Puolivuotias F-liiga hyvässä vauhdissa –LASB ja SSRA syksyn yllättäjät

F-liigan lanseerauksesta on kulunut puoli vuotta, ja  uudelleen brändätyn sarjan ensimmäinen kausi on alkanut maukkaasti. Pelit on koronakriisin keskelläkin kyetty viemään toistaiseksi läpi melkein ohjelman mukaisesti, ja sekä naisten että miesten sarjoissa on nähty yllättäjiä.

Miesten sarjassa ei syksyn sensaatiosta ole epäselvyyttä, kun LASB, jolle Pääkallo kaudenalusanalyysissään veikkaili edelleen vaikeuksia mahtua kahdeksan joukkoon, komeilee kolmantena. Pudotuspeliviiva häämöttää kaukana alhaalla 12 pisteen päässä. Puolustaja Miska Mäkinen valittiin juuri liigan kuukauden pelaajaksi, ja muukin nuori kaarti on pystynyt tällä kaudella suorittamaan pitkälti potentiaalinsa mukaisesti. Mainittava on totta kai myös maalivahti Santtu Pohjonen, joka poseeraa pelanneiden maalivahtien torjuntatilaston kärjessä ennen TPS:n Olli Kuismaa ja Classicin Lassi Torisevaa.

Classicia ei sentään edes LASB kyennyt kärkiottelussa lyömään, ja mestarien kymmenen kolmen pisteen voittoa kymmenessä ottelussa kertovat, että Classicin vaatimustaso asetetaan useimmiten joukkueen omissa harjoituksissa. Pistekärjessä loistavat tutut Sami Johansson ja Eemeli Salin, mutta voittonsa Classic ottaa yhä useammin koko kokoonpanonsa laadun kautta.

Classic tekee illasta toiseen selvää jälkeä. Kuva: Esa Takalo

Nokian KrP luikahti eilisellä ErVi-voitollaan sarjakakkoseksi, ja Näätärock tuntuukin jyräävän ilta illalta varmemmin pelille toipuneen Joona Rantalan, tuhannen pisteen Henri Johanssonin ja Nico Jonaesonin johdolla. Vahvasti ovat mukana Classicin alapuolisessa taistossa myös Oilers, Westend Indians, TPS ja Happee, joka vähintään loppu- ja ensi kaudeksi vahvistuu vielä koronan Sveitsistä kotiuttamalla Jami Mannisella. Peter Kotilainen kiitää kelpo vireessä, ja sarjan pisteykkönen on erikoisesti tehnyt syksyn 29 pisteestään 21 vierasotteluissa.

SPV:n pelitapaa on jo pitkään arvosteltu vanhanaikaiseksi, mutta kahdeksan parhaan joukossa Peliveljet sarjassa soutaa, vaikka vanavedessä kirveleviä tappioita poreileekin. Jyrki Holopainen tuli vahvistamaan ryhmää ainakin väliaikaisesti, ja paluupeli KrP:n vieraana toikin heti kaksi syöttöpistettä. Ehkä mielenkiintoisinta SPV:ssä on kuitenkin lähestyvä sukupolvenvaihdos, kun nuoret lahjakkuudet ovat koko ajan isommassa roolissa ikääntyvien luottomiesten rinnalla. Taisteltavaa nuorilla paikkojensa eteen silti vielä on, kertovat ainakin pistetilastot.

Jeri Heikkilä ja muut lajakkuudet kasvattavat roolejaan tuttujen kokeneiden Peliveljien rinnalla. Kuva: Juha Käenmäki

Keskiryhmän muodostavat tällä hetkellä lupaavan alun jälkeen loukkaantumissumaan ja suurinumeroisiin tappioihin luisunut Steelers, kolmesta viime pelistään kaksi voittanut OLS ja EräViikingit. Siinä missä LASB on syksyn yllättäjä, on perinteisiin pudotuspelijoukkueisiin luettu mutta nyt lähempänä karsinta- kuin pudotuspeliviivaa viruva helsinkiläisryhmä syksyn pettymys. Terveysmurheensa on ollut EräViikingeilläkin ja esimerkiksi Lauri Kapanen nähty vasta kahdessa ottelussa, mutta niin joukkueen kokeneella kuin nuorellakin kaartilla riittää parannettavaa. Viime peleissä maalinteko näkyy itseluottamusta syöneiden tappioiden myötä aina vain vaikeutuneen.

Karsinta- ja putoamispeikkoa näyttävät melko odotetusti väistelevän nousija Jymy sekä Welhot ja Tiikerit, jotka Jymyn OLS-yllätystä lukuun ottamatta ovat toistaiseksi kyenneet nipistämään pisteitä vain toisiltaan. Jymyn kokoonpano tiedettiin melko nimettömäksi ja Welhoja veikkailtiin syksyllä jopa heittopussiksi. Tiikerit onnistui debyyttikaudellaan vielä välttämään karsinnat, mutta vielä ei viime kauden yllätysvalmiutta ole tuloksissa näkynyt. Viime kaudella tehot 21+17 takonut Joakim Lundkin on saanut syksyn seitsemässä ottelussaan kokoon vasta kolme maalia ja syötön.

Naisten sarjauudistus onnistui – molemmissa lohkoissa tasaisia taistoja

F-liigan naisten sarja on saanut nauttia taannoisen sarjauudistuksen hedelmiä, kun jatko kahteen tasolohkoon on toiminut tällä kaudella erinomaisesti. Niin A- kuin B-lohkoissakin on nähty tasaisia pelejä ja sijoitukset vaihdelleet mielenkiintoisesti.

Kesän muutosten myötä joukkue lähtee kauteen haastajan asemasta, kirjoitti ennakossaan lajin ykkösauktoriteetti Pääkallo rankaten SSRA:n A-lohkon kahdeksanneksi. Nyt Rankat Ankat komeilee sarjataulukon ja Hanna Niemelä pistepörssin piikissä, joten haastaminen on sujunut erinomaisesti. Viisikon Niemelä – Jonna VirkkunenViivi KettunenJulia KaanLaura Liimatta plusmiinustilasto säteilee komeasti kaksinumeroisilla, kun muu joukkue värjöttelee nollan molemmin puolin ja joku jopa miinus yhdeksässä.

SSRA pelaa Hanna Niemelä tehokärkenään kaikkien aikojen syksyään. Kuva: Ari Arola

A-lohkoon vakuuttavasti nousseen FBC Loiston taito ei enää yllättänyt, mutta joukkueen kyky haastaa aivan kärkiryhmiäkin kenties. PSS:n haastaminen avauksessa loppuun asti antoi vinkkiä tulevasta, ja sen jälkeen ovatkin kaatuneet niin Koovee ja PSS kuin mestari SB-Prokin. Classic sen sijaan on ollut turkulaisille jo kahdesti kryptoniittia. Koko pelaavasta kokoonpanosta löytyy ihanasti taitoa, pelisilmää ja peliuskallusta, vaikka kolmikko Tuulia Lahti, Laura Pakarinen ja Ulla Valtola pörssissä erottuukin.

Tuulia Lahti, Ulla Valtola , Laura Pakarinen – ja koko FBC Loisto. Kuva: Esa Takalo

Tuttu voimakaksikko SB-Pro ja PSS on täysin mukana mukavan leveäksi käyneessä kärkitaistossa, vaikka tappioita tavallista enemmän onkin tullut. Joukkueiden luottopelaajat ovat tutun vahvoja, ja Prosta muun muassa Aada Isometsä on noussut jo profiilipelaajien joukkoon. PSS:n erikoisuus ovat kolme jatkoaikaa, joista jokainen on päättynyt vastustajan maaliin. Jatkoaikojen erikoisjoukkue on Classic, joka on pelannut niitä jo neljä voittaen kolmesti. Sanni Niemistä ja Kristiina Kauppilaa ei ole vielä tarvittu, kun Alisa Pöllänen on johtanut joukkueen alun kolmen tappion jälkeen seitsemään voittoon ja nuoremmat pelaajat ottaneet rinnalla mallikkaasti ratkaisuvastuuta.

Kooveeta on rassannut kotihallin menettäminen ja TPS:aa ringin kapeus, ja turkulaiset saavatkin rinkiään leventämään tšekkitrion Anna Bartuskova, Viktorie Novotna ja Marketa Zbankova, kunhan kolmikko vapautuu karanteenista.

A-lohkon murheenkryyni EräViikingit on juuttunut lohkon jumboksi eikä kurssia ole vielä kääntänyt edes Markus Huhtimon valmennustiimin korvaaminen Ville Turusella. Helsinkiläisten urakkaa ei helpota Taru Nordmanin loukkaantuminen pian peleille toipumisen jälkeen uudelleen: taiturin piste per peli -keskiarvo 2,00 on lohkon paras.

EräViikingit kaipaisi Taru Nordmanin tehoja kovin kipeästi. Kuva: Juhani Järvenpää

Tasolohko B:ssä näkyy sentään jakautumista kolmeen kategoriaan, kun puhtaan pelin SaiPa, O2-Jyväskylä ja ÅIF taistelevat paikoista pudotuspelikarsintaan, Pirkat ja Steelers ovat jääneet niistä selvästi ja Welhot sekä LoSB puolestaan näistä muutaman pisteen.

SaiPan Miisa Turunen johtaa jopa odotetusti pistepörssiä haastajinaan jo selvästi kokeneempaa kaartia kuten Mari Kemppainen, Jenni Rautanen ja Juuli Hakkarainen.

Miisa Turunen on karkaamassa B-lohkon pistepörssissä, ja fuusioseuran syksyssä on riittänyt ilonaiheita. Kuva: Esa Jokinen

Teksti: Mika Hilska
Pääkuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli