Salibandyliiga tähtää maailmalle brändityön keinoin – Peter Vesterbacka: ”Tavoite ei voi olla yhtään vähäisempi”

Salibandyliigan viime keväänä esitellyn strategian toteuttaminen on täydessä käynnissä, ja mukana työssä ovat sekä laaja-alainen brändityöryhmä että markkinointi- ja viestintätoimisto Republic.

Salibandyliiga on valinnut brändityön strategiseksi kumppanikseen kaupallisen viestintä- ja markkinointitoimisto Republicin, joka on aiemmin ollut mukana luomassa myös Salibandyliigan strategiaa.

Tutustu: Taustaksi Salibandyliigan strategia

Brändityön on määrä olla valmis alkuvuodesta 2020, ja tavoitteena on lanseerata brändiuudistus kuluvan kilpailukauden aikana.

Salibandyliiga rakentaa uutta, kansainvälisesti kiinnostavaa kaupallista brändiä. SSBL Salibandy Oy:n hallituksen jäsen Peter Vesterbacka painottaa, että 2020-luvun urheilubrändiä suunnitellessa tärkeää on ottaa kokonaisuus huomioon.

– Totta kai meidän täytyy pitää huoli siitä, että fyysinen ottelutapahtuma on kilpailukykyinen, mutta emme voi keskittyä pelkästään siihen. Fanit haluavat elää lajissa mukana koko ajan: ennen matsia, sen aikana ja sen jälkeen. On esimerkiksi tärkeää, että koosteet liigapelien maaleista ja tärkeimmistä tilanteista viedään kaikkiin kanaviin, joiden kautta sisältöjä voi kuluttaa milloin vain. Samoilla alustoilla pitää pystyä osallistumaan ottelutapahtumiin liittyviin keskusteluihin, Vesterbacka visioi.

Keskiössä kansainvälinen kiinnostavuus

Keskeistä Salibandyliigan brändin rakentamisessa on, että se kiinnostaa myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Tavoite ei voi olla yhtään vähäisempi, sillä Suomi on maailman paras salibandymaa. Siksi on selvää, että meidän pitää olla suunnannäyttäjä lajin globalisoitumisessa. Ensimmäinen konkreettinen osoitus tästä on Salibandyliigan kaupallinen sopimus, joka mahdollistaa Salibandyliiga-otteluiden näkymisen tällä ja ensi kaudella Tshekissä ja Slovakiassa, johtavalla kaupallisella urheilukanavalla Nova Sportilla, Vesterbacka sanoo.

– Meidän täytyy tehdä brändistrategiaa samalla asenteella kuin millä tehdään Yhdysvaltojen ammattilaissarjoja, La Ligaa ja Valioliigaa. Ei ole mitään syytä, miksemme voisi tehdä salibandysta globaalisti kiinnostavaa lajia. Vahvuutenamme on, että voimme lähteä tekemään asioita eri tavalla kuin aiemmin, lajilla kun ei ole kiveen hakattuja satojen vuosien perinteitä.

Tavoitteena maailman arvokkain salibandyliigabrändi

Salibandyliigan toimitusjohtajan Kimmo Nurmisen mukaan tavoitteena on luoda yhdessä liigaseurojen kanssa maailman arvokkain Salibandyliiga-brändi vuoteen 2028 mennessä.

– Republic valikoitui viiden toimiston joukosta muun muassa kansainvälisen tason brändiajattelullaan sekä vahvalla strategia-ajattelulla digitaalisista mahdollisuuksista. Brändityön tavoitteena on kiinnostavan ja tunnistettavan brändin rakentaminen, johon liittyvät Salibandyliigan omien kotisivujen luominen sekä oman, muista erottuvan identiteetin esiin tuominen, Nurminen sanoo.

Projektisopimus brändityön tekemisestä allekirjoitettiin maanantaina 21.10. markkinointi- ja viestintätoimisto Republicin tiloissa Helsingissä. Samana iltana järjestettiin ensimmäinen brändityöryhmän kokoontuminen, joka antoi suuntaviivoja ja ajatuksia. Työryhmän tavoitteena on kokoontua projektin aikana ja antaa arvokasta näkemystä ja palautetta työn etenemisestä.

Brändityöryhmän työskentelyyn osallistuvat Peter Vesterbacka (SSBL Salibandy Oy:n hallitus), Kimmo Nurminen (Salibandyliigan toimitusjohtaja), Pasi Peltola (Classic, Miesten Liigan johtoryhmä), Noora Lavonen (Steelers), Toni Autio (TPS), Juuso Laamanen (Salibandyliiton hallitus) Toni Lötjönen, Marko Sompa, Toni Nikunen (Salibandyliigan markkinointipäällikkö) ja Jussi Ojala (Salibandyliiton viestintäpäällikkö). Brändityössä tullaan käyttämään myös ryhmän ulkopuolisia toimijoita.

– Harvoin Suomessa markkinoinnin saralla pääsee viemään koko urheilulajia ja sen brändiä maailmalle. Kansainvälistyvä urheilubrändi tarvitsee ja tulee saamaan taakseen vahvan tarinan, visualiteetin sekä digitaalisen palvelukokemuksen. Tavoitteena on luoda uudenlaisia kaupallisia yhteistyökonsepteja, jotka eivät rajoitu kansalliseen näkyvyyteen ja kohderyhmiin, Republicin strateginen johtaja Jani Engberg sanoo.

Kuvassa: Salibandyliigan brändityöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran maanantaina 21.10. Puhetta kuvassa pitää Salibandyliigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen. Kuva: Jussi Ojala

Jaa artikkeli