Salibandyharrastus voi alkaa Eskarisäbästä

Eskarisäbä on salibandyn pelimuotojen tänä vuonna lanseerattu uutuus, jossa mahdollisuus aloittaa laji halutaan suoda jo alle kouluikäisille. Pilottikokeilut ovat pyörineet jo pitkin kevättä eri puolella Suomea, ja tänä Eskarisäbä aukeaa kaikkien seurojen haettavaksi.

Eskarisäbä on salibandyn pelimuotojen tänä vuonna lanseerattu uutuus, jossa mahdollisuus aloittaa laji halutaan suoda jo alle kouluikäisille. Pilottikokeilut ovat pyörineet jo pitkin kevättä eri puolella Suomea, ja tänä Eskarisäbä aukeaa kaikkien seurojen haettavaksi.

– Ideaa alettiin kypsytellä viime syksynä, Salibandyliiton pelaamisen kehittäjä Eeva Welling kertoo.
– Monissa lajeissa seurat tarjoavat harrastusmahdollisuutta jo ennen kouluikää. Salibandyssa tarjontaa on laajemmin ollut kouluikäisistä ylöspäin. Eskarisäbän myötä salibandy haluaa antaa mahdollisuuden jo nuorempana. Kevään aikana Eskarisäbää kokeiltiin pilottihankkeena muun muassa Ilmajoella, Janakkalassa, Kouvolassa, Riihimäellä ja Rovaniemellä, ja tänä syksynä toiminta käynnistyy toden teolla, kun seuroille aukeaa haku mukaan toimintaan. Aivan tarkkoja tietoja ei vielä ole käsillä, mutta uskaltaisin arvioida, että Eskarisäbää on pilottitapahtumissa päässyt kokeilemaan ja tuhatkunta lasta, Eeva Welling paljastaa.

Eskarisäbän ytimessä ovat paikalliset salibandyseurat, jotka vastaavat toiminnan järjestämisestä Salibandyliiton tuella ja yhteistyössä kunkin kunnan esiopetuksen kanssa. Seura sopii yksityiskohdista päiväkotien kanssa, hankkii ohjaajat ja organisoi itse toiminnan. Salibandyliitto tukee toimintaa seuran valinnan mukaan esimerkiksi varustepaketein, ohjaajapalkkioissa tai kuljetuskustannuksissa sekä toimittamalla infomateriaaleja. Tarjolla on esimerkiksi tiedote Eskarisäbästä opetusviranomaisille, esite vanhemmille ja julistepohja.
– Käytännössä toiminnan järjestävät paikkakunnalla seurat, jotka ottavat päiväkoteihin yhteyttä ja organisoivat mahdollisuuden. Kaiken A ja O on, että kokeilu ei jää kertaluontoiseksi vaan lapsilla on mahdollisuus jatkaa pelaamista seuran pyörittämässä eskarisäbäkerhossa. Toki toiveenamme on samalla lajikipinän synnyttäminen mahdollisimman monelle lapselle, jotka sitten jatkavat hienoa harrastusta paikallisessa seurassa.

Eskarisäbää ei ole puristettu mihinkään yhteen tiukkaan muottiin vaan seurat voivat toteuttaa sitä erilaisilla parhaaksi katsomillaan tavoilla.
– Eskarisäbä voi ensinnäkin käynnistyä paikan päällä päiväkodissa, jonne seura tulee järjestämään pelaamistapahtuman, Eeva Welling avaa vaihtoehtoja.
– Toinen tapa on tehdä kuten Ilmajoella kokeiltiin, että eskarilaiset kutsutaan ja kuljetetaan hallille, jossa odottaa pelimahdollisuus. tai sitten näitä voidaan yhdistellä esimerkiksi käymällä päiväkodissa kertomassa toiminnasta, minkä jälkeen vuorossa on itse pelaaminen hallilla. Rovaniemellä Eskarisäbä aloitettiin kokonaan ulkona.

Entä miten seuran, päiväkodin tai vanhempien on toimittava, jotta paikalliset tenavat pääsevät pelaamaan Eskarisäbää?
– Nyt syksyllä käynnistyvä haku Salibandyliiton kanavissa on seurojen tie mukaan, mutta totta kai aloite voi ja mielellään saa tulla myös suoraan päiväkodista tai vanhemmilta, Eeva Welling avaa.
– Päiväkoti voi olla yhteydessä joko suoraan paikallisen seuraan tai meille Salibandyliittoon, ja me selvitämme, mikä seura paikkakunnalla voisi käynnistää toiminnan. Lasten ja vanhempien puolestaan kannattaa ottaa asia esille suoraan päiväkodissa, josta sitten ollaan yhteydessä seuraan tai meihin. Vain mielikuvitus on rajana sille, miten sähly ja salibandy voivat aktivoida päiväkodin päivää, Welling naulaa.

Esimerkiksi tältä voi eskarisäbä näyttää:

eskarisaba_2.jpg

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Eeva Welling ja Akseli Oinas

Jaa artikkeli