OLS:n Lauri Tiiralle kahden ottelun pelikielto kommenteista lehdistötilaisuudessa

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt OLS:n Lauri Tiiran kahden ottelun pelikieltoon tämän erotuomaritoimintaa koskevista asiattomista kommenteista lehdistötilaisuudessa 12.1. pelatun OLS – Indians ottelun jälkeen.

Ottelun jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Lauri Tiira kommentoi haastattelijan kysymykseen: ”Minkälaiset käärmekeitot tässä keitetään, että huomenna ollaan sitten astetta terävämpiä kuin Happee?”

Tiira vastaa: ”En tiedä, toivotaan, että nuo tuomarit tulevat selvinpäin, ei tulisi ihan noin naamat kuin tänään.”

– Kuten kurinpitomenettelyssä on aiemmin todettu, erotuomaritoiminnan arvosteleminen urheilussa kuuluu lähtökohtaisesti sananvapauden piiriin. Erotuomari toimii luonteeltaan julkisessa tehtävässä ja on siten alttiina saamaan toiminnastaan myös arvostelua. Erotuomarin toiminnan arvostelu on hyväksyttävää, kunhan kritiikki on luonteeltaan asiallista eikä siinä kajota erotuomarin henkilöön tai sillä ei muutoin ole loukkaamistarkoitusta, kurinpitäjä kertoo.

– Tiiran ottelun erotuomareita kohtaan esittämä arvostelu ei antaisi aihetta toimenpiteisiin, jos Tiira olisi pitäytynyt toteamaan, että erotuomarit olisivat toimineet hänen mielestään virheellisesti, tai että erotuomarit olisivat tehneet vääränsisältöisiä päätöksiä. Asiallisen erotuomarien tekemien ratkaisujen arvostelemisen asemesta Tiira on kuitenkin väittänyt, että ottelun tuominneet erotuomarit eivät olisi olleet selvinpäin vaan ”naamat”. Kansan kielellä käsite ”olla naamat” ymmärretään ”olla humalassa”.

– Tiiran väitteet kohdistuvat tällä tavoin myös ottelun erotuomareihin henkilöinä, jolloin raja erotuomarien ottelussa tekemien ratkaisujen sallitun arvostelun ja kielletyn, henkilökohtaisuuksiin menevän ja loukkaavan arvostelun välillä on ylittynyt. Kyse on tällöin erotuomarin henkilöön kohdistuvasta sallitun kritiikin rajat ylittävästä arvostelusta eikä asiallisesta erotuomaritoiminnan kritiikistä. Solvatessaan erotuomareita asiallisen kritiikin rajat ylittävällä tavalla Tiira on käyttäytynyt kilpailun johdosta tehtyjen päätösten takia epäurheilijamaisesti ja Tiiralle määrätään kilpailusääntöjen 62 §:n 3-kohdan nojalla rangaistus, kurinpitäjä toteaa.

Kurinpitoasia tuli vireillä pääsarjojen sarjamääräysten 47§ mukaisesti liigan toimitusjohtajan ja pääsarjapäällikön yhteisellä päätöksellä.

Lauri Tiira suorittaa rangaistuksensa Salibandyliigan otteluissa 13.1. OLS – Happee ja 20.1. OLS – Classic.

Kurinpitäjän päätöspöytäkirja kokonaisuudessaan Salibandyliigan kurinpito-sivulla.
Video lehdistötilaisuudesta OLS:n Youtube-kanavalla.

Kuva: Anssi Koskinen

Jaa artikkeli