Pudotuspelikommentti: Mikael Järven katse

Mikael Järven tuttu vastustajan mittaava katse pisti silmään jo ensimmäisen puolivälierän alkukättelyssä. Salibandyssa ei mies miestä vastaan -asetelma ole sentään ihan nyrkkeilyn tasoa, mutta kaukalossakin jonkun katse väistää, jonkun vastaa samalla mitalla. Kättelyissä, aloituksissa, kiistapalloissa…

Neljästätoista on jäljellä enää neljä kovinta.

SSV on hävinnyt liigassa viimeksi ennen joulua, ja tie välieriinkin aukesi konemaisen varmasti. NST:n iloksi jäi joukkueen paras kausi, mutta SSV:n tasolle ei haastaja vielä yltänyt millään osa-alueella.

Haastaja Oilers sen sijaan päätti mestari SPV:n kauden tylysti. Tai siis haastaja meille maallikoille, asiantuntijathan olivatkin tuloksen ennakoineet.

Yksi Öljymiesten viime hetken kurotus vähemmän tai yksi sittenkin peiton ohittanut laukaus olisi voinut muuttaa kaiken, mutta tällä tuloksella kaikki miettivät, mitä SPV:lle tapahtui. Tatu Väänäsen puuttuminen? Pelillinen yksipuolisuus? Kylläisyys? Toinen halusi enemmän on kuulemma urheilun selityksistä alkeellisin, mutta tässä parissa se nousi väkisin esiin. Mestareista ei huokunut isoa halua.

Classic voitti runkosarjan, mutta puheenaiheeksi ensimmäisellä kierroksella nousi vastustaja Indians. Ensimmäinen liigakausi, ensimmäiset pudotuspelit, ensimmäinen maali, ensimmäinen voitto, ihmeellistä kaikki. Salamanousut monen maalin takaa tasoihin ovat mahdollisia Indiansin kaltaiselle taitoa ja hyökkäyspotentiaalia pursuavalle ryhmälle. Kun tuollainen joukkue alkaa yrittää riskillä, tapahtuu nopeasti paljon. Indians nousi avauskaudellaan kaikkien ihastelemaksi, mutta samalla yleinen sympatia kertoo myös siitä, ettei kukaan vielä kokenut Heimoa itselleen uhkaksi. Sitten kun alkaa tulla ruumiita, tulee myös vihamiehiä. Urheilun mittakaavassa.

Aivan kuin viime vuonnakin Happeen viides puolivälierä huudatti kotiyleisöä murskavoitolla ja Erän viides puolivälierä toi melkein mahalaskumaisen tappion vieraissa. Hyväksytty arvosana silti kummallekin.

Petteri Bergman haluaa tunnetusti nähdä Eränsä kovana liigajoukkueena eikä löysemmin arvioitavana tulevaisuuden lupauksena. Sivusta katsoen jää silti miettimään, miten suuriin tekoihin tuo ryhmä lieneekään matkalla kun jo nyt haastoi noin hyvin vaikka kokoonpano vilisi vasta nuorten sarjassa pelanneita kruununaan kauden sensaatiojuniori Eero Nuutinen.

Miten Indiansin ja Erän kesäloma liigasta näkyy nuorten SM-sarjan pudotuspeleissä?

Happeessa ihastutti haalariosaston vahva panos myös maalinteossa. Joukkuepeleissä tuuletus on aina tavallista riemukkaampi kun kolmos- tai neloskentän miehet ovat iskeneet. Ilo kaverin puolesta ja budjetoimaton maali. Tähdistä Juuso Heikkinen ja Petri Kauko olivat jatkuva uhka Erälle mutta Veli-Matti Hynysen poissaolo selkeä menetys.

Classicin todellinen iskukyky jäi ensimmäisellä kierroksella vielä auki, vaikka tiukkoja hetkiä olikin. Cupmestarista olisi tarvittaessa löytynyt isompiakin kierroksia, ja välierissä nähdään, minkä verran. Vauhtiin päässyt Oilers on vastustajalle ilkeä yhdistelmä nälkää ja paineettomuutta, ja ryhmässä riittää Sylvester Raikamon ja Ilari Talvitien kaltaisia ratkaisukykyisiä erityisosaajia. Ja maan tämän hetken paras maalivahti Tomi Ikonen. Kuuma torjuja tuo omaan peliin itseluottamusta ja vastustajalle ylimääräisen epävarmuustekijän.

Ensimmäiset arvelivat jo SPV:n putoamisen avanneen SSV:lle polun kävellä kultaan, mutta ei nyt sentään. Vaikka Happeella on kahden kevään välieristä ja pronssiotteluista kahdeksan tappiota kahdeksasta ottelusta, antaa lisääntynyt kokemus eväät parempaan. Viime kevään semifinaalisarja jätti SSV:tä vastaan varmasti hampaankoloon.

Ensimmäiseksi Happeen on kohdattava Mikael Järven katse.

Mika Hilska

Jaa artikkeli