Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuoden 2024 seuratuet - kymmenen salibandyseuraa mukana

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille 3 810 700 euroa seuratoiminnan kehittämistukea. Seuratuen avulla lisätään liikunnan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta eri kokoisissa seuroissa järjestämällä harrastusmahdollisuuksia erityisesti lapsille ja nuorille matalan kynnyksen toiminnan kautta.

Seuratukea myönnettiin yhteensä 312 hankkeelle (viime vuonna 350). Niistä uusia hankkeita on 183 ja jatkoa aiemmalle hankkeelle 129. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 695. Seuratukea haetaan vuosittain paljon ja avustusta pyritään hankekriteerien täyttyessä myöntämään aina myös uusille hakijoille tai seuroille, joille ei aikaisemmin ole avustusta myönnetty.

Palkkaushankkeissa on perinteiseen tapaan priorisoitu seuran ensimmäistä palkkausta, sitten toista jne. Tänä vuonna palkkaushankkeissa on avustettu korkeintaan kolmatta palkkausta paria poikkeusta lukuun ottamatta (seurojen yhteishanke, innovatiivinen hanke). Suurin myöntö oli 23 500 euroa ja pienin myöntö oli 1 800 euroa. Pohjoisin myöntö meni Inariin ja eteläisin Raaseporiin. Myöntöjä ohjautui 98 eri kuntaan.

Kymmenen salibandyseuraa pääsi tuen piiriin

Salibandyn osalta uusia hakemuksia tuli 27, joista 6 hyväksyttiin. Pienin tuki salibandyyn on 8 000 €, suurin 23 000 €. Jatkohankkeissa (4 kpl) pienin tukisumma on 12 000 € ja suurin 15 000 €.

Yhteensä 10 seuraa saa tukea vuonna 2024.

Uudet hankkeet (seura ja kohde)
LASB Juniorit ry: Säbä kuuluu kaikille!
Merikoski SBT ry: Perheille ja lapsille lähiliikuntaa
Nystars Uusikaupunki ry: Juniorikoordinaattori
Pöytyän Urheilijat ry: Salibandyä kaikille kylille
Salibandy Club Classic ry: Eskareille lähiliikuntaa
Voimistelu- ja urheiluseura Pekolan Isku ry: Salibandy – Koko perheen yhteinen harrastus Hattulassa

Toisen vuoden tukihankkeet (seura ja kohde)
SB-Pro ry: Valmennuspäällikön palkkaus
SC Hawks ry: Tasavertaista liikuntaa lapsille
FB Factor ry: Junioripäällikkö-hanke
GrIFK – Innebandy rf: HUIPPUKOKEMUSTEN VALMENTAMINEN – Henkinen hyvinvointi valmennuksen ja ohjauksen keskiöön

Avustusta saaneissa hankkeissa nousee esiin seuratoiminnan monimuotoisuus ja laaja kirjo.

– On ilahduttavaa, että seuroissa halutaan vähentää drop outia. Se on tärkeää nuoren liikkumisen ja harrastamisen jatkumisen kannalta, mutta myös seuran elinvoimaisuuden kannalta. Seuroissa tarvitaan nuoria myös erilaisiin tehtäviin ja järjestämään toimintaa. Tänä vuonna lähes 200 hankkeessa on sisällä drop outin vähentäminen, liikunta, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist toteaa.

Drop outia vähennetään perustamalla erityisesti yli 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille omia harrasteryhmiä, ottamalla nuoria mukaan seuran kehittämiseen sekä kouluttamalla nuoria ohjaaja-, toimitsija- ja tuomaritehtäviin. Lisäksi on hankkeita, joissa toteutetaan nuorten haluamaa toimintaa.

Perheliikuntaa, monikulttuurisuutta ja soveltavaa liikuntaa kehittävissä hankkeissa tavoitetaan myös hyvin seuratuen ydin. Harrastamisen kustannuksien hillitseminen erityisesti juuri harrasteryhmien toiminnassa on tärkeä seuratuen tavoite. Avustetuissa hankkeissa on myös toimenpiteitä, jolloin osa avustuksesta menee suoraan lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen muun muassa seuraan hankittavien välineiden muodossa.

Lisätietoja seuratuesta
Myönnetyt avustukset 2024

Kuvituskuva: Ari Arola

Jaa artikkeli