Olympiakomitea: Liikunnan ja urheilun koronatukipaketille huutava tarve

Liikunta- ja urheiluyhteisö esittää syvän huolensa liikunnan ja urheilun taloudellisesta tilanteesta. Olympiakomitea jäsenjärjestöineen esittää liikunnalle ja urheilulle 65 miljoonan euron tukipakettia seuraavaan lisätalousarvioon. Koronarajoitukset ovat aiheuttaneet huomattavia taloudellisia menetyksiä liikunnalle ja urheilulle.

– Koronapandemia uhkaa suomalaisen liikunnan ja urheilun tulevaisuutta. Pandemian toisen aallon ja tilanteen pitkittymisen myötä tilanne on kriittinen ja uuden tukipaketin tarve huutava. Euromääräisesti suurimpia kärsijöitä ovat joukkuelajien sarjat ja niiden seurat, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Myös Salibandyliitossa ollaan huolissaan koronan aiheuttamista pitkäkestoisista vaikutuksista.
– Kohtuuttoman pitkä tauko harrastuksista, on pakottanut lapset ja nuoret pois fyysisesti ja henkisesti aktivoivasta liikunnan harrastuksesta. Sosiaaliset verkostot ovat supistuneet ja tilalle tullut liikunnallisesti passiivisempi elämäntapa, kertoo Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen ja jatkaa:

– Tämän karun todellisuuden surulliset vaikutukset valkenevat meille vasta tulevaisuudessa. Nyt tulisi kaikin mahdollisin keinoin varmistaa seurojen mahdollisuudet houkutella ja aktivoida lapset ja nuoret takaisin liikunnnan pariin. Taloudellisella tuella varmistamme seuroille riittävät toimintaedellytykset toteuttaa tulevaisuudessakin yhteiskunnallisesti merkittävää rooliaan.

Tukipaketilla tulisi korvata koronaviruspandemian aiheuttamia taloudellisia menetyksiä ja turvata toiminnan jatkuminen. Olympiakomitea kiinnittää huomiota siihen, että viranomaisrajoituksista aiheutuneita taloudellisia tappioita tulee lisätalousarvioissa korvata liikunnalle ja urheilulle kuten muillekin toimialoille.

– Ruotsin hallitus myönsi juuri liikunnalle miljardin kruunun eli 100 miljoonan euron tukipaketin. Länsinaapurimme on meitä selvästi edellä liikunnan tukemisessa. On kulunut jo vuosi siitä, kun eduskunta myönsi liikunnalle ja urheilulle koronatukea. Taloudellisesta ahdingosta selviytyminen edellyttää valtion panostuksia, Salonen painottaa.

Euroopan komission arvion mukaan koronapandemian taloudelliset vaikutukset urheilulle olivat Suomessa pelkästään viime vuonna lähes puoli miljardia euroa. Mitä pidemmälle rajoitukset venyvät, sitä suurempia ovat taloudelliset vaikutukset ja siten myös lisätuen tarve liikunnalle ja urheilulle.

– Harrastustoiminnan pitkään jatkunut keskeyttäminen koettelee rajusti seuroja, joiden merkitys koronan jälkihoidossa on äärimmäisen keskeinen. Hallituksen on huomioitava exit-strategiassaan etenkin lasten ja nuorten harrastustoiminnan pikainen vapauttaminen. Muuten käsillämme on liikkumattomuuspommi, jonka seurauksena jopa kokonaisia ikäluokkia menetetään liikunnan parista.

Drop out -kyselystä huolestuttavia lukuja

Salibandyliitto tutki tammikuussa lajin lopettaneiden lopettamisen syitä laajalla drop out -kyselyllä. Erityisen huolestuttavaa oli, että vain 26% lopettaneista nuorista ilmoitti mahdollisesti palaavansa harrastuksen pariin. Aikuisissa tilanne oli lohdullisempi, kun 61% ilmoitti mahdollisesti palaavansa harrastuksen pariin.

Ensimmäisenä harrastamisen parista tippuvat pois matalan kynnyksen harrastajat, jotka muutoinkin liikkuvat liian vähän terveytensä kannalta. Näiden yksilöiden houkutteleminen koronan jälkeen uudelleen harrastamisen pariin, voi osoittautua haasteelliseksi  tehtäväksi.

Artikkeli pohjautuu Olympiakomitean tiedotteeseen.
Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli