SÄBÄMESTARI astuu koulumaailmaan, mutta mikä tai kuka on SÄBÄMESTARI?

SÄBÄMESTARI saattaa olla monelle laji-ihmiselle ennestään tuttu  nimi  muun muassa  ohjaajakoulutuksesta, sarjatoiminnasta  tai  kerhomateriaaleista, mutta mistä kaikki on alkanut?  

SÄBÄMESTARI-tarinan historia ulottuu kymmenen vuotta ajassa taaksepäin ja tarkalleen ottaen TV-tuotantoon. YLE:llä oli suunnitteilla uusi, sporttinen ja lapsille suunnattu ohjelma, joka innostaisi Game Show –henkisen kisailun merkeissä liikkumaan. Ohjelman päälajina oli salibandy ja sisältöjä suunniteltiin yhteistyössä YLE:n tuottaja Jyrki Laaksosen, Salibandyliiton silloisen nuorisopäällikkö Kim Sällströmin, Salibandyliiton tiedotuspäällikkö Markku Huoposen ja muun ohjelmatyöryhmän kanssa. Vaikutteita otettiin ulkomailta saakka ja lopulta formaatin nimeksi muodostui SÄBÄMESTARI. Ohjelmaa näytettiin viikonloppuaamuisin kahden tuotantokauden ajan ja se niitti suosiota kohderyhmässäänSalibandy on edelleen vahvasti mukana YLE:n lapsille suunnatussa ohjelmatarjonnassa Galaxin Pallo –kisailuohjelman myötä. 

SÄBÄMESTARI-ohjelmaformaatin jälkeen tuoteperheen seuraava askel oli lasten ohjaajille ja valmentajille suunnatut koulutukset. Sällström halusi kehittää koulutuksen, joka mahdollistaisi valmennus- ja ohjaamisosaamisen kehittämisen lasten lajiharjoittelun parissa. Kehitystyöryhmään hyppäsi mukaan taidon kehittämiseen ja liikuntatuntien organisoimiseen erikoistunut Viikin normaalikoulun opettaja Juha Kantokorpi, jonka kanssa suunniteltiin, havainnointiin ja työstettiin koulutustuotteen ideologiaa ja sisältöjä 

Havaintojen kautta löydettiin organisointimalleja, joissa yksilö saa enemmän liikettä, jonotusta minimoidaan ja tehokkaaseen yksilön ohjaamiseen keskitytään. Oppimisympäristö tavoitteena on tukea pelaajan peliminän kasvamista ja uskallusta luovaan ja rohkeaan pelitapaan. Havainnointityön jälkeen harjoitteita ja sisältöjä testattiin Kimin, Juhan sekä valmennustiimien johdolla M-Teamin, ErVi:n sekä SSV:n kanssa, joiden positiivisten löydösten kautta kehitettiin lopullinen SÄBÄMESTARI-koulutustuote.  

SÄBÄMESTARI on aktiivinen, oppii monipuolisesti lajitaitoja eikä jonota. Koulutukseen haluttiin tuoda koululiikunnan opetuksen parhaat puolet ja hyödyntää niitä joukkueurheilussa.
Kim Sällström

SÄBÄMESTARI-koulutus lanseerattiin markkinoille ja sen avulla alettiin kouluttamaan salibandyseuroja ympäri Suomen. Koulutuksia seurasivat lajikerhokansio, joiden kansien väliin tiivistettiin ohjeita harjoituksista, oheisharjoittelusta ja muista lajin kannalta oleellisista opeista. SÄBÄMESTARI-koulutukset sekä -lajikerhokansio ovat yhä Salibandyliiton tarjonnassa. SÄBÄMESTARI on jäänyt tuoteperheeksi, joka on erikoistunut lasten lajiliikuttamiseen ja näin ollen sen ympärille on rakennettu koulutustoiminnan lisäksi muun muassa sarjatoimintaa. 

SÄBÄMESTARI on siis syntynyt lastenohjelman TV-studiossa ja jatkanut edelläkävijänä matkaansa lasten turvallisen ja laadukkaan harrastustoiminnan tukemiseen. Mitä sitten SÄBÄMESTARI tarkoittaa nykypäivänä? Kenelle se on suunnattu? Ja miten seurat voivat siitä hyötyä? Seuraavaksi kuusi kysymystä ja kuusi vastausta siitä, mistä nykypäivän SÄBÄMESTARIssa on kyse.

Mikä on SÄBÄMESTARI? 

Säbämestareita ovat esikouluikäiset- ja 1.-3. luokkalaiset lapset. Kaikki SÄBÄMESTARI-tuotteet ovat salibandyn harrastamista eri muodoissaan tukevia kokonaisuuksia.  

Kenelle se on luotu?

Lapsia varten, ohjaajien ja seuratoimijoiden käyttöön, jotka ovat mahdollistamassa laadukkaan harrastustoiminnan toteuttamista.  

Mistä osista SÄBÄMESTARI koostuu?

Tällä hetkellä SÄBÄMESTARI-tuoteperhe koostuu ohjaajakoulutuksesta, valmennuksen tueksi tehdyistä lajikerhokansion materiaaleista, sekä nuorimpien ikäryhmien sarjatoiminnasta. Kevään 2021 aikana valmistuu matalan kynnyksen harrastetoiminnan konsepti ja syksyllä 2021 toteutetaan koulumaailmaan suunnattu SÄBÄMESTARI-virtuaalitapahtuma.  

Miten SÄBÄMESTARIN mukaan pääsee?

SÄBÄMESTARI-koulutukset ovat tilauskoulutuksia, ja niitä toteutetaan seuran aikataulutoiveiden mukaan. Suositeltavaa on, että seura varmistaisi vuosittain koulutusmahdollisuuksien tarjoamisen uusille ja aloittaville ohjaajilleen. Lue lisää täältä.

Maksullista Säbämestarin LAJIKERHO-kansiota voi vapaasti kuka tahansa tilata Salibandyliitolta ja kansion materiaalit löytyvät myös Salibandyliiton sivuilta jokaisen vapaaseen käyttöön.Katso lisää täältä.

Matalan kynnyksen harrastamisen konsepti on seurojen käyttöön tarjolla kevään 2021 aikana.   

Mikä on tavoite?

 Mahdollistaa monelle lapselle liikkumisen ilo ja harrastaminen matalla kynnyksellä ja laadukkaasti, sekä tukea seuroja tämän tärkeän työn toteuttamisessa.  

Mitä tulevaisuudesta? 

Tulevaisuudessa SÄBÄMESTARI jatkaa seikkailemistaan vähintäänkin olemassa olevien kokonaisuuksien puitteissa. Ja kuka tietää, ehkäpä SÄBÄMESTARIsta kasvaa jonain päivänä vieläkin isompi sankari.  

Lisätietoja SÄBÄMESTARIsta:

Tiina Koivisto
Kehityspäällikkö, pelaaminen ja harrastaminen
Harrastamisen ja alueellisen sarjatoiminnan kehittäminen, Säbäkipinäkokonaisuuden johtaminen ja kehittäminen, uudet kokeilut ja pelimuodot (erityisesti kortteliliigamalli ja 3v3-salibandy).

Lisätietoja SÄBÄMESTARI-koulutuksista:

Elina Anttonen
Kehityspäällikkö, seuratoiminta
Seuratoiminnan johtamisen tuki ja kehittäminen, suora seuratuki, Tähtiseuratoiminnan johtaminen ja kehittäminen, kouluyhteistyö. Häirintäyhdyshenkilö.
Eeva Welling
Seuratoimintapäällikkö, etelä
Aikuisten harrastaminen, erityisryhmät, tapahtumat. Alueen seurojen tuki, yhteistyö, vuorovaikutus ja seuratoiminnan kehittäminen. Harrastepelaaminen ja yhteistyö alueen asiantuntijaverkoston kanssa.

Pääkuva: Anssi Koskinen
Kuva: Markku Huoponen
Teksti: Vilma Pekkala & Elina Anttonen

Jaa artikkeli