Lenni-Kalle Taipale

Lenni-Kalle Taipaleelle ensimmäinen salibandyn Suomen mestaruus – "En osannut odottaa, että laji tarjoaa tässä iässä tällaisia elämyksiä"

Viikonloppuna ratkottiin jälleen salibandyn seniorisarjojen Suomen mestaruuksia. M40-sarjan lopputurnaus pelattiin Raumalla. Voittajajoukkueeksi ponnisti helsinkiläinen SC Dalmac, jonka riveissä pelasi tv:stä tuttu muusikko Lenni-Kalle Taipale.

Salibandyn miesten seniorisarjoissa pelataan kahdeksassa ikäluokassa aina M35-sarjasta M70-sarjaan. Tänä keväänä alle 70-vuotiaiden miesten lopputurnaus pelattiin ensimmäistä kertaa. Naisten N30-sarjan mestaruus meni jakoon niin ikään tänä viikonloppuna.

M40-sarjan mestaruus ratkottiin lauantaina 6. huhtikuutta Raumalla. Kilpasarjan lopputurnaukseen tiensä olivat selvittäneet Rauman SalBa, SC Dalmac Helsingistä, HaHy Hangosta sekä Pro Stars Tampereelta.

Heti välierissä nähtiin draamaa, kun SalBa karkasi jo 3-0-johtoon, mutta SC Dalmac kiri maali kerrallaan tasoihin. Lopulta 4-3-voittomaalin iski Lenni-Kalle Taipale maajoukkueesta ja liigasta tutun Harri Forstenin syötöstä. 4-3-voiton myötä SC Dalmac eteni finaaliin.

– Lähdin matsiin ylilatautuneena. En ollut pitkään aikaan pelannut tällaisia tosipelejä. Ajattelinkin jo perjantaina Voice of Finlandin livelähetyksessä, että jännittää lauantain pelit ihan sikana. Nää pelit oli mulle iso juttu. Tulikin pelattua vähän ylifyysisesti, mitä sitten kävin SalBan jätkille pahoittelemassa pelin jälkeen, Taipale naurahtaa.

– Välierässä 3-3-tilanteessa ryntäsin jotenkin maalin takaa, kompuroin ja törmäsin omaan pelaajaan. Olin ihan pökerryksissä vaihdossa ja satutin myös käteni. Luulin, että pelini oli siinä, mutta seuraavaan vaihtoon menin. Sain laitaan aika pieneen kulmaan Forstenin Habalta syötön ja vedin siitä. Oli hyvä maski ja meni tolpan kautta takakulmaan. Katsomossa oli vielä puolisoni Anna ja hänen perhettä, niin oli kiva kuulla, kun omaa nimeä huudettiin. Aikamoiset sävärit sain. Ensimmäinen tärkeä maali elämässäni, Taipale fiilistelee.

Toisessakin välierässä riitti tapahtumia, sillä ikämiessarjojen kestomenestyjä Pro Stars johti jo 5-1 HaHya, mutta hankolaisten superkiri hyydytti tamperelaiset ja HaHy eteni finaaliin lukemin 7-5. Finaalissa SC Dalmac kukisti HaHyn 7–0, kun SSV:stä ja Erästä tuttu maalivahti Juha Kulmala piti maalinsa puhtaana. Pro Stars nappasi pronssiset mitalit.

– Tää oli mulle iso juttu, en ole koskaan voittanut mitään, säbää olen pelannut koko elämäni. Ennen finaalia mietin, että mitenköhän käy, kun HaHy kukisti hienosti Pro Starsin, joka on tosi kova jengi. Finaalissa lajilegendat, jota olen fanittanut, Mikke Järvi ja Tero Tiitu, jeesas mua tosi hienosti. Varsinkin puolustuspelin osalta tuli hyvin ohjeita. Oli aika opettavaiset kaksi peliä.

Lue myös: Salibandyn kuninkuusluokka on nyt M70 – ensimmäinen SM-turnaus järjestettiin Tampereella

Dalmac Lenni-Kalle
SC Dalmacin mestarijoukkueen riveissä pelasi useampi entinen lajin huippupelaaja. Moni muistaa liigakentiltä mm. Mikael Järven, Tero Tiitun, Harri Forstenin ja Markus Olkkosen.

Tilastot: M40 kilpasarjan lopputurnaus

Taipale on pitkän linjan salibandymiehiä. Korkeimmillaan hän on aikanaan pelannut ykkösdivarissa kauden verran sekä useamman kauden 2. divisioonassa.

– Hyvältä tuntui, kun sain mitalin kaulaan. Edelleen se roikkuu tuossa auton taustapelissä, puhelimitse haastattelua antava Taipale kommentoi ja jatkaa:

– Täytän syksyllä 46 vuotta, en osannut odottaa, että laji tarjoaa tässä iässä tällaisia elämyksiä. Pääsin koko ajan pelaamaan kolmessa pelaavassa ketjussa ja vielä molemmissa peleissä pääsin pisteille. On se pirun hienoa, että nämä seniorisarjat pyörii ja pelit on kovatasoisia.

Taipale on harrastanut lajia kaikkiaan yli 30 vuotta – eikä lopettaminen ole käynyt mielessäkään. Salibandyliiton alasarjojen ja mm. Arena Centerin hallisarjojen lisäksi Taipale on ollut jo vuosia tuttu näky Rocksalibandyn SM-kisoissa.

– Peli on tottakai hieno, hauska ja vauhdikas, mutta ehkä parasta salibandyssä on se sosiaalisuus ja yhteisöllisyys – se porukka mitä tämä laji kerää. Salibandyn kautta tulleet suhteet ovat olleet mulle todella tärkeitä ja elämän mittaisia. Esimerkiksi lajilegendat Heikki Vienola ja Jarmo Perttilä sekä entinen mailatehtailija Jussi Turtiainen (Fat Pipe) ovat auttaneet mua lajin parissa sekä tukeneet elämän eri vaiheissa. Salibandy on tuonut omanlaisen perheen ympärille.

– Ja onhan se hienoa näissä seniorisarjoissa päästä pelaamaan vanhojen tuttujen kanssa ja pelaamaan oman elämänsä huippusalibandyä. Soittamisesta aina sanon, että kun pääsee parempien kanssa soittamaan, niin siinä kehittyy. Salibandyssä mulla on ollut etuoikeus vuosien varrella päästä pelaamaan itseäni parempien kanssa. Se kehittää.

Info: salibandyn seniorisarjat

 

Lenni-Kalle
Lenni-Kalle Taipaleen ja Mikael Järven pelinumerot olivat tribuutti SC Dalmacin ja salibandyn lajilegendoille Jarmo Perttilä (14) ja Heikki Vienola (20). Sekä Perttilä että Vienola ovat valittu lajin Hall of Fameen.

Jaa artikkeli