Päävalmentaja Kurronen analysoi Sveitsi-tappiota yön yli nukuttuaan: "Meille tässä kohdin hyvin tärkeä oppi"

Suomen naisten eilinen tappio Sveitsille vei melko varmasti lohkovoiton, ja päävalmentaja Lasse Kurronen vetää yön yli nukuttuaan yhteen pelin käännekohtia.

Suomen eilinen alkusarjatappio Sveitsille salibandyn MM-turnauksessa Neuchatelissa oli pettymys, ja vielä heti ottelun jälkeen päävalmentaja Lasse Kurronen ei yrittänyt syvällisemmin analysoida tuloksen syitä. Nyt istuimme alas yön yli nukkuneen päävalmentajan kanssa ja kävimme tulosta läpi hiukan hitaammin.

– Sveitsi oli valmis pelaamaan ja kesti meidän hyvän alkumme. Meillä oli ehkä hermostumista siinä, ettei saatu maaleja vaikka luotiin laatupaikkoja, Lasse Kurronen kertaa.
– Niistä onnistumalla pelin kuva olisi voinut olla toinen. Ei tehty, jolloin Sveitsi sai onnistumisia ja niistä hirveän itseluottamuksen päälle. Ehkä se vähän söi meitä, meillä ei ollut kuitenkaan riittävästi henkistä kanttia vastata Sveitsin pelilliseen otteeseen ja siihen hurmokseen ja flowhun, joka hallissa oli. Siinä jäätiin alakynteen, ja se oli meille tässä kohdin hyvin tärkeä oppi.

Prässin alla pelaaminen ei ollut uusi tilanne

Silmiinpistävä ongelma Suomen pelissä oli, että palloa ei Sveitsin prässätessä jopa hullunrohkean näköisesti pystytty pelaamaan omasta päästä prässin ohi, jolloin tilaa olisi auennut riittämiin. Maajoukkuepelaajien olettaisi kuitenkin tietävän, miten silloin toimitaan.
– Ei siinä mitään uutta ja ihmeellistä ollut. Sveitsi on ennenkin ja ennen kaikkea Ruotsi pelannut tuon tyyppisellä prässillä. Ei ehkä ollut kiinni siitä, ettei pelaajilla olisi ollut tietoa, miten pelataan, vaan ehkä oli hermostuneisuutta siinä, ettei saatu sen tyyppisiä suorituksia tehtyä, mihin normaalisti kyetään. Illalla kun pelaajien kanssa peliä purettiin, tuli selväksi, että kyllä heillä oli tietoa, miten sen tyyppinen prässi on tarkoitus purkaa. Ei saatu parasta suoritusta irti, ja tällä tasolla se ei riitä, päävalmentaja tietää.

Valmennukselle ei puhtaita papereita

Ongelmat alkoivat näkyä viimeistään toisessa erässä, ja silloin oli valmennuksenkin aika reagoida.
– Lähdettiin yksinkertaistamaan peliä ja lähtemään alta pois isoillakin syötöillä. Välillä se onnistui ja saatiin hyviä vastureita, mutta kyllä se semmoista rimpuilua kieltämättä oli, Lasse Kurronen myöntää.
– Sitten kun peli ei ihan rullannut ja tehtiin paljon ketjumuutoksia, tuloksena oli sekavuutta. Missään nimessä ei voi valmennuksellekaan antaa puhtaita papereita, kyllä meidän tehtävämme olisi ollut pystyä tuomaan pallonhallinnan kautta rauha joukkueeseen, mikä oli eilen vaikeata, kun prässi oli korkealla. Monesti tuollainen rynnistys tukitaan sillä, että otetaan pallonhallinta itselle ja mennään sillä muutama minuutti, jolloin tilanne rauhoittuu. Eilen ei onnistuttu siinä, ja ei ollut helppo peli pelaajille, kun tuli paljon muutoksia pelin aikana. Ilman muuta täytyy valmennuksen analysoida oma tekemisensä tarkkaan ja olla lopputurnauksen ajan vielä enemmän pelaajien apuna otteluiden aikana.

Turnaussuunnitelma pysyy ennallaan

Alkulohkon voiton melkoisella varmuudella vienyt tappio ei Lasse Kurrosen mukaan kuitenkaan muuta joukkueen turnaussuunnitelmaa peluutuksen tai pelitavan suhteen.
– Oli jo ennen turnausta lämpöleirillä käyty läpi peluutussuunnitelmaa eli mennään pitkälti flown mukana ja koetetaan löytää kuumia pelaajia. Verrattuna kahden vuoden takaiseen eivät viisikot nyt ole yhtä vakiintuneita johtuen pelaajien monista poissaoloista. Siksi nyt mennään enemmän sen kautta, että etsitään ne kuumat pelaajat. Joukkueella on kuitenkin pohjalla yhteiset pelitavat ja rakenteet, joita kaikkien pitää pystyä noudattamaan. Suunnitelman mukaan mennään, ja niitä, jotka eivät ihan 110-prosenttisessa iskussa ole, huilautetaan nyt alkuviikosta, ja se taas aiheuttaa tietynlaisia muutoksia viisikoihin, päävalmentaja vinkkaa.

Maajoukkueen laadukkaat fanituotteet myynnissä – uutuutena tyylikäs tupsupipo https://fanikauppa.salibandy.fi/

49188167161_c3e503fb04_k.jpg

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Ville Vuorinen

Jaa artikkeli