojat), T21 (A-tytöt), P18 (B-pojat) ja T18 (B-tytöt) loppuottelusarjat. Solidsport näyttää P21/T21- ja P18/T18-ikäluokkien loppuottelusarjat vähintään kahden kameran selostettuina tuotantoina sisältäen ottelugrafiikat ja zoomaavan kameran.

Alla olevat kysymykset ja vastaukset koskevat kaikkia Salibandyliiton juniorisarjoja P21/T21:sta P8/T8-junioreihin, miesten sarjoja Suomisarjasta aina 6. divisioonaan asti sekä naisten 1.–4. divisioonia.

Miesten Divarin osalta on tehty erillinen lähetyssopimus. Siitäkin lisätietoa UKK-osiossa jäljempänä.

F-liigan kaupallisia oikeuksia, ja täten myös lähetyksiä hallinnoi Salibandyliiton omistama SSBL Salibandy Oy, joka tiedottaa elokuun aikana F-liigan lähetyksistä kaudella 2021-22.

Kuva: Esa Takalo

Kysymyksiä ja vastauksia ottelulähetyksistä

 • Kyllä on. Salibandyliiton sopimus Solidsportin kanssa koskee Salibandyliiton alaisten sarjojen otteluiden kaupallista striimausta – toisin sanoen maksullisia striimejä. Edelleen siis YouTuben tai muiden vastaavien palveluiden kautta otteluiden lähettäminen on täysin luvallista, kunhan niiden katsominen on maksutonta eikä kotijoukkue ole tekemässä ottelusta omaa striimiään. Salibandyliitto kuitenkin suosittelee tutustumaan Solidsportin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

 • Salibandyliitto on tehnyt sopimuksen siksi, että liiton kilpailusääntöjen 6§:n mukaan lajia koskevat ja kilpailutoimintaan liittyvät sähköisen viestinnän sopimukset on hyväksytettävä liitossa ja liitolla on etuoikeus niiden tekemiseen.

  Tarkoituksena on, että urheiluseurat voivat antaa joukkueilleen mahdollisuuden kuvata, lähettää ja toistaa omia pelejään. Tekemällä sopimuksen Solidsportin kanssa seuroilla ja/tai joukkueilla on mahdollisuus ansaintaan tilausmaksuista ja halutessaan mainosmyynnillä ja siten hankkia rahoitusta itselleen.

 • Solidsportin itse tuottamien lähetysten lisäksi kaikki joukkueet sarjatasosta riippumatta saavat mahdollisuuden streamata otteluitaan ja muita tapahtumiaan Solidsportin kautta. Seuroilla on näin otteluille yksi selkeä alusta, josta lähetykset löytyvät, ja seuroilla on samalla mahdollisuus ansaita tuloja.

  Solidsport tekee mm. omat sarjakanavat kaikille juniorien sarjatasoille, joissa on yli puolet joukkueista kiinnostuneita tekemään otteluistaan Solidsport-lähetyksiä. Sarjakanavat toimivat siten, että joukkueiden kuukausi-/vuositilaajat näkevät sarjan kaikki ottelut. Maksu napsahtaa omalle joukkueelle, mutta tilaaja voi katsella myös kaikki muut kuvattavat ottelut.

 • Joukkueet voivat itse perustaa maksutta kanavansa osoitteessa solidsport.com/join. Solidsportiin liittyminen ei velvoita mihinkään eikä Solidsportilta tule laskuja seuran suuntaan alustan käytöstä. Solidsport ansaitsee vain, jos joukkue ansaitsee. Kanavan perustamisen jälkeen kohdasta Admin voi lisätä helposti otteluita ja striimaaminen tapahtuu Solidsport Broadcast -sovelluksella (Apple tai Android). Tämä onnistuu myös ottamalla yhteyttä suoraan Solidsportiin. Jokaisen maksullisia lähetyksiä tuottavan joukkueen tulee tehdä oma sopimus palveluntarjoajan kanssa. Solidsportin yhteystiedot ovat seuraavat:

  Sähköposti: sales(at)solidsport.com
  Puhelin: (020) 730 4160.

 • Virallisissa sarjaotteluissa mukaan lukien turnaukset on etuoikeus lähetyksen tekemiseen kunkin ottelun kotijoukkueella. Jos kotijoukkue näyttää ottelun, vierasjoukkue ei voi striimata ottelua millään kanavalla. Mikäli kotijoukkue ei tee ottelusta striimausta, vierasjoukkueen on mahdollista tehdä ottelusta striimaus, mikäli siihen on saatu etukäteen kotijoukkueen hyväksyntä (mielellään kirjallisesti). Kotijoukkueella tarkoitetaan tässä vastauskohdassa yksittäisen ottelun kotijoukkuetta, ei turnausmuotoisen turnauksen vastuu-/kotijoukkuetta.

 • Etuoikeus ottelun striimaamiseen on kunkin ottelun kotijoukkueella. Kunkin ottelun näyttäminen edellyttää siis siihen otteluun kotijoukkueeksi merkityn joukkueen suostumusta.

 • On. Solidsport-mobiilisovelluksissa on tähtinäppäin, jota painamalla saa tehtyä automaattisesti koosteet otteluista. (kun kuvaaja painaa näppäintä tallentuu kyseinen kohta ottelusta, esim. maali ja sitä edeltävä jakso osaksi koostetta, joka valmistuu, kun ottelu on päättynyt.) Sovellus pitää muistaa päivittää viimeisimpään versioon.

 • Salibandyliitto ja Solidsport ovat sopineet, että kaikki miesten Divarin ottelut nähdään myös kaudella 2021–2022 Solidsportin suoratoistopalvelussa.

  Sen lisäksi, että Divarin joukkueet kuvaavat ottelunsa, Solidsport tuottaa myös ensi kauden Divarin runkosarjasta 15 selostettua ottelua. Näistä kuusi on niin sanottua kuukauden ottelua, jotka toteutetaan kolmen tai useamman kameran tuotantoina. Pudotuspeleistä Solidsport tuottaa vähintään 15 selostettua lähetystä, joista finaalit monikameratuotantoina. Solidsport tuottaa myös viikoittain maksuttomasti katsottavaa sisältöä miesten Divarista. Luvassa on mm. maalikoosteet kaikista Divarin otteluista.

  Jokainen Divarijoukkue saa edelleen Solidsport-palveluun oman kanavansa, jossa katsojat voivat tilata joukkueen ottelulähetyksiä ottelukohtaisesti, kuukausitilauksena tai kausitilauksena. Kuukausi- ja kausitilauksiin sisältyy kyseisen joukkueen koti- ja vierasottelut. Seuralle tilitetään sen oman kanavan kautta tehdyistä ottelulähetyksien ostoista sopimuksessa määritelty osuus. Näin kannattajat tietävät, että tukevat suoraan suosikkijoukkuettaan.

Lisätietoja Salibandyliitossa:

Jussi Ojala
Jussi Ojala
Viestintäjohtaja
Viestinnän kokonaisvastuu, sisällöntuotanto ja sen suunnittelu, mediayhteydet, SalibandyTV.

Jaa artikkeli