Pääsarjajoukkueiden halleihin annettu uusia turvallisuusmääräyksiä

Salibandyliiton olosuhdekartoitusryhmä on käynyt uudelleen läpi aiemmin tehdyn olosuhdekartoituksen tulokset ja antanut lisämääräyksiä joukkueille turvallisuuden parantamiseksi halleissa, joissa pelataan Salibandyliiton pääsarjaotteluita.

Pääsarjoihin kuuluvat F-liigan miesten ja naisten sarja, miesten Inssi-Divari ja naisten Divari. Määräykset on toimitettu tiedoksi ja toimenpiteitä varten asianosaisille joukkueille tällä viikolla.

Kaikkiaan 14 hallille tuli uusia pelaajien turvallisuutta lisääviä määräyksiä, jotka koskevat kaukalon välittömässä läheisyydessä olevien ja turvallisuusriskiksi luokiteltujen betonisten tai metallisten rakenteiden tai kulmien pehmustamista. Pienehköt korjausmääräykset liittyvät toimitsijapöytien kulmien ja reunojen suojaamisiin. Näitä oli kaikkiaan 10 kappaletta.

Suurempien korjausmääräysten toteuttaminen edellyttää kokonaisten päätyseinien (5 kappaletta) ja betonipylväiden (5 kappaletta) suojaamista pehmusteilla.

Listan korjaustoimenpiteistä ja halleista näet tästä pdf-dokumentista.

– Arvioimme huolella kaikkien hallikatselmuksessa kartoitettujen pääsarjajoukkueiden halliolosuhteiden turvallisuusriskit. Erityisesti huomio kohdistui kaukalon välittömässä läheisyydessä – noin metrin tai sen alle – olevien betoni-, tiiliseinien ja -pylväiden sekä metallisten rakenteiden aiheuttamaan pelaajien turvallisuusriskiin vauhdikkaissa kamppailutilanteissa kaukalon laidoilla, kertoo yhteiskuntasuhdejohtaja ja olosuhdeasioista Salibandyliitossa vastaava Jari Kinnunen.

Hänen mukaansa erityisesti kaukalon päädyissä puutteellinen turva-alue voi aiheuttaa vakavia turvallisuusriskejä pelaajille.

– Kenttien päädyt pehmustamalla saadaan madallettua loukkaantumisriskiä mahdollisissa törmäystilanteissa. Liitto on seurojen apuna ja tukena neuvotteluissa hallin omistajan kanssa, kun nyt annettuja turvallisuusmääräysten mukaisia toimia viedään toteutukseen. Lisäksi Salibandyliitto on neuvotellut kolmen pehmusteita räätälöivän yrityksen kanssa erikoishinnoista ja tarjouksista salibandyhallien pehmustamiseen.

Tällä viikolla annetut turvallisuutta lisäävät korjaus-/muutosmääräykset tulevat voimaan välittömästi. Kevyemmät muutokset tulee toteuttaa välittömästi ja perusteellisemmat pehmustamiset 30.8. mennessä. Joukkueiden tulee raportoida muutosmääräysten mukaiset toimenpiteet Salibandyliiton pääsarjapäällikölle edellä mainittuun päivämäärään mennessä kirjallisesti ja valokuvin dokumentoituna. Sarjajärjestäjän hyväksymä kirjallinen raportti on myös pelilupa kyseiseen halliin pääsarjapeleissä kaudella 2024-25.

Taustaa
Salibandyliitto teki vuosi sitten pääsarjajoukkueiden olosuhdekartoituksen, jossa kerättiin laajasti tietoa joukkueiden peliolosuhteista. Kartoituksen perusteella kesäkuussa 2023 annettiin joukkueille korjaus-/muutoskehotuksia (18 kpl) sekä korjaus-/muutossuosituksia (13 kpl). Joukkueet raportoivat pääsarjapäällikölle ennen kauden 2023-24 ensimmäistä kotiotteluaan kehotusten ja suositukset mukaiset toimet. Kehotukset oli suoritettu 100 %:sti, mutta suosituksia ei juuri lainkaan.

Liiton hallitus käsitteli kokouksessaan (2/2024) olosuhdekartoituksia, annettuja kehotuksia ja suosituksia sekä pelaamisen turvallisuuden lisäämiseksi suoritettavia lisätoimia. Tämän perusteella olosuhdekartoitusryhmä kävi uudelleen läpi olosuhdekartoituksen tulokset ja päätyi antamaan uusia lisämääräyksiä turvallisuusriskien pienentämiseksi.

Lue myös: Salibandyn turvallisuus tapetilla – liittohallitus päätti toimenpiteistä

Arkistokuva: Esa Jokinen

Jaa artikkeli