O2-Jyväskylän ja ÅIF:n päävalmentajat vuoden kilpailukieltoon ottelun lopputuloksen sopimisesta

Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmä (KKR) on määrännyt O2-Jyväskylän ja ÅIF:n päävalmentajat Ilkka Peltosen ja Sebastian Freudenthalin vuoden mittaiseen kilpailukieltoon ottelun lopputuloksen sopimisesta. Lisäksi kummaltakin joukkueelta vähennetään yksi piste sarjataulukosta.

Päätökseen johtaneet tapahtumat liittyvät 18. helmikuuta Jyväskylän monitoimitalolla pelatun miesten Divarin ottelun O2-Jyväskylä – ÅIF loppuhetkiin. Päävalmentajien epäiltiin sopineen ottelun lopputuloksesta noin kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä tilanteen ollessa tasalukemissa 5-5. Peli päättyi näihin lukemiin varsinaisella peliajalla. Maalittoman jatkoajan jälkeen suoritetun rangaistuslaukauskilpailun jälkeen ÅIF voitti ottelun 6-5.

Ottelun jälkeisessä uutisoinnissa esitettyjen epäilyjen johdosta Salibandyliiton pääsarjapäällikkö ja SSBL Salibandy Oy:n toimitusjohtaja päättivät viedä tapauksen Pääsarjojen sarjamääräysten 47§ (Kurinpitoasian vireille tulo) mukaan KKR:n tutkittavaksi.

Salibandyliiton Kilpailusääntöjen 12§:ssa ottelun lopputuloksesta sopimiseen suhtaudutaan vakavasti niin henkilö- kuin seuratasolla.

”Seura, jonka joukkueen ottelun lopputuloksesta on sovittu etukäteen, menettää sopimuksen kohteena olevien joukkueiden osalta kilpailuoikeutensa ja sarjapaikkansa. Pelaaja, valmentaja, muu toimihenkilö tai erotuomari, joka osallistuu ottelun lopputulosten sopimiseen, määrätään kilpailu- tai toimintakieltoon vähintään vuodeksi. Toistuvasta ottelun lopputulosten sopimiseen osallistumisesta voidaan määrätä elinikäinen kilpailu- tai toimintakielto.”

KKR:llä oli asiaa käsitellessään käytössään laajalti materiaalia. Erotuomareiden ja joukkueiden lausuntojen sekä ottelutallenteen ohella KKR pyysi lausuntoja myös vaihtoaition läheisyydessä olleilta ulkopuolisilta todistajilta.

Selvityksen perusteella KKR katsoo Kilpailusäännöissä kerrotun sopupelin määritelmän täyttyneen.

Kilpailu- ja kurinpitoryhmän päätös (26.2.2018) O2-Jyväskylä – ÅIF

Rangaistus valmentajille
Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo, että kilpailusääntöjen 12 §:ssa määrättyä vähimmäisrangaistusta, yhden vuoden kilpailukieltoa, on pidettävä tässä tapauksessa riittävänä rangaistuksena ottelun sopimiseen osallistuneille kahdelle valmentajalle. Kilpailukielto käsittää kilpailusääntöjen 63 §:n mukaan sekä pelikiellon että toimitsijakiellon. Määräaikainen kilpailukielto on voimassa kaikissa sarjoissa, kunnes rangaistus on suoritettu.

Rangaistus joukkueille
Kilpailu- ja kurinpitoryhmä toteaa, että asiassa esitetyn näytön perusteella kyseessä on ollut yksinomaan kahden joukkueen valmentajien ajattelemattomuuttaan ottelun loppuhetkillä solmima keskinäinen sopimus ottelun lopputuloksesta sen aikana. Joukkueiden edustamilla urheiluseuroilla ei ole ollut asian kanssa mitään tekemistä niin, että esimerkiksi seurojen puheenjohtajia tai hallituksen jäseniä olisi asiasta ennen ottelutuloksen sopimista informoitu. Tätä taustaa vasten Kilpailu- ja kurinpitoryhmä pitää kohtuuttomana, että näiden kahden seuran edustusjoukkueet tuomittaisiin aloittamaan uudelleen alimmalta sarjatasolta.

KKR:n päätöksellä ÅIF:ltä ja O2-Jyväskylältä vähennetään miesten Divarin sarjataulukosta yksi piste kummaltakin.

Kilpailukiellot tulivat voimaan päätöksen antopäivästä 28.2.2018 alkaen. (Korjattu 28.2. klo 16.25 vastaamaan päätöksen sanamuotoa ”tämän päätöksen antopäivästä lukien” kun päätöksen antopäivä tiedoksi asianosaisille oli 28.2.)

Päätöksistä on mahdollisuus valittaa Salibandyliiton valituslautakunnalle viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Jaa artikkeli