Olympiakomitean erityisasiantuntija: SunSäbä on mahdollisuus pihapelikulttuurin uuteen tulemiseen

SunSäbä saa myös suomalaisten liikuttamista miettivien ammattilaisten kiitokset.

Sunnuntaina Porissa startannut SunSäbä-kiertue on salibandyn ulkopelimuoto ja olosuhdetyötä lähiliikuntapaikkojen lisäämiseksi. Samalla se on mahdollisuus elvyttää pihapelikulttuuria, joka tuo iloa ja kuntoa niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin.

Lue myös:

SunSäbä palauttaa palloilun raittiiseen ilmaan
SunSäbä sai aurinkoisen vastaanoton Porissa

– Tämä on aivan loistava juttu monessakin mielessä ja tarjoaa mahdollisuuden pihapelikulttuurin uuteen tulemiseen, Olympiakomitean erityisasiantuntija Matleena Livson näkee.
– Eri-ikäiset, erilaisilla taidoilla ja tavoitteilla olevat ihmiset voivat kohdata niin salibandyn ulkopeliversion kuin monien muidenkin liikuntamuotojen parissa. Mikäpä sen mukavampaa kuin päästä läheltä liikkeelle ja viettää kesäpäivää porukassa pelaillen. Pelaamisen lisäksi liike lisääntyy helposti muutenkin, koska monikäyttöisille lähiliikuntapaikoille pääsee helposti vaikka kävellen tai pyörällä.
Livsonin vastuualuetta Olympiakomiteassa on aikuisten aktiivinen arki eli liikunnallinen elämäntapa ja Liikkujan polku -verkosto. Niihin SunSäbä nivoutuu saumattomasti.
– Ja kun saa matalalla kynnyksellä kokeilla salibandya ja muita lajeja, voi löytää itselleen myös uuden mieluisen tavan liikkua säännöllisemminkin, Livson muistuttaa.

– Kaikki keinot joilla helpotetaan ja edes autetaan pihapelien mahdollistamista ovat enemmän kuin tervetulleita, Haaga-Helia-ammattikorkeakoulussa urheilumarkkinoinnin ja -johtamisen lehtorina työskentelevä Vili Nurmi kiittää.
– Sähly on erittäin suosittu pihapelimuoto lasten ja nuorten keskuudessa, jopa asfaltilla. Uudet hyvät ja lajille tarkoitetut olosuhteet lisäävät varmasti tulevaisuudessa suosiota entisestään.
Vili Nurmen idea on myös Pihapelipäivä, jonka johtoajatuksena on muistuttaa urheilun olevan pohjimmiltaan leikkiä ja hauskuutta ja mahdollista myös vapaamuotoisesti organisoituna.
– Pihapelit toimivat erinomaisena kasvuympäristönä kaikille lapsille ja nuorille, liikunnallisen hyödyn lisäksi siellä tutustutaan kavereihin ja opitaan sosiaalisia taitoja, hauskan yhdessäolon merkeissä, Nurmi listaa.
Pihapeli syntyy jo nimensä mukaisesti melkeinpä mihin tahansa, mutta saamalla realismia on, että toimivat ja läheltä löytyvät harrastuspaikat madaltavat myös itse pelaamisen kynnystä.
– Kaupungit ovat pääasiassa vastanneet vapaasti käytössä olevien ulkoliikuntapaikkojen rakentamisesta, onkin mukava nähdä, että nyt myös muut toimijat ovat heränneet asiaan ja tekevät vapaamuotoisen liikunnan entistä helpommaksi ja laadukkaammaksi, Vili Nurmi muistuttaa.
– Jokainen liikunta-alalla toimija voi tehdä osansa pihapelikulttuurin kehittämiseksi. Kun luomme olosuhteita ja mahdollistamme matalan kynnyksen pelailun kotien lähellä, uskon että lapset ja aikuiset kiittävät siitä käyttämällä uusia kenttiä.

Katso SunSäbän kiertuekalenteri tästä

sunsaba_kalenteri.jpg

Jaa artikkeli