O2-Jyväskylä lähtee Liigasta – seurassa ison tuumaustauon paikka

O2-Jyväskylän putoaminen naisten Salibandyliigasta antaa seuralle paljon pohdittavaa.

O2-Jyväskylän naisten edustusjoukkue hävisi liigakarsintojen neljännen osaottelun lauantaina Lahden Pelicans SB:lle maalein 4–9 (2–2, 0–2, 2–5).

Tappio tarkoittaa sitä, että joukkueen kolme kautta kestänyt taival Liigassa päättyy – toistaiseksi. O2-Jyväskylän putoamisen myötä kausi 2018–19 on myös ensimmäinen naisten Liigan historiassa, jolloin sarjassa ei ole joukkuetta Jyväskylästä.

Tappio ja putoaminen oli tietysti katkera paikka joukkueelle, seuralle ja valmennusjohdolle. Päävalmentaja Kari Saukkonen kuitenkin suhtautui tilanteeseen hyvin realistisesti.

-Fakta on se, että meillä oli todella kokematon joukkue. Sellaisia pelaajia, jotka ovat pelanneet liigatasolla voittavaa peliä, oli todella vähän. Tällä porukalla me kuulummekin divariin, Saukkonen sanoi.

-Nyt on vaikea sanoa, saimmeko joukkueesta maksimeja irti. Mutta kyllä minulla sellainen fiilis on, että teimme kaiken, mitä osasimme ja pystyimme. Ennen peliä pyysin joukkueelta, että pelataan sellainen peli, ettei jää mitään jossiteltavaa. Niin teimmekin. Kaikki jäi kentälle, päävalmentaja korosti.

Saukkonen kuitenkin korosti, ettei näe päättyneessä kaudessa vain mollisävyjä.

-Tämä oli meille kasvun ja uuden kulttuurin siemenen kylvämisen kausi. Aloimme luoda joukkueeseen uudenlaista urheilemisen kulttuuria. Siihen kuuluvat kaikki asiat harjoittelusta sekä urheilijana ja joukkueena elämisestä alkaen. Tällä kaudella jouduimme opettelemaan asioita aivan viime metreille asti, Saukkonen mietti.

Tilaisuus, joka jäi käyttämättä

Iso kysymys, jota ”Ampparien” seurajohdon on käsiteltävä tarkasti, on se, miten tässä oikein näin kävi.

Viime vuoden toukokuussa tuli tieto, että Jyväskylän toinen naisten liigajoukkue Happee luopuu sarjapaikastaan. Naissalibandyn lipunkantajan rooli kaupungissa jäi O2:lle, mutta seura ei osannut reagoida yllättäen eteen tulleeseen tilanteeseen.

Joukkue ei saanutkaan kaikkia kaupungin parhaita pelaajia ”ookakkosen” liigajoukkueeseen. On tietynlainen paradoksi, että osa pelaajista, jotka taitojensa puolesta kuuluisivat liigaan, ovat pelanneet kauden O2:n kakkosjoukkueessa, joka myös pelaa tällä hetkellä divarikarsintoja – noustakseen kakkosesta.

Saukkosen mukaan tieto Happeen luopumisesta tuli hieman liian myöhään, jotta muuttunut tilanne olisi pystytty täysimääräisesti hyödyntämään.

-Meillä oli jo tosi paljon sopimuksia tehtynä, kun se tieto tuli. Jätimme kyllä mahdollisuuden tulla joukkueeseemme, mutta lopulta sitä halukkuutta ei kovin paljon ollut. Ja jokaisen uuden pelaajan ottaminen olisi tarkoittanut sitä, että joku olisi pitänyt laittaa pois, Saukkonen sanoo.

Sinänsä edellämainitussa toimintamallissa ei ole huippu-urheilussa mitään ihmeellistä. Mutta fakta on myös, että naisten salibandyn pääsarjaan eivät päde läheskään kaikki huippu-urheilun lait.

-Meidän pelaajamme maksavat kaudesta toistatuhatta euroa. Kun on alettu sitouttaa joukkuetta yhteiseen tekemiseen, myös maksuihin, on haaste panna palettia isosti uusiksi. Tammikuussa kyllä keskustelimme uusien pelaajien ottamisesta joukkueeseen, mutta päädyimme menemään kauden loppuun samalla ryhmällä, Saukkonen taustoittaa.

-Jos päästäisiin siihen tilanteeseen, että pelaajien ei tarvitsisi maksaa pelaamisesta, muutoksia olisi helpompi tehdä, hän näkee.

”Kyllä täällä potentiaalia on”

Saukkosen maalailemaan ihannetilanteeseen päästäksen koko seuralla on mietinnän paikka. O2-Jyväskylä on kasvanut viime vuodet hirmuista vauhtia ja profiloitunut vahvasti lasten ja nuorten liikuttajaksi. Seuran hieman yli 1100 jäsenestä noin puolet on alle 12-vuotiaita.

Nopean kasvun ansiosta seuran työntekijät ja vapaaehtoiset ovat olleet täystyöllistettyjä junioritoiminnan organisoimisessa. Huippu-urheilu, keihäänkärkenä juuri naisten liigajoukkue, on joutunut koko liigataipaleen ajan pärjäämään liiaksi ”omillaan”.

Nyt, kun jatkuva sinnittely liigapaikan puolesta kolmantena keväänä hävittiin, seuralla on hyvä mahdollisuus valaa myös huippu-urheilun pohja rauhassa kuntoon. Mutta seuran pitää myös päättää, mitä se edustusjoukkueiltaan, miesten ja naisten divarijoukkueilta, haluaa.

Saukkosen mainitsemassa kulttuurin siemenen kylvämisessä on kyse juuri tulevaisuuden visiosta.

-Tarkoitus on, että tulevaisuudessa Jyväskylässä on jälleen hyvinvoiva liigatason joukkue. Se on myös seuran tahtotila. Kyllä tässä kaupungissa potentiaalia on.

O2-Naiset2.jpg

Teksti: Harri Pirinen
Kuvat: Esa Jokinen

Jaa artikkeli