Pelaamisen periaatteet järjestykseen - tältä näyttää Salibandyliiton valmennuslinja

Salibandyliiton huippu-urheilusektori avaa tässä pitkään hahmotellun valmennuslinjansa, jonka kehittäminen eteenpäin jatkuu koko ajan.

Salibandyliiton huippu-urheilusektori haluaa jo nyt julkaista Salibandyliiton valmennuslinjasta, vaikka sen tekeminen on vielä kesken. Julkaisulla haluamme aktivoida keskustelua valmennuslinjan merkityksestä seuran urheilujohtamisessa sekä antaa vaikutteita seurojen omien valmennuslinjojen työstöihin. Samalla on myös meillä erinomainen mahdollisuus saada palautetta laajalta seurakentältä.

Valmennuslinjan tavoitteena on ohjata pelin opettamista peruspelaamisen kautta viiden oppimistason avulla, ja niiden jälkeen siirrytään opettamaan pelitavan periaatteita. Peruspelaamisen avulla opetamme pelaajille monipuoliset valmiudet pelata salibandya monin eri tavoin. Tavoitteena on oppia ymmärtämään ja havannoimaan yhteisiä mahdollisuuksia joukkuepelissä sekä näkemään yksilön valmiuksien merkityksen pelissä tehtäviin päätöksiin ja valintoihin, jotka heijastuvat joukkuepelaamiseen.

Valmennuslinja toimii liiton toiminnassa pelin opettamisen kehyksenä, ja sen kautta luodaan sisällöt muun muassa valmennusosaamisen kehittämiseen, MAAJOUKKUETIE FBA -toimintaan ja maajoukkuetoimintaan. Käytännössä kaikki pelaamiseen liittyvä toiminta ohjautuu valmennuslinjan avulla.

Valmennuslinjaa on rakennettu Salibandyliitolle jo vuosien ajan. Pitkään tekemisen haasteena oli niin sanotun ison kuvan luominen. Olimme liian paljon pienissä yksityiskohdissa kiinni, mikä johti valtavaan määrään asioita. Pienten yksityiskohtien kautta pelin opettaminen olisi ollut lähes mahdotonta. Nyt olemme onnistuneet sanoittamaan pelin isosta kuvasta peruspelaamisen periaatteet, joiden avulla ymmärrämme pelitavalliset asiat laajemmin. Nyt myös jo yksityiskohdat linkittyvät saumattomasti peruspelaamiseen.

Ison kuvan hahmottamisessa ovat merkittävästi olleet mukana viimeisimmät HVK- ja Eerikkilän VAT ja VEAT-kurssit ja maajoukkueiden valmentajien ryhmätyöt syyskuussa sekä erityisesti MAAJOUKKUETIE-tiimit C- ja D-junioreissa. Myös monet seuratoimijat ovat olleet mukana sparraamassa moni eri tavoin. Olemme halunneet luoda mahdollisimman laajan yhteisen näkemyksen valmennuslinjan perustaksi.

• Valmennuslinja on jaettu pallolliseen peliin ja pallottomaan peliin
–   Ylärivillä on pelin virtaus -pallonvoittaminen – hyökkääminen – pallon menettäminen – puolustaminen
–   Pallollisen pelin (hyökkääminen) iso tavoite on laadullinen ylivoima
–   Pallottoman pelin tavoite on estää numeraalinen/laadullinen ylivoima
–   Sekä pallollinen että palloton peli on jaettu peruspelaamiseen avainasioihin, joiden kautta opetetaan pelaamista, kunnes pelaajat ovat valmiit siirtymään pelitavan periaatteiden oppimiseen. Pelitavan periaatteissa tulevat esiin jo joukkuekohtaiset taktisetkin nyanssit.
• Valmennuslinjan pitää elää lajin kehityksen mukana. > Tämä vaatii jatkuvaa pelin analysointia ja kehittämistä sekä tiivistä vuorovaikutusta koko lajikentässä.
• Ikäluokkakohtaisiin oppimistavoitteisiin tulee syksyksi videot ja sanalliset selitykset, joiden avulla kuvataan, mitä kukin asia tarkoittaa.
• Nyt julkaistuihin pallollisen peruspelaamisen ikäluokkakohtaisiin oppimistavoitteisiin voi tulla muutoksia kesän aikana, kun tavoitteita viimeistellään työryhmissä.

Valmennuslinjan tiivistelmä vielä tarkemmin avattuna löytyy pdf-dokumenttina täältä.

Kuva: Ville Vuorinen

Jaa artikkeli