Polvivammat selättänyt Mira Wickman innolla ensimmäisiin MM-kisoihinsa

Suomen MM-joukkueessa Bratislavassa on seitsemän ensikertalaista. Yksi heistä on KAIS Moran 23-vuotias hyökkääjä Mira Wickman, jonka murheita viime vuosina aiheuttanut polvi on nyt kisakunnossa.

Wickman oli kolkuttelemassa MM-kisojen porttia jo vuonna 2013, mutta silloin 19-vuotias nuori taituri jäi vielä rannalle. Tampereen kotikisoihin paikka olisi todennäköisesti auennut, mutta polvivamma sotki suunnitelmat.

Nyt ensimmäiset kisat ovat viimein ovella, ja fiilis on ymmärrettävästi korkealla.

– Olen lapsesta asti pelannut pitkään salibandya, ja on tämä tietynlainen unelmien täyttymys. Varsinkin kotikisojen missaaminen loukkaantumisen vuoksi oli kova paikka, ja katsomossa tuli väännettyä muutamat itkut pelejä katsellessa. Se oli tylsää, mutta nyt kun kisajoukkue on varmistettu, on alkanut jo hieman jännittää.

Ajatukset Bratislavasta ovat tunkeutuneet jo arkipäivän askareisiinkin.

– Tuntuu siltä, että arkielämästäkin on tullut mielekkäämpää, kun odottaa kisoja. Ihan mahtavaa pestä pyykkiä ja tehdä ruokaa, Wickman nauraa.

Kun Wickmanista on puhe, mainintaa polvesta ei voi sivuuttaa. Sentterin polvesta hajosi ristiside syksyllä 2015, ja kuntoutusprosessi on vaatinut aikaa ja hermoja. Nyt tilanne polven suhteen kisojen alla on hyvä, ja luotto sen kestämiseen on korkealla.

– Ei tarvitse sen ihmeemmin varoa, vaan tiedän, että se kestää. Toisen kesäleirin jälkeen olen tehnyt samoja asioita mitä muutkin, eikä polven kanssa ole tarvinnut tehdä enää mitään erityistä. Itsekseni olen tehnyt nopeustreenejä ja keskivartaloharjoitteita ylimääräisinä, mutta polvikuntoutusta ei sinällään ole tarvinnut enää tehdä. Pelaaminen tuntuu ihan hyvältä, enkä ole koskaan toki mikään juoksija ollutkaan.

Jouluaatto Kauppien välissä

Päävalmentaja Lasse Kurronen on istuttanut Wickmanin suureen rooliin ykkösviisikon keskelle. Kun vierellä pelaavat Kaupin siskokset Veera ja Oona, ja puolustuksessa on vielä My Kippilän, Mia Karjalaisen ja Silja Eskelisen kaltaisia laatupelaajia, väkisinkin olo on etuoikeutettu.

– Kyllä ne Kaupit mullekin syöttelevät aina kun on paikka. Tuntuu hienolta päästä pelaamaan monien nuorien ja taitavien pelaajien kanssa. On kuin olisi jouluaatto joka päivä, ja sitä oikein odottaa pääsevänsä taas maajoukkueen matkaan.

Suomen joukkuetta on hehkutettu poikkeuksellisen yhtenäiseksi ja hyvähenkiseksi ryhmäksi, ja tämän allekirjoittaa myös Wickman. Klassisesti joukkue on myös sekoitus nuorta ja vanhaa.

– Meillä on seitsemän ensikertalaisen myötä uutta verta ja lisäksi noita konkareita, jotka ovat vetäneet neljät-viidet kisat. Meillä on altavastaajan asema, sillä Ruotsi on selkeä ennakkosuosikki. Toivottavasti saamme siitäkin ammennettua vähän lisäbuustia, pelaamisen ohella Morassa henkilökohtaisen kouluavustajan töitä tekevä Wickman juttelee.

Viime viikonlopun EFT-turnaus Malmössä oli viimeinen paikka hioa peliä kuntoon ennen kisoja, ja Wickmanin mukaan pois lukien Ruotsi-pelin surkea ensimmäinen erä joukkue sai suurin piirtein sitä, mitä oli mennyt hakemaankin.

– Sieltä tuli selkeät voitot Tshekistä ja Sveitsistä, kun kuitenkin viime keväänä vielä hävittiin Sveitsille ja olimme Tshekin kanssakin tiukoilla. Voi olla hyväkin, että tuli tuollainen Ruotsi-peli tuohon, sillä nyt ainakin tiedämme, mitä se sitten on kun he pelaavat hyvin ja me emme ole hereillä.

Joukkue meni paikalle jo keskiviikkona ja sai taas paljon yhteisiä kokemuksia reppuun matkalla Slovakian huipennukseen.

– Meillä on rajallinen määrä tapahtumia ja siellä harjoituksia sekä pelejä. Nyt saimme olla yhdessä monta päivää. Ihan jees fiilis jäi viikonlopusta.

Morassa puhutaan MM-kisoista

Yhteisiä kokemuksia joukkue saa myös Dubaissa, jonne joukkue suuntaa virittämään itsensä lopullisesti kisakuntoon. Wickman korostaa, että on naisten maajoukkueelle iso asia päästä myös lämpöleirille ulkomaille.

– On tasa-arvon kannalta tärkeää, että nyt myös naisten maajoukkueella on mahdollisuus tähän. Siellä pääsee rentoutumaan hetkeksi, saa valoa rauhaa sekä arjesta pienen breikin. Ei tarvitse jännittää pimeässä Morassa koko aikaa.

Mora kuuluu Superliigan kestomenestyjiin naisten puolella, ja se taistelee mestaruudesta tälläkin kaudella. Wickman sai My Kippilän seurakaverikseen täksi kaudeksi, ja alkukausi on sujunut suunnitelmien mukaan. Ruotsin ja Suomen maajoukkuetähtiä vilisevä joukkue on hävinnyt vain kerran, ja kakkosviisikon sentteri Wickman on kerännyt tehot 5+4.

– Syksy on sujunut hyvin omaltakin osalta, mutta vielä sen huomaa, että on ollut peleistä pois aika kauan. Alkuun peli oli vähän hakemista, mutta nyt onnistumisia on alkanut tulla tasaiseen tahtiin. Meillä on kaksi todella hyvää ja tarvittaessa hyvä kolmaskin viisikko.

Wickmanin tiellä sentterihierarkiassa on Ruotsin ykköstykki Anna Wijk, jota ei Wickmanin mukaan ihan noin vain syrjäytetä paikaltaan. Noin muuten maajoukkueasiat nousevat puheenaiheeksi kopissa usein.

– Kyllä siellä puhutaan maajoukkueiden juttuja, mutta en usko mihinkään sen kummempaan psyykkaamiseen ennen kisoja.

Kippilä ja Wickman haluaisivat varmasti mennä pukukoppiin kisojen jälkeen kultaiset mitalit kaulassa, mutta se on kovan työn ja tuskan takana. Suomi ei ole voittanut Ruotsia tässä kisaperiodissa kertaakaan, ja kaikkein vaikeinta se lienee tehdä MM-finaalissa. Jos joukkueet sinne asti siis selviävät.

Wickman tietää, että jos Ruotsi on finaalissa vastassa, MM-kulta vaatii nappipelin. Eväät siihen ovat kuitenkin olemassa.

– Se on yksi peli, ja siinä voi käydä miten hyvänsä. Tuntuu siltä, että meillä on mahdollisuus pelata se nappipeli, millä Ruotsikin kaatuu. Jos aiemmin se on tuntunut mahdottomalta, nyt se ei sitä missään nimessä ole.

38143635601_eac6710ede_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen

Jaa artikkeli