Paappojen konkarit juhlivat cupin pokaalia 15 vuoden tauon jälkeen

SB Paapat on TEHO Sport Suomen Cupin pohjoisen alueen mestari: Nibacos kaatui 8-6.

Vanhassa vara parempi. Näin voitaneen leikkimielisesti todeta TEHO Sport Suomen Cupin pohjoisen alueen finaalista, jossa vaasalainen SB Paapat voitti Nibacosin Kokkolasta maalein 8–6.

Nimensä mukaisesti Paappojen ikärakenne on vahvasti ikämiespainotteinen. Kokemus yhdistettynä vankkaan taitoon pelata salibandyä tuntuu olevan valttia Suomen cupissa, jossa Paapat hävisi tällä kaudella vain yhden ottelun ja senkin Classicille.

– Saimme tälle kaudelle hyvän jengin kasaan, Paappojen ”päällikkö” Sami Laitalainen totesi.

Tämä hyvä jengi koostuu lukuisista Pohjanmaalla Divaria ja Salibandyliigaakin pelanneista tunnetuista nimistä. Sarjatasona 2. divisoona on ryhmälle juuri sopiva, mutta cupissa konkarit vasta pääsetvätkin näyttämään parasta osaamistaan.

Cpin aluefinaalissa kohdattu Nibacos on hyvin tuttu vastustaja Paapoille. Keskinäiset kohtaamiset tapaavat olla tasaisia, eikä lauatain cup-finaali ollut poikkeus.

– Nibacos meni 2–1-johtoon, mutta toiseen erään muutimme vähän ketjuja ja saatiin flow, josta tuli hyvä fiilistä. Se vapautti pelaamistamme, Laitalainen tiivisti 60-minuuttisen.

Laitalainen oli tyytyväinen myös suoritukseen. Classicin kohtaaminen tuhatpäisen yleisön edessä oli sen verran upea kokemus, että tavallisiin kakkosdivarin matseihin syttyminen on ollut vaikeaa alkuvuodesta.

Finaali motivoi konkareita. Esimerkiksi Kari-Matti Viinamäki teki ottelussa hattutempun. Vuonna 1984 syntynyt hyökkääjä edustaa Paapoissa melkeinpä nuoriso-osastoa, sillä voittomaalin tehnyt Mikael Furu on 42-vuotias.

Viinamäki ja Furu saivat kehut myös Laitalaiselta, jota voi kiistatta sanoa vaasalaisen salibandyn isähahmoksi. Paapoissa ei edes ole varsinaista valmentajaa, vaan ”joku aina ohjaa”, kuten Laitalainen asian muotoilee.

Kosken Jani maalissa pelasi myös hyvän pelin, hän vielä lisäsi.

Koskeen ja Furuun liityy hauska kuriositeetti, jota Laitalainen muistelee cupin voittotunnelmissa. Vuonna 2003 SB Vaasa pelasi voitti Helsingissä silloisessa cupin pikkufinaalissa rovaniemeläisen vastustajansa. Kelataan 15 vuotta ja Laitalainen, Koski ja Furu pääsivät taas juhlimaan pokaalia.

Cupissa menestyminen motivoi Paappoja vahvasti. Joukkue on sen verran tasokas, että 2. divisioonan Pohjanmaan lohkossa se viihtyy kärkikahinoissa. Menstyminen tietää sitä, että keväällä odottavat ensin oman lohkon pudotuspelit ja sitten mahdollisesti valtakunnalliset karsinnat Divariin.

– Cup on meille parempi, sillä siinä on lupa menestyä. Voidaan voittaa vaikka kaikki ottelut, Laitalainen sanoi.

Hän viittasi siihen, että Paapoilla olisi todellinen miettimisen paikka, mikäli karsintamenestystä tulisi. Divarissa pelaaminen on tyystin erilaista kuin 2. divisioona, eivät runkopelaajien rahkeet enää siihen oikein riittäisi.

– Ei kiitos pitkille pelireissulle. Meillä on kuitenkin pelaajia, jotka ovat lukuisia vuosia pelanneet Divaria ja reissanneetympäri Suomea, Laitalainen vielä täsmensi.

Divariin onkin nykysysteemillä pitkä matka, eikä Paappojen tarvitse pohtia asiaa vielä vähään aikaan. Salibandyn tuleva sarjauudistus mietityttää seurassa, sillä paletti voi mennä kokonaan uusiksi.

Vaikka Paapat ei itse menisikään uuteen Suomi-sarjaan, lähtisivat sen tasapäisesti 2. divisioonassa haastavat rakkaat viholliset mahdollisesti uudelle sarjaportaalle.

Laitalaisen ja Paappojen ei kuitenkaan tarvinnut lauantaina vaivata päätään tulevalla, siksi makea cupin aluemestaruus oli. Ainoa tappio koko turnauksessa tuli siis Classicille, ja tästäkin kohtaamisesta seura otti kaiken irti.

Mestarien vierailua Vaasassa todisti Botnia-hallin lehtereillä upeasti onnistuneessa tapahtumassa yli 1200 katsojaa.

– Pelaajat puhuivat, että tämä koko cup-taival menee uralla top-3:een kokemuksena, Laitalainen päätti tyytyväisenä.

SB Paapat – Nibacos 8–6 (1–2, 3–2, 4–2)

1. erä: 06.32 Jani Blankenship (Teppo Haakana) 1–0, 07.11 Timo Salo (Arttu Harju) 1–1, 08.18 Onni Puutio (Tommi Penttilä) 1–2.

2. erä: 20.35 Oskari Kauppila (Riku Anttila ) 1–3 (YV), 28.46 Kari-Matti Viinamäki (Kimmo Lintala) 2–3 (YV), 34.50 Mika Joensuu (Jesse Lintala) 3–3, 35.40 Jori Heikkilä (Tommi Penttilä) 3–4 , 36.31 Mikael Furu (Heikki Varsanpää) 4–4.

3. erä: 42.54 Viinamäki (Teppo Haakana) 5–4, 44,47 Juho Karhula (Ville Känsälä) 5–5, 47.47 Viinamäki (Jesse Palmberg) 6–5, 50.36 Furu (Blankenship) 7–5, 52.06 Palmberg (Kintala) 8–5, 56.03 Aapo Lokasaari (Puutio) 8–6.

Torjunnat:

Jani Koski, SB Paapat 10+7+10=27
Janne Tuikka, Nibacos 10+4+4=18

Rangaistukset:

SB Paapat 4 minuuttia, Nibacos 4 minuuttia.

Teksti: Erno Rautarinta

Jaa artikkeli