Nauru raikaa pitkälle ja arjen kiireet unohtuu heti Keski-Espoon alueen liikuntapaikkoihin astuessa. Vastassa on lämmin vastaanotto hymyllä höystettynä, yhteisöllinen puheensorina täyttää hallin ja pillin vihellyksestä kentällä alkavat pelit, johon kaikki ovat tervetulleita.
Kyseessä on Tuomarilan Urheilijoiden (TU) Kuntosäbä-ryhmä, joka kokoontuu jopa kuutena päivänä viikossa ja sen vahvimpina arvoina on yhteisöllisyys ja matalan kynnyksen liikunta aikuisille.
– Ryhmän tavoite on saada yksi seuramme tärkeistä arvoista ”yhteisöllisyys” toteutumaan yhteisen toiminnan ja liikunnan ilon kautta. Porukkamme on hyvin yhteennivoutunut ja uudet pelurit otetaan lämpimästi vastaan. Tavoite on saada kivat pelit aikaan joka vuorolle, summaa Kuntosählyn “äiti” Saara Pellosniemi.
Saara Pellosniemen oma matka kuntosählyn parissa alkoi ensin harrastajana vuonna 2018 kaverin vinkkauksesta, jonka jälkeen hän hyppäsi ryhmän “äiti” -hahmoksi organisoimaan ja järjestämään Kuntosäbä -ryhmän toimintaa. Lajitaustaa Saaralla ei juurikaan ennestään ollut, mutta salibandy oli toki tuttu lajina koulun liikuntatunneilta, työpaikan virkistysvuoroilta ja taisi siinä olla pelattuna jokunen Talviliiga-sarjakin. Kuntosähly-ryhmään hypättyä laji on vienyt mennessään niin Saaran kuin monen muun – Tuomarilan Urheilijoiden Kuntosähly on mielettömän 80 pelaajan voimin seuran suurin harrastajien ryhmä. Syytä suosiolle ei tarvitse lähteä etsimään kovin kaukaa:
-Olemme kasvaneet suureksi perheeksi ja monista on tullut hyviä ystäviä. Pelaajien, uusien ja vanhojen, viihtyminen on tärkeässä roolissa. Koen, että meidän oman ryhmämme elinvoimaisuus piilee siitä, että jokainen meillä otetaan vastaan sellaisena kuin ovat. Jokainen on yhtä tasapainoisesti ryhmän jäsen.
Ryhmä toimii täysin matalalla kynnyksellä ja jokainen peluri saa itse päättää milloin osallistuu peleihin mukaan – eli sitoutumispakkoa jokaiselle vuorolle ei ole. Osa pelaajista viilettää vuoroilla useampana iltana, kun taas osan arkeen ja elämään tasapainottuu paremmin satunnaiset osallistumiset. Laajalla pelaaja-arsenaalilla voidaan taata, että kivat pelit saadaan aikaan illasta toiseen. Ryhmän suosio on yllättänyt myös seuran ja kuntosählyilijöiden joukko koostuu nykyisin jo kahdesta eri ryhmästä ja kolmas on jo suunnitteilla.
Ulkopuolelta tarkasteltuna ryhmässä hauskuus ja vahva sosiaalinen yhteenkuuluvuuden tunne ovat vahvasti läsnä. Ryhmään saa tulla sellaisena kuin on, eikä se arvoita osallistujia. Sosiaalisen ja mielen hyvinvoinnin rinnalla se kohottaa kuntoa, hengästyttää ja tuo takuuvarmasti punaiset posket – edesauttaen ylläpitämään fyysisen terveyttä ja aktiivisuutta. Myös Saaran koukutti lajin pariin alunperin joukkuelajin luonne, tekemisen meininki sekä monipuolinen, kunnon liikunta ja hän puhuu vahvasti myös jokaiselle mieleisen ja aikuisten harrastamisen puolesta.
On tärkeää, että aikuisikäisillä on matalankynnyksen harrastuspaikkoja. Liikunta on sijoittamista elämänlaatuun ja terveyteen, sekä tuo varmasti harrastajalleen myös niin henkistä kuin fyysistäkin pääomaa. Aloittamisen ja ryhmäytymisen pitäisi olla mahdolllisimman matalan kynnyksen tasolla.
Myös Saaran salibandyuralla aloittaminen oli se kaikkein haastavin vaihe. Osallistuminen ryhmään lykkääytyi viikosta toiseen, mutta ensimmäisen pelikerran jälkeen, sinne oli helppo mennä uudestaa. Aloittaminen etenkin aikuisiällä on aina haastavaa. Saaralle nimenomaan uusien pelaajien vastaanotto on isossa arvossa ja ryhmä haluaa panostaa myös siihen, koska kaikki tietää miltä se tuntuu – tilanne on aina sama kaikille uusille osallistujille. Ryhmään tulee olla helppo liittyä vaikka yksin, ilman vahvaa lajitaustaa tai huippukuntoa.
-On tärkeää, että on myös ihmisiä läsnä – varsinkin jos aloittaa esimerkiksi joukkuepelin vaikka vanhemmallakin iällä. Ihmisen ensi kohtaamisesta kaikki lähtee.
Saara ja Tuomarilan Urheilijat näyttävätkin hienoa esimerkkiä siitä, miten ottaa haltuun aikuisten harrasteliikuntaa ja matalan kynnyksen toimintaa. Aktiivinen osallistuminen ja koko Kuntosäbä-perhe on merkki siitä, että arvomaailma toteutuu myös käytännössä ja tavoitteet kuntoilusta, mutta myös hauskuudesta täyttyvät.
-Kaikki ovat tervetulleita meidän toimintaan mukaan! Minulta voi kysyä lisätietoja ryhmästä ja osallistumisesta saara.pellosniemi@tuomarilanurheilijat.fi tai somen kautta. Tuomarilan Urheilijoiden Kuntosäbä-ryhmän löytää sieltä nimimerkillä TU_Salibandy_Kuntosaba.
Aikuisten harrastustoiminta
Aikuisten harrastustoimintaa järjestetään ympäri Suomen eri seuroissa. Konsepteja on käytössä laidasta laitaan: pappa-sählyä, kävelysählyä, lounasvuoroja sekä Syke-salibandyä. Kaikkia yhdistää kuitenkin se, että liikunta on matalan kynnyksen toimintaa ja siinä on vahva sosiaalinen ulottuvuus.
Liikkuja – haluaisitko mukaan harrastamaan? Kysy alueesi toiminnasta paikalliselta salibandyseuralta, kaupungin liikuntatoimelta tai voit olla yhteydessä myös meidän aikuisten harrastevastaava Eeva Wellingiin – joka auttaa sinua ryhmän löytämisessä (yhteystiedot alla).
Seura – miten aloittaa aikuisten harrastetoiminta tai ryhmä?
1 Aloita miettimällä kohderyhmä, esimerkiksi: aikuiset työikäiset, seniorit tai junioripelaajien vanhemmat?
2 Missä toimintaa järjestetään? Pohdi tila myös kohderyhmän näkökulmasta: mihin harrastajat pääsevät helposti ja mihin aikaan?
3 Kuka vastaa ja ohjaa toimintaa? Millainen hinnoittelu? Mikä on toiminnan kohderyhmälle sopiva konsepti? Lainavarusteet? Ja muut käytännön järjestelyt.
4 Miten toimintaa markkinoidaan: missä ja miten?
5 Kysy apua – Salibandyliiton Eeva Welling auttaa mielellään ryhmän perustamisessa.
- Puhelin: 0400 529 006
- Sähköpostiosoite: eeva.welling@salibandy.fi