Pidot paranivat Pöytyällä – ulkokaukalo veti heti väkeä kuin kärpäspaperi

Yksi SunSäbän tavoitteista on vaikuttaa kuntien lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen, ja Pöytyä toimii loistavana esimerkkinä siitä.

Pöytyälle Riihikosken yhtenäiskoulun pihalle valmistui touko-kesäkuun vaihteessa pitkään odotettu salibandyn ulkokaukalo. Heti kesäkuun ensimmäiset päivät osoittivat, ettei kunnan ja paikallisen urheiluseuran yhteinen satsaus mennyt hukkaan.

Jo käyttöönottopäivänä kentällä pelaili satoja ihmisiä. Se on prosentuaalisesti paljon, sillä Pöytyän kunnan asukasmäärä on noin 8500.
UIkokaukalo otettiin tarkoituksella käyttöön vasta kun koronarajoituksia höllennettiin.
– Laidat olivat jo pitkään olleet varastossa valmiina, mutta siirsimme alustan rakentamista, ettei tule houkutusta kokoontua, kertoo Pöytyän kunnan liikunnanohjaaja Markus Salo.
– Aina kun nyt olen siitä ohi mennyt, siellä on ollut porukkaa pelaamassa. Salibandyinnostus on ollut täällä Pöytyällä hyvällä tasolla aiemminkin. Ulkokaukalo tietysti palvelee satunnaisia pelaajia hyvin: jos on tyhjää, niin ei muuta kuin maila kouraan ja menoksi.

SunSäbästä lopullinen kimmoke

Ulkoalustan hankintaprosessi kesti monta vuotta.
– Pitkäänhän tätä on työstetty, toteaa Pöytyän Urheilijoiden salibandyjaoston jäsen ja tiedotusvastaava Marika Loponen.
– Jaostomme haki Pöytyän kunnalta avustusta ulkosalibandykentän toteutukseen ensimmäisen kerran jo vuoden 2017 lopulla. Paikaksi suunniteltiin silloin osaa tenniskentästä. Hanke ei silloin ottanut tuulta alleen. Lopullinen sysäys ja innostus lähti Riihikosken tenniskentällä kesäkuussa 2018 toteutetusta SunSäbä-kiertueesta. Silloin ulkoalustan tarve tavallaan konkretisoitui, Loponen kertoo.
– Yksi SunSäbän tavoitteista on vaikuttaa kuntien lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen. Pöytyä toimii loistavana esimerkkinä siitä. Eikä voi liikaa korostaa, millainen merkitys on paikallisen seuran ja kunnan saumattomalla yhteistyöllä, kun tavoite ja päämäärä on kaikilla toimijoilla sama, toteaa Salibandyliitossa pelaamisen kehittämisestä Etelä-Suomen, Länsirannikon ja Sisä-Suomen alueilla vastaava Tiina Koivisto.

Talkoilla kokoon

Ulkokaukalohankkeen toteutuminen osui loppujen lopuksi aikataulullisesti nappiin siinä mielessä, että yhtenäiskoulun remontti ja laajennus valmistuivat viime elokuussa ja kentän pohjaksi saatiin vasta-asfaltoitu ja aidattu alue. Noin 8000 euroa (+ alv) maksaneen salibandyalustan hommasivat Pöytyän kunta ja Pöytyän Urheilijoiden salibandyjaosto yhdessä. Alustan maksoi kunta, joka osti myös maalit. Seuran salibandyjaostolle tuli kustannuksia kaiken kaikkiaan 5275 euroa (+ alv), sillä se hommasi 15×30 metrin kokoiselle kentälle laidat. Kun asennushommiin vihdoinkin 30. toukokuuta päästiin, kokoamistalkoisiin osallistuivat paitsi Pöytyän Urheilijoiden salibandyjaoston kuin muidenkin jaostojen aktiiviset jäsenet. Talkoissa oli mukana niin lapsia kuin aikuisiakin.

Roima kohennus olosuhteisiin

– Täällä ei käytännössä ole ollut kuin Kisariihen halli, missä salibandya on kunnolla pystynyt pelaamaan, kertoo liikunnanohjaaja Salo.
– Kisariihen kaukalokaan ei ole täysmittainen, ja muut täkäläiset liikuntatilat ovat sitäkin pienempiä.
Ulkokaukalo on periaatteessa auki 24/7. Eli valoisana kesäyönäkin voi käydä pelaamassa.
– Kunhan ei synny kohtuutonta meteliä. Jos ilkivaltaa alkaa ilmetä, asia on tietysti arvioitava uudelleen, Salo toteaa. Ns. mopoportti estää pääsemästä kenttäalueelle ajokin kanssa. Koulun oma videovalvonta auttaa omalta osaltaan ilkivallan karsimisessa, samoin kuin sijainti näkyvällä paikalla Yläneentien varressa.

Lisävaihtoehto liikuntatunneille

Riihikosken koulun oppilaat voivat käyttää kenttää välitunneillakin – ja varmasti käyttävätkin. Liikuntatunneillekin se tarjoaa lisävaihtoehdon. Pöytyän Urheilijoiden salibandyjaosto on tietysti kentän suurkuluttaja. Seuralla on runsaat 200 eri-ikäistä salibandyharrastajaa kymmenessä joukkueessa.
– Tenavasählyynkin on tungosta. Saisimmepa lisää vetäjiä, jotta voisimme perustaa uusia joukkueita, Marika Loponen huokaa.
Pöytyän Urheilijoiden naisten edustusjoukkue pelaa ensi kaudella yhdistetyssä kakkos- ja kolmosdivisioonassa, miehet nelosessa. Seuran joukkueet harjoittelevat pääosin Kisariihessä, jota käyttävät muutkin lajit, muun muassa jalkapallo.
– Koska salibandyryhmiä on paljon, on vuoroja välillä jouduttu ottamaan myös Auvaisten koulun liikuntahallista ja POP Areenalta, Loponen kertoo.
– Jokaiselle sarjoissa pelaavalle joukkueelle on pyritty järjestämään kaksi vuoroa viikossa Kisariihestä. Mutta koska viikonloppuisin on aina paljon pelejä, ei vakiovuoroja pysty silloin oikein järjestämään.
Loponen uskoo salibandyn saavan uuden, kaikkien vapaassa käytössä olevan ulkokaukalon myötä Pöytyältä uusia harrastajia, koska se on kaikkien vapaassa käytössä.
– Sitä kautta seurammekin varmasti saa uusia jäseniä.
Talveksi kenttä on tarkoitus purkaa ja laittaa säilöön.
– Kova tuuli tuppaa näin kesäaikaankin liikuttelemaan laitoja, on Loponen jo itsekin todennut.
– Olemme joutuneet hieman lisäämään tukirakenteita, mutta kovin massiivisiksihan niitä ei voi tehdä.

Ulkoalusta3.jpg

Teksti: Matti Hannula
Kuvat: Marika Loponen

Jaa artikkeli