Prahan MM-kisoilla suomalainen erotuomaripäällikkö

Sami Rahikainen on lauantaina alkavan MM-turnauksen Head of referees, joka johtaa kisojen 17. joukkuetta.

Suomalainen Sami Rahikainen on lauantaina Prahassa alkavan salibandyn MM-turnauksen Head of referees eli erotuomaripäällikkö. Kokeneen kouluttajan kommenteista selviää, että hänen roolinaan on olla paitsi kisojen oikeudenjakajien valmentaja ja joukkueenjohtaja myös puskuri itse viheltämisen ja erilaisten paineiden välissä.

– Hienoa päästä jälleen kerran mukaan miesten MM-kisoihin! Omassa historiassa ne ovat toiset tuomaritoiminnan taustalla. Head of refereenä aiemmin olen ollut naisten ja junioreiden MM-kisoissa sekä useammissa muissa lyhyemmissä IFF:n turnauksissa, Sami Rahikainen kertoo.

Vaikkei MM-erotuomareilla ole käsissä mailoja, he ovat monessa mielessä kisojen seitsemästoista joukkue.
sami_rahikainen.jpg– Erotuomariryhmä tai -joukkue sisältäen erotuomarit ja erotuomarijohdon (head of referees ja erotuomaritarkkailijat) pyrkii turnauksessa onnistumaan samalla tavalla kuin pelaavatkin joukkueet, Sami Rahikainen muistuttaa.
– Myös erotuomarit kilpailevat parhaista otteluista ja näyttävät osaamistaan turnauksen mittaan. Koko ryhmän onnistumista tietenkin seurataan sisältä ja ulkoa. Vaikka erotuomarit tekevät kentällä omat ratkaisunsa, tulee meidän heitä kouluttavien ja johtavien kantaa vastuu tuloksesta, sillä me vastaamme kehityksestä.

MM-kisoihin on nimetty seuraavat erotuomariparit:

Thomas Andersson – Rickard Wissman ja Glenn Boström – Håkan Söderman, Ruotsi
Henri Heinola – Manu Marttinen ja Mikko Alakare – Vesa Vilkki, Suomi
Kamil Sojka – Tomas Sojka, Tshekki
Martins Gross – Martins Larinovs, Latvia
Corina Wehinger – Sandra Zurbuchen, Sveitsi

Erotuomaripäällikön rooli kisoissa on kahdenlainen.
– Ensinnäkin tehtäviin kuuluu ehkä näkyvimpänä otteluiden erotuomaritarkkailu ja erotuomareiden kehittämistoiminta otteluissa. Riippuen tuomareista ja tapahtumista tämä voi olla kaikkea lähikouluttamisesta sen eri keinoin aina huippuammattilaisten henkiseen ja fyysiseen virittämiseen huippuunsa. MM-tasolla rooli on lähimpänä huippuammattilaisten hitsaamista joukkueeksi, missä erotuomarijoukkue etenee kohti parastaan. Näin kokeneiden ja osaavien erotuomareiden suhteen painotus on tietenkin virittämisessä ja viimeistelyssä, Sami Rahikainen kertoo.
– Toinen rooli on paljolti kulisseissa oleva hallinnollinen osa. Isoissa turnauksissa on paljon erilaisia kokouksia tai kokoontumisia. Hoidettavina on järjestelyiden sujuvuuteen, viestintään ja organisointiin sekä organisoitumiseen liittyviä asioita, jotka usein nousevat esiin varsin nopeasti. Erotuomareille tulee taata kaikenlainen työrauha turnauksessa siten, että tuomarijohto hoitaa muun taustatyön. Luonnollisesti yhteistyö pelaavien joukkueiden, järjestäjän, juryn ja IFF:n sekä mahdollisesti median kanssa kuuluu koko erotuomarijohtoryhmän tehtäviin, ja näistä päävastuun kantaa erotuomaripäällikkö, Rahikainen muistuttaa.
– Näen tämän vähän samanlaisena kuin pelaavan joukkueen valmennustiimin sekä joukkueenjohdon roolit, joskin järjestäjä hoitaa monia tukifunktioita, kuten vaikkapa majoitusta ja logistiikkaa. Sosiaalista suhdetoimintaa tapaamisineen ja keskusteluineen on varsin paljon eikä se ole lainkaan paha asia vaan lajikehityksen näkökulmasta jopa kovinkin suotavaa. Turnauksen alussa on tyypillisesti kiire, kun monet asiat ovat vielä keskeneräisiä tai epäselviä. Kenttätapahtumissa se ei näy mutta erotuomaripäällikön tehtävälistana kylläkin. Ensimmäisen viikonlopun jälkeen tilanne sitten tasaantuu.

Joukkueet taistelevat paikoista MM-finaaliin ja samoin tekevät erotuomarit. Kun loppuottelu 9. joulukuuta alkaa, sen viheltävät käyntiin kisojen parhaiksi seuloutuneet oikeudenjakajat.
– Osana tätä taustatoimintaa on tehdä erotuomarijohdon kesken päätökset siitä mitä otteluita kukakin tuomaripari tuomitsee turnauksessa. Tähän vaikuttaa moni asia, eikä mikään päätös ole ennakoitavissa, eli turnauksen aikaiset asiat ratkaisevat kaiken, Sami Rahikainen kertoo.
– Itse pyrin jakamaan vastuuta koko ryhmälle, tarjoamaan tuomareille puitteet ja kaiken mahdollisen tuen onnistua tehtävässään sekä ennakoimaan mahdollisimman paljon erilaisia asioita, jotta tulipaloilta vältyttäisiin. Ja kuten jo edellä mainitsin: kantamaan vastuun erilaisten tilanteiden osalta pohtien aina asioita kehityksen kautta.

Erotuomaritarkkailijoina MM-kisoissa toimivat Sami Rahikaisen lisäksi Tshekin Petr Seda, Ruotsin Reine Sjödin ja Sveitsin Frank Leuenberger.
– Erittäin tärkeä osa toimintaa on saumaton tiimimäinen yhteistyö ensinnäkin erotuomarijohdon mutta yhtä lailla koko erotuomarijoukkueen kesken. Muuta tiimiä tunnen osaa enemmän ja osaa vähemmän, mutta meillä kaikilla on hyvinkin yhtäläisiä näkemyksiä monista jutuista. Siksi toiminta turnauksessa on varmasti jouhevaa. Jokainen osaa hommansa eikä kukaan pelkää ottaa turnauksen aikana mitä tahansa roolia, jossa tekijöitä tarvitaan. Nämä ovat tärkeitä seikkoja miehityksen osalta, ja uskon, että IFF:n valitessa kokoonpanoja tiimitoiminnan tärkeys on ollut yksi painavimmista perusteista. Erinomaista on se, että tarkkailijoina on neljä erilaisin vahvuuksin olevaa henkilöä – jokaisella on paljon annettavaa tuomaritoiminnan kehitykseen sekä MM-kisoissa että myös pidemmällä aikajänteellä.

Erotuomarien kisaviikko on monessa suhteessa henkisesti hyvin samanlainen kuin MM-kullasta taistelevilla joukkueilla.
– Niin tulee ollakin, kaikkien pitää olla MM-kaukalossa huippuunsa viritettyjä ja sitten valmiina kauden parhaaseensa, kun pallo joulukuun yhdeksäntenä klo 17.00 on keskellä ja finaali alkaa, erotuomaripäällikkö tietää.
– Toivon, että kisoista tulee lajillemme erityisen positiivinen näyttämö. Tavoittelemme uutta katsojaennätystä, ja järjestelyt Prahassa näyttävät olevan salibandyhistoriassa ennennäkemättömät.
Itse odotan erityisesti sitä hetkeä, kun voin suuren areenan ylimmillä riveillä katsoa jonkin varsin täyden hallin tunnelmaa. On hienoa nähdä ihmisten kokevan elämyksiä lajimme parissa. Itse mietin noilla hetkillä paljon sitä, mistä lajissamme on lähdetty liikkeelle, mitä on saavutettu ja minne on vielä matka. Mielessä on nimittäin samalla aina myös kehitysideoita.

MM-erotuomarien esittely kisasivuilla

45488813161_fe861b3965_z.jpg

Jaa artikkeli