Q & A: Salibandyn MM-kisoissa on käytössä koronapassi

Salibandyn miesten MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11.12.2021. Tähän artikkeliin on kerätty kysymyksiä ja vastauksia yleisiimpin koronaan liittyviin kysymyksiin.

MM-kisoissa on käytössä koronapassi. Jokaiselta katsojalta tarkistetaan koronapassi hallille saapumisen yhteydessä sekä Helsingin Jäähallilla että Hartwall Arenalla.

– Tilanne on nyt selkeämpi ja koronapassi mahdollistaa entistä turvallisemman tapahtuman rakentamisen. Se vaatii meiltä järjestäjänä hieman lisäponnisteluja ja myös katsojilta pientä vaivannäköä, mutta lopputuloksena halliin voi saapua rauhallisin mielin nauttimaan maailman parhaasta salibandystä, Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta kommentoi.

 • Perjantaina 26.11. Valtioneuvoston päätöksellä asetettiin uusia rajoituksia ravintolatoimintaa koskien. Rajoitukset koskevat myös Helsingin Jäähallin ja Hartwall Arenan ravintolatoimintaa, jonka vuoksi kisoihin saapuvilta tarkistetaan koronapassit ottelutapahtumaan saapuessa.

 • Aiemmin koronapassia ei ole voitu hyödyntää, koska tapahtumaan ei ole kohdistunut rajoituksia ja lainsäädäntö ei ole mahdollistanut koronapassin käyttöönottoa. Perjantaina 26.11. passi päätettiin ottaa käyttöön, koska molempien hallien ravintoloihin kohdistuu uusia rajoituksia Valtioneuvoston 26.11.2021 antaman päätöksen mukaisesti. Koronapassia edellytetään 16 vuotta täyttäneiltä ja sitä vanhemmilta.

 • Omakantaan kirjautunut negatiivinen testitulos toimii koronapassina sen voimassaoloajan.

  Kisoihin pääsee esittämällä EU:n virallisen koronapassin. EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina.

  THL:n mukaan koronarokotustodistus on saatavilla yleensä viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta. Terveydenhuollon ammattilaisia on ohjeistettu kirjaamaan testitulos viiveettä tietojärjestelmään. Yleensä testitodistus on saatavilla vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta. Lisätietoa koronapassista löytyy THL:n sivuilta: https://www.kanta.fi/usein-kysyttya-koronapassista

 • Oman, henkilökohtaisen koronapassisi saat ladattua Omakanta-palvelusta. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kirjaudu osoitteessa kanta.fi

  Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.

  Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.

  Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

 • Voit näyttää koronapassin ja siitä lukulaitteella luettavan QR-koodin puhelimesi näytöltä. Paperinen tulosteen voi myös esittää. Varauduthan tarvittaessa todistamaan henkilöllisyytesi.

 • Voit mennä koronatestiin ja saatuasi negatiivisen testituloksen ja sen kirjauduttua kanta.fi-palveluun on todistus koronatestituloksestasi voimassa 72 tuntia. Tämä todistus käy koronapassista, ja kun se on voimassa, pääset katsomaan MM-kisoja.

 • EU:n rokotustodistus toimii koronapassina Suomessa 7 vuorokauden kuluttua siitä, kun henkilö on saanut täyden rokotussarjan. Jos kyse on kolmannesta rokotuksesta, rokotustodistus tulee voimaan heti.

 • Voimassaoleva koronapassi riittää. Kunhan sinulla koronapassi ja pääsylippu tai akkreditointi, niin pääset halliin.

  Kisaorganisaatio on saanut viime päivinä muutamia kysymyksiä koronapassin riittävyydestä ja testauksen tarpeesta vielä koronapassin päälle. Tämä johtuu hieman epäselvästä testausmahdollisuuksien viestinnästä lipunostaneille.

  Viestintä on liittynyt halleille tuotavaan mahdollisuuteen pikatesteihin. Niitä voivat tehdä ne, joilla ei ole voimassa olevaa koronapassia. Tarkempaa tietoa pikatesteistä löytyy kysymyksen ”Voiko hallilla tehdä pikatestin?” alta.

 • Halleilla voi tehdä lauantaista alkaen 9Livesin pikatestin. Testitulos valmistuu noin puolessa tunnissa.

  Kisakatsomoon pääsyn helpottamiseksi terveydenhuoltoalan yritys 9Lives on järjestänyt sekä Helsingin jäähallin että Hartwall Areenan eteen testauspisteitä. Noin puolessa tunnissa valmistuvan antigeeni- eli pikatestin hinta on lipun ostaneille vain 50 euroa.

  Testitulos kirjautuu Omakantaan ja käy sen jälkeen koronatodistuksena sisäänpääsyä varten.

  Huomaathan, toimipisteillä saattaa olla ruuhkaa ja Omakantaan kirjautuminen voi 9Livesista riippumattomista syistä kestää, joten testiin kannattaa saapua hyvissä ajoin ennen ottelua – mieluummin useita tunteja tai jopa edellisenä päivänä. Testitulos on koronapassissa voimassa 72 tuntia.

  Milloin testipiste on auki?

  Tarkista aikataulut ja ohjeet täältä.

  Antigeenitesti on tarjolla seuraavissa pisteissä samoilla ohjeistuksilla ja samaan 50€ hintaan koko kisojen ajan 3.12. alkaen:

  Pääkaupunkiseutu
  – Aviapolis
  – Helsinki-Vantaan lentoasema (ulkona Terminaali 1:n ja P3:n välissä)
  – Kamppi (Narinkkatori)

  Ivalo (Ivalon lentoasema)
  Kittilä (Kittilän lentoasema)
  Kuusamo (Kuusamon lentoasema)
  Oulu (Oulun lentoasema)
  Raisio (kauppakeskus Mylly)
  Rovaniemi (Rovaniemen lentoasema)
  Tampere (Teiskontie)

  Pisteiden tarkat sijainnit ja aukioloajat löytyvät osoitteesta https://korona.9lives.fi/#testauspaikat .

  Miten saat edun käyttöösi?

  Voit tarvittaessa käydä testissä hallin ulkopuolella olevassa 9Livesin testipisteessä. Tieto negatiivisesta testituloksesta siirtyy Omakantaan, josta saat koronatodistuksen. Useimmissa tapauksissa tieto siirtyy nopeasti, mutta huomaathan, että 9Livesista riippumattomista syistä siirto Omakantaan voi kestää, eikä 9Lives pysty etukäteen takaamaan, kuinka nopeasti tieto siirtyy.

  Maksa testi etukäteen osoitteessa https://korona.9lives.fi/tuote/koronatesti-antigeeni/. Vastaa esikyselyyn ja valitse testipaikaksi Helsingin jäähalli tai Hartwall Areena. Valitse: ”Tarvitsen todistuksen”. Tämä ei aiheuta lisähintaa. Esitä testipisteellä kuitti maksetusta testistä sekä ottelulippusi.

  Käytä testiä maksaessasi etukoodia sen mukaan, minä päivänä olet tulossa testiin:

  PE 3.12.: WFC-0312
  LA 4.12. : WFC-0412
  SU 5.12. : WFC-0512
  MA 6.12. : WFC-0612
  TI 7.12.: WFC-0712
  KE 8.12.: WFC-0812
  TO 9.12.: WFC-0912
  PE 10.12.: WFC-1012
  LA 11.12: WFC-1112

 • Koronapassin käyttöönotto ei vaikuta lippuehtoihin. Jo ostettuja lippuja ei ole mahdollisuutta palauttaa.

 • MM-kisatapahtumassa on voimassa maskisuositus. Kisoissa työskentelevillä henkilöillä sekä vapaaehtoisilla on maskipakko koko kisojen ajan.

 • Saapuminen Helsingin Jäähallille on mahdollista jo tuntia ennen päivän ensimmäisen ottelun alkua. Finaaliviikonloppuna Hartwall Arenalla ovet avautuvat yleisölle jo puolitoistatuntia ennen ensimmäisen ottelun alkua. Tulemalla ajoissa paikalle on mahdollista vähentää koronapassien ja lipuntarkastuksen yhteydessä aiheutuvaa jonottamista ja mahdollisia ruuhkia. Saapuminen halleille on pyritty tekemään sujuvaksi ottamalla käyttöön kaikki mahdolliset sisäänkäynnit.

  MM-kisatapahtumassa on voimassa maskisuositus. Kisoissa työskentelevillä henkilöillä sekä vapaaehtoisilla on maskipakko koko kisojen ajan. Näiden toimenpiteiden lisäksi katsojia kannustetaan huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta, ja käsidesipisteitä on halleilla tarjolla useita sisäänkäyntien ja asiointipisteiden yhteydessä.

 • ANTIGEN TEST FOR RECEIVING AN EU DIGITAL COVID CERTIFICATE

  Mehiläinen can grant an EU Digital Covid Certificate (EUDCC) for visitors arriving from countries whose national COVID-19 certificate is not accepted as equivalent to the EU Digital Covid Certificate against a negative antigen test result.

  You can take the test in Mehiläinen Messukeskus Drive -In, located in Pasila on an appointment-free basis. You can visit the station any time during the opening hours: 7:30-15:00 on Mon-Fri, 8:00-15:00 on Sat and 9:00-15:00 on Sun. Please inform the Mehiläinen staff you will need the EU Certificate and also please provide an e-mail address. The secured link to the Certificate  will be sent to you by e-mail.

  The price for the test is 165€ – only credit card payment accepted. Price includes the EU Certificate.

  Please make sure you allow enough time for the test results to be ready and the certificate to be sent. Estimate is about 2 hours total, but could take up to one day

  https://www.mehilainen.fi/en/locations/helsinki-messukeskus-drive-in-express

Jaa artikkeli