Salibandyliiton kilpailupäällikkö vastaa: Otteluohjelma on tehty palvelemaan joukkueiden toiveita

Salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen kertoo, mistä EräViikinkien päävalmentaja Mika Ahosen harmittelemat asiat otteluohjelmassa johtuvat.

EräViikinkien päävalmentaja Mika Ahonen purki sunnuntain SPV-ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa turhautumistaan Salibandyliigan tämän kauden otteluohjelmaan. Ahonen ihmetteli muun muassa, miksi joukkueilla on tietyllä hetkellä pelattuina selvästi eri määriä otteluita, ja miksei tehdä kuten Ruotsissa, jossa joukkueiden on pelattava vaikkapa tietylle keskiviikolle osoitettu ottelu vähintään kolmen päivän aikahaarukassa tiistaista torstaihin.

– Ymmärrän Mika Ahosen purkauksen, ja otteluohjelmaluonnos olisi joukkueiden käytössä kesällä huomattavasti aikaisemmin, jos otteluita ei siirrettäisi pois runkopäivien läheisyydestä eli toisin sanoen kierrokset pelattaisiin kolmen päivän sisällä runkopäivistä ja joukkueet itse etsivät näille päiville pelipaikat jostain, Salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen nyökkäilee.
– Urheilullisuus todennäköisesti voittaisi tässä tilanteessa, mutta samalla laji kuitenkin häviäisi, kun yleisöä olisi vähemmän ja jouduttaisiin pelaamaan huonommissa olosuhteissa. Esimerkiksi EräViikinkien oma kotiareena Vantaan Energia Areena on hallivarausten suhteen yksi haastavimmista paikoista eikä meillä ole lajina sitä mahtia, että pelaisimme milloin ja missä haluamme.

Joukkueet haluavat liikkumavaraa yleisön saamiseksi katsomoihin

Kilpailupäällikkö muistuttaa, että Salibandyliigan otteluohjelma on 364 osan palapeli, josta lopulta muodostuu noin viidelle kuukaudelle 182 ottelun mittainen runkosarja.
– Ohjelma on tehty palvelemaan joukkueiden tarpeita ja toiveita, ja yhtenä merkittävänä tavoitteena on asetella kotiottelut ajankohtiin, jolloin yleisöä saadaan mahdollisimman hyvin paikalle. Asia käydään läpi vuosittain kesän sarjapalaverissa, ja joukkueet näkevät yleisömäärän kehityksen lajin kehittymisen kannalta niin merkittävänä seikkana, että ne haluavat kotiotteluidensa ajankohtiin liikkumavaraa.
Kymmenen Salibandyliigan joukkuetta esimerkiksi väistää kotiotteluiden samanaikaisuutta jääkiekon kanssa.
– Lisäksi hallien käytettävyys asettaa omat rajoitteensa joukkueiden kotiotteluille. Yhtenä huomioitavana seikkana on myös joukkueiden matkustaminen eli pitkiä pelimatkoja on mahdollisuuksien mukaan optimoitu, kilpailupäällikkö luettelee.

Tapahtumaottelut tuovat lisää muutoksia

Vielä joukkueille lähetetyssä kauden otteluohjelman ensimmäisessä versiossa joukkueiden ottelumäärät olivat viiden – kuuden kierroksen välein tasoissa.
– Luonnokseen tehtiin muutoksia muun muassa tapahtumaotteluiden vuoksi. Tapahtumaotteluita pelataan suuremmilla areenoilla ja näiden tilojen saatavuus on rajallinen. Jotta tapahtumaottelun yksi tärkein seikka eli normaalia suurempi yleisömäärätavoite on mahdollista saavuttaa, tarvitaan myös kotijoukkueelle sopiva vastustaja. Tämä vuoksi yksittäisten otteluiden ajankohdat muuttuivat paljonkin alkuperäiseen ohjelmaan verrattuna, Ari Vehniäinen kertoo.
Hän muistuttaa, että joukkueiden itsensä ja ohjelman laatijan yhteistyö on avainasia, kun otteluita sovitellaan paikoilleen.
– Käytännön tasolla tämä tarkoittaa hyvää suunnitelmallisuutta ja ennen kaikkea ohjelman työstöä tehdessä tulee olla tarvittavat tiedot halliesteellisyyksistä ja tapahtumaotteluista sekä kotiotteluiden pelipäivistä.

Mika Ahosen puheenvuoro alkaa kohdasta 3.15:

Kuvituskuva: Anssi Koskinen

Jaa artikkeli